Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Και οι δύο υπουργοί τόνισαν την πολυδιάστατη και ισχυρή αμυντική συνεργασία, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος άκουσε ευχαριστίες από τον Οστιν για την παροχή διευκολύνσεων στη βάση της Σούδας (ως και σε άλλες περιοχές), καθώς και για τον μόνιμο ελλιμενισμό του πλοίου «USS HERSHEL WOODY WILLIAMS» στην Κρήτη.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συνεχάρη τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρουσία του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην περιοχή μας, στην επικρατούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού μας Ναυτικού (φρεγάτες), καθώς και στο ότι η Ελλάδα δαπανά σταθερά άνω του 2% του ΑΕΠ για τους εξοπλισμούς (όπως έχει συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2017 στο Κάρντιφ της Ουαλίας).
Ηταν η πρώτη επικοινωνία που είχε ο Παναγιωτόπουλος με τον Οστιν, αφού η πρόσφατη Σύνοδος των 30 υπουργών Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας. Επίσης ο Οστιν έδειξε ενδιαφέρον σχετικά με τις κινεζικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Οστιν με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, συζήτησαν τις εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που προβληματίζει έντονα το ΝΑΤΟ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, ενώ απέφυγαν σε αυτή τη χρονική στιγμή να λάβει χώρα εκτενής συζήτηση για τους S-400. Στα θέματα της βόρειας Συρίας (ειδικά στο Ιντλίμπ) και της Λιβύης διεφάνη σχεδόν ταύτιση απόψεων, ενώ οι δύο άνδρες γνωρίζονται προσωπικά από το 2015-2016, όταν ο Ακάρ ήταν αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Οστιν ήταν επικεφαλής της CENTCΟM/Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που είναι υπεύθυνη και για την περιοχή της Μεσοποταμίας (μάλιστα είχαν σε κάποια φάση συναντηθεί στη συνοριακή περιοχή της Γκαζιαντέμπ). Ο Οστιν συζήτησε με τον Ακάρ το θέμα της κινέζικής διείσδυσης σε Μέση Ανατολή και Εύξεινο Πόντο.
Στο μεταξύ -λόγω των ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων έναντι Ουκρανίας- ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε χθες συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας με βασικό θέμα (βάσει πληροφοριών μου) την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ είχε ανάλογες επαφές με τους ΥΠΕΞ της Μαλαισίας και της Ινδονησίας για θέματα που άπτονται της ασφάλειας στη νότια Σινική Θάλασσα.
Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι πρέσβεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας αξιολογούν τις ρωσικές προκλητικές κινήσεις, ενώ, βάσει πληροφοριών, η Μόσχα έστειλε στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα το τελευταίο διήμερο βαρέα-στρατηγικά αεροσκάφη TU-95 και TU-160, αναγκάζοντας την Ανώτατη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση στο Ραμστάιν της Γερμανίας, ως και τις βάσεις εγκαίρου προειδοποίησης του CAOC/Ούντεμ της Γερμανίας (που καλύπτει τον εναέριο χώρο βόρεια των Αλπεων και την εναέρια αστυνόμευση στη Βαλτική) και του CAOC της Τορεχόν (ΒΑ της Μαδρίτης) στην Ισπανία (που καλύπτει την εναέρια συμμαχική αστυνόμευση σε Αλβανία-Σλοβενία-Μαυροβούνιο)να δώσουν το «πράσινο φως» για απογείωση νατοϊκών αεροσκαφών από το Βέλγιο, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Νορβηγία και τη Βουλγαρία και να προχωρήσουν σε αναχαίτιση των ρωσικών αεροσκαφών.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr