Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η ελληνική αντιπροσωπεία που επέστρεψε στην Αθήνα αμέσως μετά τις συνομιλίες θα ενημερώσει σήμερα και αύριο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που επιστρέφει από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε σε άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των 27 της Ε.Ε., ενώ έχει σήμερα το πρωί και συνάντηση με τον Νορβηγό γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Την ελληνική αντιπροσωπεία, της οποίας προεδρεύει ο πολύπειρος πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, απαρτίζουν επίσης ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η επικεφαλής του γραφείου του γ.γ./ΥΠΕΞ Ιφιγένεια Καναρά, καλωσόρισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Ταγίπ Ερντογάν. Της αντίστοιχης τριμελούς τουρκικής αντιπροσωπείας προΐσταται ο μόνιμος υφυπουργός εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ και συμμετέχουν ο διπλωμάτης και με παρουσία προ χρόνων στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα Μάρις Καλκαντάν, ως και ο επικεφαλής της διεύθυνσης αεροναυτιλιακών υποθέσεων του ΥΠΕΞ και εκ των έντονα υποστηρικτών του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγές.
Πολυθεματική…
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αγκυρα παρουσίασε επίσημα την πολυθεματική ατζέντα, που ως γνωστόν αναφέρεται σε μία σειρά ζητημάτων που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας (και φυσικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά), ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε τη γνωστή μονοθεματική ατζέντα περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Οι συνομιλίες επανήλθαν στο προσκήνιο μετά από μία πενταετία, λόγω της νέας τουρκικής κυβερνητικής στάσης, που απέσυρε τα ερευνητικά πλοία της από την Ανατολική Μεσόγειο και επιδιώκει (όπως διατείνεται) την ενίσχυση των σχέσεών της με την Ευρώπη (αν και υπάρχουν πολλές δυσκολίες). Μέχρι τον χθεσινό γύρο οι συνομιλίες από το 2002 συνοδεύονταν από χιλιάδες χαρτιά, ιστορικές τοποθετήσεις και διαχρονικές αναφορές, αλλά με καμία επιμέρους συμφωνία. Στο παρελθόν τέτοιοι γύροι συνομιλιών έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ναύπλιο, ενώ σε τουρκικό έδαφος συναντήσεις έλαβαν χώρα σε Σμύρνη, Τσεσμέ και Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ).
Ο Μπορέλ
Την επανέναρξη των συνομιλιών χαιρέτισαν το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο αρμόδιος επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και ο γ.γ. ΝΑΤΟ την περασμένη Παρασκευή, όταν συζήτησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Οι προσεχείς δύο μήνες είναι αρκετά σημαντικοί γιατί ο επίτροπος Μπορέλ ετοιμάζει μία έκθεση για τις σχέσεις Ε.Ε.-Αγκυρας, ενώ στις 25-26 Μαρτίου θα αξιολογηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η μέχρι τότε συνολική στάση της Τουρκίας. Ειδικότερα ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διερευνητικές συνομιλίες.
Οι προσδοκίες για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών είναι σχετικά μικρές (κυρίως λόγω της διευρυμένης ατζέντας της Αγκυρας) ενώ μία επιλογή που ακούγεται σε βάθος χρόνου (αν και κρύβει πολλές «παγίδες») είναι η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία στο Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται συνυποσχετικό από τις δύο χώρες, επειδή η Αγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ο τουρκικός Τύπος
Κάσος: Νέα τουρκική πρόκληση και παρ' ολίγον επεισόδιο ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων
Και ο χθεσινός τουρκικός Τύπος για μία ακόμα φορά έκανε λόγο για αποστρατιωτικοποίηση 18 από τα 23 νησιά του Αιγαίου επικρίνοντας τη χώρα μας καθώς και για το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, που μεταξύ άλλων έθεσε στον Στόλτενμπεργκ ο Τσαβούσογλου, αλλά και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκίας στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ (ΝΑC-MC). Στα περί αποστρατιωτικοποίησης στη «Σαμπάχ» επανέφεραν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, Κεντρικού και ορισμένα από τα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος Καστελλόριζου/Μεγίστης.
Aπό την πλευρά του ο Καλίν στο λογαριασμό του στο twitter έγραψε: «Ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές που δεν γίνονταν επί 4,5 χρόνια. Η λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου, είναι εφικτή υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η βούλησή μας για αυτό είναι πλήρης. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων».
Για Ισραήλ
Προβληματισμός επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία αναφορικά με τις εν εξελίξει μυστικές επαφές Ισραήλ-Τουρκίας, στις οποίες σε γενικές γραμμές έκανε μνεία ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Στάινιτζ. Αν και έθεσε κάποιους όρους για την περαιτέρω συνεργασιακή σύγκλιση Αγκυρας-Τελ Αβίβ είναι λογικό να υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις… Η Αγκυρα προσεχώς θα επαναφέρει πρέσβη στο Τελ Αβίβ, και υποψήφιος φέρεται να είναι ο πολύ φίλα προσκείμενος στον Ερντογάν και ο οποίος έχει σπουδάσει στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και ομιλεί άπταιστα εβραϊκά. Πρόκειται για τον διευθυντή του Κέντρου Στρατηγικής Ερευνας του υπουργείου εξωτερικών Ουφούκ Ουλουτάς, με την Αγκυρα εκτός απροόπτου να αναμένει για την τελική διαπίστευσή του τις προσεχείς εκλογές στο Ισραήλ σε περίπου δύο μήνες.
Στο Netflix!
Τα ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σε διεθνές επίπεδο μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 της Τουρκίας είναι στο επίκεντρο σε ένα επεισόδιο της νέας σειράς του Netflix με τίτλο «Spycraft» (βάσει αποκλειστικών πληροφοριών).
Η σειρά επικεντρώνεται σε οκτώ επεισόδια στην παγκόσμια πλατφόρμα με 200 εκατομμύρια συνδρομητές και εξετάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας κατασκοπείας και πληροφοριών σε επεισοδιακή μορφή.
Στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «Παρακολούθηση υψηλής τεχνολογίας και ένα μάτι στον ουρανό», τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και οι χώροι ελέγχου και κατεύθυνσής τους παρουσιάζονται επί σχεδόν δύο ώρες, καθώς η σειρά επισημαίνει την αξία του ρόλου που διαδραματίζουν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στο έργο των υπηρεσιών πληροφοριών και της από αέρος κατασκοπείας.
Στο δεύτερο μέρος η σειρά υποστηρίζει ότι τα drones αποκτούν προεξέχουσα θέση πάνω από τους δορυφόρους ως εργαλείο επιτήρησης αναγνώρισης και στοχοποίησης.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντικαθιστούν τους δορυφόρους. Μπορούν να πετούν για ώρες και να παρέχουν, κυριολεκτικά, ένα πλήρες κινητό μάτι στον ουρανό. Δεν ρισκάρεις έναν άνθρωπο πιλότο. Ετσι, το σύγχρονο drone είναι το ιδανικό μάτι-in-the-sky για τακτικές καταστάσεις», εξηγεί ένας εμπειρογνώμονας.
Το επεισόδιο δείχνει TB2 drones σε Συρία, Λιβύη και Καύκασο με τουρκική σημαία, ενώ ρίχνει μια αποκλειστική ματιά στο τι συμβαίνει στις αίθουσες ελέγχου κατά τη διάρκεια των εναέριων πολύωρων επιχειρήσεων.
Οπλισμένο
Το Βayraktar TB2 είναι οπλισμένο UAV και αναπτύχθηκε/κατασκευάστηκε από την τουρκική αμυντική εταιρία Baykar Technologies και έχει ήδη πουληθεί σε Κατάρ-Ουκρανία-Τυνησία.
Χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και τη Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας από το 2015, με πιο πρόσφατη πίστωση στη στρατιωτική επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας στον 44 ημερών πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Υπερκαυκασία.
Το TB2 οπλισμένο UAV χρησιμοποιείται σε τακτικές αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης και μπορεί να μεταφέρει πυραυλικό σύστημα αέρος εδάφουςμ ως και πυρομαχικά, ενώ διεξάγει επιχειρήσεις στοχοποίησης με κατευθυντήρες λέιζερ.
Για τους S-400
Τέλος, σε άκρως μυστικές επαφές μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων (που λογικά θα διαρκέσουν από 3-6 μήνες) εξετάζεται η περίπτωση -μεταξύ άλλων και παρά τις δυσκολίες- οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 να μεταφερθούν στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr