Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Οπως είναι γνωστό, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας υπήρξε συνάντηση των υπουργών της Ατλαντικής Συμμαχίας -ορισμένων με φυσική παρουσία και των υπολοίπων μέσω τηλεδιάσκεψης- για τα μείζονα θέματα της διαρκώς κλιμακούμενης ρωσο-ουκρανικής κρίσης και των εκτεταμένων στρατιωτικών ασκήσεων καθώς και της αποχώρησης σε πέντε μήνες (ύστερα από 20 χρόνια) των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Εννιά ζητήματα
Ο Τσαβούσογλου και ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ πρέσβης Μπασάτ Οζτούρκ είχαν έτοιμο το έγγραφο που αναφέρεται στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για πολλά επιμέρους ζητήματα ως και ποιες είναι οι θέσεις της Αγκυρας. Πληροφορίες φέρουν ότι πρόκειται για συνολικά 9 επιμέρους ζητήματα, όπως είναι η περίπτωση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη Βόρειο Συρία, το «πάγωμα» της συμμετοχής της Αγκυρας στο πολυεθνικό πρόγραμμα/συμπαραγωγή των F-35, οι θέσεις της Αγκυρας σε μεσανατολικά ζητήματα, η περίπτωση αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915 κ.ά.
Ο Μπλίνκεν παρέλαβε το σχετικό έγγραφο και τόνισε ότι θα απαντήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες για το ποιος μπορεί να είναι ο «οδικός χάρτης» για τη χαλάρωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Πάντως, βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα, η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή της παροχής συνδρομής στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, επί της οποίας οι ΗΠΑ για γεωστρατηγικούς λόγους δεν δείχνουν πρόθυμοι να αλλάξουν στάση (οι Τούρκοι τούς θεωρούν ως συνδεδεμένους με το PKK, που από την Αγκυρα και ορισμένους Δυτικούς συμμάχους θεωρείται αποσχιστική και τρομοκρατική οργάνωση). Οι Αμερικανοί έχουν συνδράμει τους Κούρδους μαχητές με συμβούλους και όπλα στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους/ISIS.
Προέχουν άλλα
Πάντως, το πλέγμα των διμερών διαφωνιών μεταφέρεται χρονικά για αργότερα λόγω της κρίσης Μόσχας-Κιέβου, των εξελίξεων στο Αφγανιστάν καθώς και της έντασης μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αλλά, όπως φάνηκε στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όλα επικεντρώνονται στην κόντρα Δύσης-Μόσχας για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία-Κριμαία.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Αγκυρα προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά σε στρατιωτικό επίπεδο δείχνει να στρέφεται πιο πολύ προς το Κίεβο.
«Φλερτ» Αγκυρας με Κάιρο
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία (έχουν περάσει κάποια χρόνια) μεταξύ Τσαβούσογλου και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σούκρι, προς το παρόν είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Καΐρου-Αγκυρας. Αν και δεν αποφασίστηκε ακόμα η επιστροφή των πρέσβεων στις δύο πρωτεύουσες, τον άλλο μήνα, μετά το πέρας του Ραμαζανιού, θα συναντηθούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα οι αναπληρωτές υπ. Εξωτερικών των δύο κρατών, ενώ μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού εκτιμάται ότι ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Κάιρο.
Ισραηλινή μελέτη
Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η πρόσφατη μελέτη μιας από τις πιο σημαντικές δεξαμενές σκέψης του Ισραήλ, του Κέντρου MARITIME POLICY and STRATEGY RESEARCH (Κέντρου για θέματα έρευνας ναυτικής πολιτικής και στρατηγικής) που εδρεύει στο πανεπιστήμιο της Χάιφα και υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το τουρκικό ναυτικό είναι το ισχυρότερο (!) στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη και μπορεί να φέρει εις πέρας αποστολές μακριά των χωρικών υδάτων της Τουρκίας». Και μεταξύ άλλων καταλήγει ότι το Ισραήλ (που έχει σχετικά περιορισμένες ναυτικές δυνατότητες πλην των γερμανικής προέλευσης υποβρυχίων με πυραυλικές δυνατότητες) καλείται να λάβει υπόψη τις αναβαθμισμένες ναυτικές κινήσεις και αποστολές της Αγκυρας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Συντάξεις-Αναδρομικά Δημοσίου: Τα ποσά για 450.000 συνταξιούχους
- Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στάση αναμονής για τις 33.600 δόσεις
- Τουρισμός: Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα την 14η Μαΐου – Τι λένε οι φορείς του κλάδου
- Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιοι απαλλάσσονται φέτος – Πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
- Ελληνοτουρκικά: Πως θα αντιδράσει η Τουρκία μετά την «κατσάδα» Δένδια – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr