Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Συνεχίζοντας το πρόσφατο μπαράζ λεκτικών απειλών σχετικά με το Κυπριακό, ο Ερντογάν επανήλθε κλείνοντας ουσιαστικά (επί του παρόντος) την όποια συνέχιση επαφών και διαπραγματεύσεων , θέτοντας στο περιθώριο (με τα όσα είπε ) την οποιαδήποτε σύγκληση νέας Πενταμερούς υπό τον γ.γ./ΟΗΕ (έστω και αν οι πιθανότητες για κάποια οριακή πρόοδο ήταν και είναι απειροελάχιστες).
Οπως γράψαμε και επισημάναμε προ ημερών, ο Ερντογάν για μέσα στο καλοκαίρι έχει δώσει έμφαση στο Κυπριακό, ενώ έχει τονίσει ότι με τη φυσική παρουσία του στα Κατεχόμενα για την επέτειο των 47 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα (στις 20 Ιουλίου) θα προβεί σε δηλώσεις-φωτιά για διάφορα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Ναρκοθέτηση…
Το τελευταίο 48ωρο ο Ερντογάν ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η όποια διαπραγμάτευση δεν θα γίνει πλέον μέσω εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, αλλά μέσω δύο αναγνωρισμένων και ισοδυνάμων κρατών, οπότε υπό τις «νέες» συνθήκες θα επιδιωχθούν συμφωνίες! Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόσφατη Πενταμερή ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέδωσε στον Πορτογάλο γ.γ./ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κείμενο που περιλαμβάνει 6 σημεία, στα οποία τονίζεται ότι τα Κατεχόμενα συζητούν μόνο στο πλαίσιο των δύο ίσων κρατών και απορρίπτουν την όποια απαρχαιωμένη διζωνική-δικοινοτική μορφή επίλυσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι απίστευτα(!) αδικημένοι και ότι στερούνται δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη απέτυχε, και για αυτό ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι, που επιμένουν σε μαξιμαλιστικές, ξεπερασμένες και παρελθούσης εποχής επιλογές. Με τις θέσεις των Ερντογάν -Τατάρ ουσιαστικά η μέχρι τώρα διαδικασία-διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών τινάζεται στον αέρα.
Παράλληλα, επικεντρώθηκε στη λειψυδρία που επί χρόνια υπάρχει στα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι η Αγκυρα έχει συνδράμει και θα εξακολουθήσει να συνδράμει συνεχώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος, και δεν πρόκειται σε όλα τα επιμέρους θέματα να αφήσει ακάλυπτους τους Τουρκοκυπρίους.
Σόου
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα, ο Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψης στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου (βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων) θα προβεί σε ανακοινώσεις ενεργειακού και στρατιωτικο-γεωπολιτικού χαρακτήρα, και θα συνοδεύεται από περίπου 12-15 υπουργούς. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στα όσα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν εντοπίσει τα ερευνητικά-ωκεανογραφικά πλοία «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» και «Ορούτς Ρέις», καθώς και στα αποτελέσματα των γεωτρητικών ερευνών επί μήνες του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ (νοτιοδυτικά της Πάφου). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα ευρήματα στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ δεν αποκλείουν και ερευνητική κίνηση στο χώρο του παράτυπου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019, κάτι που θα καθοριστεί στην επίσκεψη στα τέλη Ιουνίου του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στη Λιβύη.
Στρατιωτικά…
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά θέματα, θα ανακοινώσει τη δημιουργία της νέας αεροπορικής βάσης για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (σε μόνιμη βάση) «Μπαϊρακτάρ» και «Ακιντζί» στα Κατεχόμενα, την εκτός απροόπτου σύσταση ναυτικής βάσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαρωσίων/Αμμοχώστου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα προσδώσει στα νέα εγχώριας κατασκευής οπλικά συστήματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ελικόπτερα-μη επανδρωμένα πλοιάρια-τεθωρακισμένα οχήματα μάχης κ.ά.).
Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει στο μίνι αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο/πλοίο ειδικών-αποβατικών αποστολών «Αnadolu» , το οποίο εκτιμάται (με τη συνδρομή εδώ και χρόνια της Ισπανίας) να είναι έτοιμο στα τέλη του 2021/αρχές 2022. Προφανώς μέχρι τότε δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα εν εξελίξει στρατιωτικά προγράμματα στη λεκτική του «φαρέτρα». Αλλωστε -για έναν που παρακολουθεί καθημερινά τις δραστηριότητες της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας- θα παρατηρήσει ότι σχεδόν ανά 3-4 ημέρες παρουσιάζονται στο σύνολο του Τύπου της Τουρκίας έντονα τα όποια νέα όπλα κατασκευάζονται και δοκιμάζονται στη χώρα.
Προκλήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ
Για μία ακόμα φορά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε στον γνωστό κατάλογο προκλητικών θέσεων σχετικά με τη συμπεριφορά της Ελλάδος απέναντι στη θρησκευτική/μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Η Αγκυρα κάλεσε για άλλη μία φορά την Αθήνα να σταματήσει να αρνείται την ταυτότητα της «τουρκικής» μειονότητας που ζει στην Ελλάδα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο twitter αναφέρθηκε σε μια δήλωση συμβούλου της «τουρκικής « μειονότητας στη Θράκη, η οποία επικρίνει και καταδικάζει την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, στην οποία χαρακτήρισε το χωριό Pasevik ως «Πομακοχώρια » (χωριά Πομάκων ), καθώς και τα μειονοτικά «παιδιά της Τουρκίας» ως «Ελληνόπουλα» .
Στην ανακοίνωσή της η Αγκυρα υποστηρίζει ότι «βλέπει αυτή τη στάση ως άρνηση της νόμιμης ταυτότητάς μας ενάντια στα πάγια και διαχρονικά αιτήματα της μειονότητας, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει (!) τέτοιες επιβλητικές πολιτικές, ως και να είναι πιο εποικοδομητική για την ελευθερία έκφρασης της μειονότητας». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης την Ελλάδα να τερματίσει την αρνητική θέση περί «της τουρκικής ταυτότητας των συγγενών μας που ζουν στην Ελλάδα και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) που είναι γνωστές προς αυτή την αναθεωρητική κατεύθυνση».
Σε ξεχωριστή και επιπρόσθετη δημοσίευση στο twitter, το υπουργείο προκλητικά αναφέρει ότι «έχουν περάσει 31 χρόνια από τότε που η Ελλάδα στέρησε στην τουρκική (!) μουσουλμανική μειονότητα από το νόμιμο δικαίωμά της να εκλέγει θρησκευτικούς ηγέτες κατά παράβαση διεθνών και διμερών συνθηκών».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.