Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*Επιπρόσθετα η συνεργασία της με μία από τις κορυφαίες μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη, την πακιστανική ISI, την έχει βοηθήσει στον εντοπισμό στελεχών του γκιουλενικού FΕTO, των κουρδικών ομάδων σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, καθώς και εναπομεινάντων μάχιμων στελεχών του ISIS σε βόρεια Συρία-Ιράκ-Λιβύη κ.α. Από κοινού ΜΙΤ και ISI συνεργάζονται στην Κεντρική Ασία και στο Αφγανιστάν.
«Κοιτάει» Ρωσία
Ειδικότερα, αναφορικά με τις κινήσεις της Μόσχας (παρά τη μεταξύ τους λυκοφιλία), η Τουρκία παρακολουθεί τα λαμβάνοντα χώρα στο Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και κεντρασιατικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και ακόμα πιο έντονα τα όσα γίνονται στην Κριμαϊκή χερσόνησο και στην ανατολική Ουκρανία. Στη Μαύρη Θάλασσα οι συνεργασίες της είναι πολύ στενές με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρουμανίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Επιπλέον, με αυτές τις τρεις χώρες είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη η διμερής συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών.
Επίσης η Αγκυρα, αναφορικά με τη Ρωσία, παρακολουθεί τις δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, τις υβριδικές επιλογές της Μόσχας, ενεργειακά θέματα, τη ρωσική παρουσία στην Αρμενία, την κατάσταση στην Κριμαία σχετικά με τους Τατάρους, τις κινήσεις του ρωσικού στόλου σε Αζοφική, ανατολική Μεσόγειο, Συρία, Ιράκ και στο κέντρο της μεσογειακής Λιβύης (ειδικά στη Σύρτη). Λόγω της παρουσίας της με υπολογίσιμο αριθμό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ισπανία, Σικελία (σε νατοϊκές εγκαταστάσεις στη Σιγκονέλα), Αλβανία, Αλγερία, Τυνησία, η Αγκυρα έχει ένα πολύ αξιόλογο δίκτυο πληροφοριών. Η Τουρκία για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρήσει από τους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας και ένας από αυτούς είναι ότι διαθέτει μέσα στο ΝΑΤΟ (Νάπολη, Βρυξέλλες, Ράμσταϊν, Μπρούνσουμ, Τορεχόν, Νόρθγουντ, Μονς, Νόρφολκ κ.λπ.) ένα πλήρες σύνολο πληροφοριοδοτών και διασυνδέσεων που υπερτερούν σημαντικά της χώρας μας.
Οι δικές μας αποστολές είναι ολιγομελείς (και όχι πάντα οι κατάλληλοι και οι πλέον ενημερωμένοι) ενώ οι αντίστοιχες τουρκικές είναι μεγάλες, καλά προετοιμασμένες και εξειδικευμένες σε πλειάδα θεμάτων (π.χ. στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, στο Ναϊρόμπι της Κένυα, στο Μπαμάκο του Μάλι και στο Ντακάρ της Σενεγάλης σταθμεύουν αφρικανολόγοι). Στην αφρικανική ήπειρο προσδίδει μεγάλη σημασία σε θέματα υδροπολιτικής, διαχείρισης υδάτινων πόρων του Νείλου κ.λπ.
Συμμετέχει με σημαντικό αριθμό ατόμων στο πρόγραμμα/σύστημα παρακολούθησης AGS (ALLIED GROUNDSURVEILLANCE) της Συμμαχίας, ενώ γνωρίζει πώς να ασκεί πιέσεις στους Αμερικανούς μέσα από το καθοριστικής και στρατηγικής σημασίας ραντάρ του Κιουρετσίκ (περιοχή Μαλάτειας), απ’ όπου οι Αμερικανοί βλέπουν βαθιά μέσα στη Ρωσία (μέχρι Αγία Πετρούπολη) στις υπερκαυκάσιες χώρες, στο Ιράν και πιο πέρα. Το ραντάρ είναι τμήμα της αντιπυραυλικής προστασίας του ΝΑΤΟ/ΕPΑΑ και -μέσω των Αμερικανών- στέλνονται τεράστιας σημασίας επιπρόσθετες πληροφορίες στην έρημο Νεγκέμπ του Ισραήλ (στο εκεί αμερικανοϊσραηλινό σύστημα εγκαίρου προειδοποίησης και ειδικότερα για το ιρανικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα για επικείμενες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης, τις κινήσεις των πλοίων κ.λπ.).
Τέσσερα σημεία
Ο αρχηγός της MIT Χακάν Φιντάν έχει εδώ και χρόνια εκπονήσει ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικής παρακολούθησης, παρουσίας και χρήσης MEA (Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), drones, τεχνητής νοημοσύνης και ISR σε τέσσερα σημαντικά σημεία στον ευρύτερο χάρτη. Πρόκειται για το λιμάνι του Μογκαντίσου στη Σομαλία, την Ντόχα του Εμιράτου του Κατάρ, το λιμάνι του Μπακού στην Κασπία Θάλασσα και τη Μισράτα της Λιβύης. Πέραν αυτών, ενεργοποίησε φιλοτουρκικούς θύλακες σε Ναϊρόμπι (Κένυα), Αυλώνα (Αλβανία), Οράν (Αλγερία) και κατεχόμενα μέρη της Κύπρου. Στο μεταξύ, στην Υποσαχάριο Αφρική η Γαλλία χάνει σημαντική επιρροή τα τελευταία χρόνια ενώ αναβαθμίζεται η θέση και παρουσία της Τουρκίας μέσω πολλών πολιτικοστρατιωτικών συμφωνιών (Μάλι, Τσαντ, Νίγηρας, Γουινέα, Γκαμπόν, Αγκόλα, Σενεγάλη, Ισημερινή Γουινέα, Τόνγκο, Νιγηρία, Τανζανία, Γκάμπια κ.ά.). Επιπλέον, η Αγκυρα έχει προχωρήσει την τελευταία τετραετία τις επαφές με την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής/AFRICOM στη Στουτγάρδη.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Στα Βαλκάνια η κατασκοπευτική της δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική με κύριες περιοχές το Σαντζάκι της νότιας Σερβίας στο Νόβι Παζάρ, την περιοχή Πρίζρεν του Κοσόβου, έναν θύλακα της δυτικής Βόρειας Μακεδονίας (μεταξύ Τετόβου και Γκόστιβαρ), σε ανατολικό προάστιο ως και σε ξενοδοχειακό «συγκρότημα» στο Σαράγεβο της Βοσνίας, ενώ διατηρεί στενές επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας, της Κροατίας, της Αλβανίας και της Σλοβενίας. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανίσει σημαντική κινητικότητα μέσα στον τουρκόφωνο πληθυσμό των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας ενώ σταθερά διατηρεί επί 2 και πλέον δεκαετίες υπολογίσιμη παρουσία και επιρροή μεταξύ των Τούρκων της βουλγαρικής Ροδόπης και ειδικά στις περιοχές Κίρτζαλι και Σούμεν.
Τα 47 χρόνια από τον «Αττίλα» και οι βλέψεις του Ακάρ
Η επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 47 χρόνων από την εισβολή του «Αττίλα» στη Μεγαλόνησο, εκτιμάται -βάσει των μέχρι σήμερα πληροφοριών μου- ότι θα είναι σημαντική για την περαιτέρω αεροναυτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή καθώς και για την επιπρόσθετη τεχνολογική-ηλεκτρονική αναβάθμιση της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Οπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ -μιλώντας στον ναύσταθμο του Ακσάζ στην Μαρμαρίδα (έναντι Δωδεκανήσου)-, «κινούμαστε από το όρος Καντίλ του Ιράκ προς το Ιντλίμπ της Βορειοδυτικής Συρίας, από εκεί στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και φθάνουμε μέχρι την Τριπολιτάνα στη Λιβύη. Και από την Κριμαία στη Μαύρη Θάλασσα και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία μέχρι το Κατάρ και τις σομαλοκενυατικές ακτές».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter