Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες -αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά-, η Αγκυρα έχει τονίσει ότι πρόκειται να θέσει στις συνομιλίες τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, το εύρος των χωρικών υδάτων, τα όρια Ερευνας και Διάσωσης, το εύρος του εναερίου χώρου και του FIR Αθηνών, καθώς και το καθεστώς μικρονησίδων-βραχονησίδων (δηλαδή τα περί «γκρίζων ζωνών») που είναι «κόκκινο πανί» για τη χώρα μας, ενώ υψηλόβαθμη ομάδα επιτελών της υδρογραφικής υπηρεσίας στελεχώνει την τουρκική διπλωματική επιτροπή για τις επαφές, ενώ και επιτελείς του Αρχηγείου Αεροπορικών Δυνάμεων έχουν αποσπαστεί για τυχόν περιπτώσεις που απαιτηθεί.
Σε διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα αναφέρεται ότι στον 61ο γύρο θα τεθούν τα ζητήματα, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο λογικά θα πρέπει να διεξαχθεί ο 62ος γύρος με τις εκατέρωθεν απαντήσεις (που σε γενικές γραμμές είναι γνωστές). Αν οι δύο πλευρές εμμείνουν στις θέσεις τους (βασικά η Αγκυρα με τις μονομερείς διεκδικήσεις της), τότε οι συνομιλίες δεν θα έχουν μέλλον, οπότε η κατάρρευσή τους είναι πάρα πολύ πιθανό να προκαλέσει νέο γύρο εντάσεων -αν και ως αποτρεπτικά θα υπάρχει η νέα αμερικανική κυβέρνηση στον Λευκό Οίκο, θα λάβει χώρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ θα πλησιάζουμε και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.-, οπότε αν υπάρξει αδιέξοδο προφανώς δεν θα υπάρχει περίπτωση 63ου γύρου. Αν δεν διακοπούν οι συνομιλίες, τότε υπό προϋποθέσεις υπάρχει «κάποιο οριακό φως στο βάθος του τούνελ των ομιχλωδών ελληνοτουρκικών σχέσεων» και πιθανότατα τότε να προκριθεί η περίπτωση συνυποσχετικού – αν και είναι αρκετά δύσκολο (θα απαιτηθεί χρόνος) για προσφυγή στη διεθνή διαιτησία του Δικαστηρίου της Χάγης.
Τα μηνύματα -ότι υπάρχει δυστοκία και πολλά εμπόδια λόγω της στάσης της Αγκυρας- είναι εμφανή ειδικά στις επαφές για τη σύσταση μηχανισμού αποσυμπίεσης/αποκλιμάκωσης που χθες εκ νέου συζητήθηκαν στην έδρα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα η Ελλάδα συζητά μόνο τις «τεχνικές λεπτομέρειες της “κόκκινης/θερμής γραμμής”» ανάμεσα στις δύο χώρες. Για τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται πολύ σοβαρών εθνικών μας θέσεων, ειδικά στον εναέριο χώρο, η Αθήνα δεν υποχωρεί. Χθες στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ατλαντικής Συμμαχίας ο αντιπρόεδρός της, Αμερικανός αντιπτέραρχος Σκοτ Κιντσβάτερ είχε σύντομη συνομιλία με τον αντιναύαρχο Γιάννη Παυλόπουλο και τον Τούρκο αντιπτέραρχο Ισμαήλ Ουνέρ. Με επιτελή της Στρατιωτικής Επιτροπής που επικοινώνησα (προερχόμενο μάλιστα από τρίτη χώρα) μου ανέφερε ότι η ελληνική θέση εμφανίζεται αμετακίνητη, ενώ ασκούνται «πιέσεις» για «τροποποιήσεις» σε αεροπορικά ζητήματα της περιοχής μας. Αργά χθες το βράδυ ενημερώθηκε για τις πρώτες τριμερείς επαφές του 2021 ο γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ διατηρούνται ενήμερα μέσω «διασυμμαχικών καναλιών» τα στρατηγεία των νατοϊκών Ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων -σε ανώτατο επίπεδο- στο Νόρθγουντ της Βρετανίας και στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.
Στο μεταξύ, για πολλοστή φορά χθες, η Ισπανία -διά στόματος του πρωθυπουργού Πέντρο Σάντσεθ– φέρεται να υποστηρίζει την Αγκυρα, από κοινού με τη Γερμανία, για να επαναπροσεγγίσει την Ε.Ε. και να προωθηθεί ο διάλογος της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες. Πληροφορίες φέρουν για επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ισπανίας-Τουρκίας προσεχώς, ενώ στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους χθες ο Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας ζήτησε να επανέλθει σε κανονικότητα η διάθεση/παροχή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων στρατιωτικού υλικού (για τα χερσαία εξοπλιστικά προγράμματα) από το Βερολίνο στην Αγκυρα, τα οποία «πάγωσαν» πριν από περίπου 14 μήνες, όταν το Βερολίνο «τυπικά» αντέδρασε στην τρίτη εισβολή της 2ης στρατιάς της Τουρκίας ανατολικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας τους Κούρδους πολιτοφύλακες από το Ταλ Αμπιάντ μέχρι το Ρας ε Λέιν.
Στην απαράδεκτη αναφορά του Τσαβούσογλου ότι οι «Ελληνες μουσουλμάνοι είναι Τούρκοι» στη Θράκη και ότι εμείς παραβιάζουμε(!) διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε χθες στην Αγκυρα, ότι θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ιμβρου, της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης.
Παρέμβαση Ερντογάν για την ανάδειξη προέδρου στην ψευδοβουλή
Ο Ερντογάν, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP, είπε ότι το 2023 που θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα είναι ιστορική χρονιά για την Τουρκία, ενώ με παρέμβασή του εξελέγη στα Κατεχόμενα της Κύπρου ως πρόεδρος της ψευδοβουλής (με ψήφους 26 έναντι 20 με δύο αποχές) ο Ουτέρ Σεβάρογλου από το κόμμα του κατοχικού προέδρου Εθνική Ενότητα του Ερσίν Τατάρ και έτσι αποφεύχθηκε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Τέλος, στο Κατάρ συμφωνήθηκε η στρατιωτική συνεργασία του Εμιράτου με το Πακιστάν, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί τριμερής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας για στρατιωτική συνεργασία, στην οποία σταδιακά έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετέχουν η Μαλαισία και το Αζερμπαϊτζάν.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να καθορίσει χωρικά ύδατα ως και 12 ν.μ.
«Τείχος» προστασίας της χώρας σε αιθέρες αλλά και θάλασσα: Μετά τα Rafale, η σειρά του Ναυτικού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr