Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Πάντως, αν δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, οι Τούρκοι προσβλέπουν όχι μόνο στα αμιγώς Ελληνοτουρκικά, αλλά στα ευρύτερα ευρωτουρκικά πλαίσια, ενώ θα χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προεκτασιακή «οπλοποίηση» με στόχο να περιπλέκουν ή και εκβιάζουν τα πράγματα.
1.Την παρουσία του εξ απορρήτων/μυστικοσυμβούλου του Τούρκου προέδρου και γνωστού αρθρογράφου Ιμπραήμ Καλίν δεν θα την επέκρινα. Απλούστατα η αποστολή και παρουσία του στο Ντολμαμπχτσέ ήθελε να δείξει ότι ο Ερντογάν με τον πλέον έμπιστο άνθρωπό του επιδιώκει να έχει μία εκ του πολύ σύνεγγυς εικόνα των επιμέρους συζητήσεων.
Προφανώς εμπιστεύεται το υπολογίσιμο γραφειοκρατικό δίδυμο Ουνάλ-Ερτσιγές, αλλά λόγω ότι, πέραν της Αθήνας, οι προεκτάσεις των διερευνητικών επαφών στοχεύουν προς την Ευρώπη, ο Καλίν, που έχει εμπειρία μυστικών επαφών από το Βερολίνο -προ μηνών- με την πρέσβειρα Ελενα Σουρανή και τον άνθρωπο της Μέρκελ, τον διπλωμάτη Χέκερ, επεδίωκε προχθές να καταγράψει τα όσα ακούστηκαν, οπότε αύριο Πέμπτη να τα παρουσιάσει στην πρώτη για το 2021 σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, όπου θα λάβει χώρα εκτενής συζήτηση για τα επόμενα βήματα.
2.Ο Ερντογάν μέσω των διερευνητικών «κερδίζει πολύτιμο χρόνο» γιατί έχει μπροστά του μία ατζέντα με ιδιαίτερα δυνατά θέματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διάφορες πολιτικές, γεωπολιτικές και γεωοικονομικές αναδιατάξεις. Προφανώς αδρανοποιεί μέσω της αποδοχής-συμμετοχής των συγκεκριμένων συνομιλιών την όποια κινητικότητα για κυρώσεις του «καταλόγου» του επιτρόπου Μπορέλ της Ε.Ε. Δεν μπορείς να συζητάς και να σου επιβάλλουν κυρώσεις (έστω και οριακές). Την ίδια στιγμή «η Αγκυρα των ατελεύτητων προκλήσεων» εμφανίζεται προς τον ευρύτερο κόσμο ως «η Αγκυρα των ανοικτών επιλογών και των διπλωματικών διαδρόμων».
Ο Ερντογάν θέλει διάλογο με τους Ευρωπαίους (τελωνειακή ένωση, μεταναστευτικό, απελευθέρωση βίζας, χρηματοδότηση τραπεζών κ.ά.) και με τους Αμερικανούς (ρωσικοί S-400, Συρία, κουρδικές πολιτοφυλακές, το μέλλον της Λιβύης κ.ά.), αλλά μέσω μιας ευέλικτης στάσης /ανατολικοπαζαρέματος που δεν «παγώνει» τις αναθεωρητικές επιλογές του προς το 2023, που παραμένουν νεο-οθωμανικής κατεύθυνσης.
3.Με την παρουσία της Αγκυρας σε αυτές τις επαφές (όσο κρατήσουν) ο Ερντογάν -παρά τα λεγόμενα από τον ίδιο και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ περί δύο κρατών στην Κύπρο- θα συμπληρώσει την κινητικότητά του προς πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς στο Κυπριακό, εμφανιζόμενος ως υποστηρικτής της ιδέας του Πορτογάλου γ.γ./ΟΗΕ. Η απόσυρση και του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός Χαρεϊντίν Πασά» προ εβδομάδων από την κυπριακή ΑΟΖ ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αρα διπλωματικά ελίσσεται με προφανείς ή κρυφούς αντικειμενικούς σκοπούς, ενώ στρατιωτικά διατηρεί αμείωτη την παρουσία της χώρας του στα διάφορα περιφερειακά μέτωπα (Λιβύη-Βόρειο Ιράκ-Κόλπος του Αντεν κ.ά.) και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες(αν αναλυθεί με στοιχεία που διαθέτω) εμφανίζεται μπροστά με δυναμική παρουσία και «διαφήμιση» των προϊόντων της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας (ειδικά στον ναυτικό τομέα, καθώς και στην περίπτωση των μηεπανδρωμένων αεροχημάτων).
4.Συνεπώς, αν διαπιστώσει ότι από την όλη συμμετοχή της χώρας του κάτι επωφελείται, θα παραμείνει στις ανέξοδες διερευνητικές συνομιλίες και τις θεωρητικολογικές του ΟΗΕ και θα προσπαθεί διακαώς να κερδίζει χρόνο. Ασφαλώς τα οικονομικά θα είναι το «κλειδί» για τις ευρωτουρκικές εξελίξεις και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα για τις αμερικανοτουρκικές.
Οι αεροπορικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου ως και οι παραβάσεις του FIR Aθηνών θα συνεχίζονται, αφού οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αποδέχονται τα 6 ν.μ. και όχι τα 10 ν.μ. σχετικά με το εύρος τους. Στα όρια του εφικτού θα συνεχίζει να «ερωτοτροπεί» και με άλλους διεθνείς παράγοντες (περιφερειακούς και μη δυτικούς) σκοπεύοντας να αποδείξει ότι βαίνοντας προς το 2023 η Τουρκία καθίσταται ισχυρός περιφερειακός/μίνι παγκόσμιος παράγοντας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr