Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η απάντηση και οι θέσεις της Αθήνας ήσαν σαφέστατες και προφανώς αναμένονται με ενδιαφέρον οι προσεχείς κινήσεις της απέναντι πλευράς στα ελληνοτουρκικά εν όψει της επικείμενης άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σε περίπου δύο μήνες.
1 Επί του παρόντος λόγω της δριμείας κρίσης στις σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο και κατ’ επέκταση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, είναι πιθανό στα ελληνοτουρκικά η Αγκυρα να μην προχωρήσει -το επόμενο διάστημα- σε κάποια «ενισχυμένη» προκλητική ενέργεια. Την εντονότατη λεκτική αντιπαράθεση για όλα τα ζητήματα της βίβλου των διαχρονικών προκλήσεων της Αγκυρας σε βάρος μας σχολιάζουν και αναλύουν τα επιτελεία του ΝΑΤΟ σε Βρυξέλλες-Νάπολι καθώς και ο Ισπανός επίτροπος της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ. Αλλωστε οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι στη φάση που είναι τα πράγματα στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς και με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα ήθελαν με τίποτα κάποια κίνηση της Τουρκίας που θα προκαλούσε περαιτέρω χειροτέρευση στο ήδη τεταμένο κλίμα. Αλλά καλό θα είναι πάντα να λαμβάνουμε υπόψη την εκκεντρικότητα του χαρακτήρα του Ερντογάν.
2 Η ελληνική πλευρά επέμεινε στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη και στο εφαρμοζόμενο Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τις αποφάσεις της Ε.Ε. Η Αθήνα επισημαίνει ότι αν η Αγκυρα επιδιώκει σε κάποια στιγμή να καταστεί κράτος-μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται βάσει των ευρωπαϊκών αξιών. Συνεπώς μέσα στο προσεχές διάστημα ενδέχεται να δούμε κάποια στοιχεία συμμόρφωσης της Τουρκίας με ευρωπαϊκά ανθρωπιστικά και νομικά γνωρίσματα ή επιστροφή στις γνωστές προκλητικές και θρασύτατες ενέργειες. Προφανώς τα επόμενα βήματα της Τουρκίας -υπό λογικές συνθήκες- θα είναι στο ραντάρ των Ευρωπαίων.
3 Η περίπτωση της επιδιωκόμενης αποστρατικοποίησης των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να είναι ένα από τα ζητήματα που συνεχώς οι Τούρκοι μάς προκαλούν -και θα συνεχίσουν-, ειδικά μέσω του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο Νίκος Δένδιας σωστά απάντησε, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Ακόμα πιο σημαντική είναι η θέση μας ότι η λεγόμενη 4η Στρατιά του Αιγαίου (δηλαδή η Διακλαδική Εκπαιδευτική Διοίκηση στη Σμύρνη) διατηρεί επίλεκτη μορφή δυνάμεων.
Κάσος: Νέα τουρκική πρόκληση και παρ' ολίγον επεισόδιο ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων
Πέραν των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από το Αδραμύττιο μέχρι το Τσεσμέ, τη Μούγκλα, τη Φετίγιε, τη Μαρμαρίδα και την Αττάλεια, οι επιμέρους δυνάμεις -σε πολύ μεγάλο βαθμό- μπορούν να τροποποιηθούν/μετεξελιχθούν και λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες δυνάμεις πεζοναυτών και αποβατικών στην περιοχή Σμύρνης-Εφέσου μπορούν σύντομα να καταστούν έντονα επιθετικές. Συνεπώς, η παρουσία των στρατιωτικών μας δυνάμεων σε επίπεδο μεραρχίων/ΑΔΤΕ (Λέσβος-Ρόδος) και σε επίπεδο ταξιαρχιών (Κως-Σάμος-Χίος) αλλά και της Στρατιωτικής Διοίκησης Λήμνου είναι αποτρεπτικού χαρακτήρα, λόγω της υφιστάμενης ορατής απειλής από τα απέναντι παράλια.
Επιπρόσθετα λόγω της απειλής εξ ανατολών η Ελλάδα έχει υπέρ της το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας που είναι κατοχυρωμένο από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ/άρθρο 51.
Οι αναφορές στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας θα συνεχιστούν έντονα από την Αγκυρα μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα (σύμφωνα με πληροφορίες μου), για αυτό και πρέπει να «ενισχυθούν» οι δίκαιες θέσεις μας και να αναφερθούν προς το εξωτερικό, γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες και η τουρκική προπαγάνδα εκμεταλλεύεται την παραπληροφόρηση και τα fake news.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr