Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Την ίδια στιγμή, η εκ μέρους της Αγκυρας (μέσω Αττάλειας) έκδοση νέων παράνομων NAVTΕX, συνδυαζομένων με επιστροφή -για πολλοστή φορά- στα ανυπόστατα επιχειρήματα για αποστρατιωτικοποίηση κατοικημένων νησιών του Βορείου, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες και ως αποτέλεσμα είναι να διατηρείται σε αρκετά μεγάλο βαθμό η ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Πρόκειται για τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τη Χάλκη, τη Τήλο, τη Σάμο και την Κω. Η περίπτωση της Τήλου και της Χάλκης παρουσιάζει γεωγραφικό ενδιαφέρον, γιατί από κοινού με τη Νίσυρο και τη Σύμη βρίσκονται μεταξύ Κω και Ρόδου και αρκετά κοντά στην τουρκική χερσόνησο της Μαρμαρίδας και στον νότιο, στρατηγικής σημασίας ναύσταθμο του Ακσάζ.
Mετά από πολλά χρόνια αποχωρεί από επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ ο Σερντάρ Κίλιτς, και για τη θέση του ο Ερντογάν προορίζει τον μη προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα, αλλά προσωπικό του φίλο και με μεγάλο κύκλο γνωριμιών με τουρκο-ισλαμικές κοινότητες ανά τον κόσμο, καθώς και διαχρονικά με αρκετές ισλαμικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, τον Χασάν Μουράτ Μερσάν. Τουρκική πηγή μου ανέφερε ότι ο Μερσάν διατηρούσε στο παρελθόν πολύ στενές σχέσεις με το Ιράν, με ριζοσπαστικές μουσουλμανικές ομάδες, ενώ η διαπίστευσή του στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμφίβολα συνδέεται με την προσπάθεια του Ερντογάν να ενδυναμώσει την επιρροή του στο χώρο των μουσουλμάνων των ΗΠΑ. Ο Μερσάν διετέλεσε στο παρελθόν υφυπουργός Ενέργειας, μέλος της πανίσχυρης κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εκ των έμπιστων των Ερντογάν – Τσαβούσογλου.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει το ότι ο γνωστός διπλωμάτης και πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία τους τελευταίους εννέα μήνες Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δεν έχει επικρίνει καθόλου την Αγκυρα επί των μείζονων θεμάτων που σχετίζονται με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Διάφοροι κύκλοι εκτιμούν πως ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ και διατελέσας υφυπουργός Εξωτερικών για ζητήματα Μέσης Ανατολής επιδίωκε να είναι πάνω στη γραμμή Τραμπ, δηλαδή «να μην ασκείται κριτική στην Αγκυρα».
Σε σειρά στρατιωτικών συμφωνιών προχώρησε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με τις πλείστες μουσουλμανικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, ενώ, μετά και την πολύ πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (προ τεσσάρων ημερών), ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη/drones των τύπων TB2 /Μπαϊρακτάρ (οπλισμένα με πυραύλους MAM-L και ΜΑΜ-C), τα αντίστοιχα για επιτήρηση-παρακολούθηση ANKA/TAI, ως και τα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών/ηλεκτρονικού πολέμου τύπου KORAL. Μεταξύ των κρατών που θα προμηθευτούν τέτοια συστήματα στις αρχές του 2021 είναι το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστηρίζει σε άρθρο της ότι η Τουρκία καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να επιστρέψουν σε κάποιας μορφής ομαλότητα οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά το τελευταίο δεν βιάζεται. Σύμφωνα με τον κορυφαίο της αναλυτή Ζβι Μπάρελ, φέρεται να επιβεβαιώνεται ότι έχει πραγματοποιήσει τον περασμένο μήνα επίσκεψη στο Τελ Αβίβ ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ενώ η Αγκυρα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για διάθεση-αγορά μέρους της εμπορικής ζώνης στο λιμάνι της Χάιφα για διευκόλυνση εμπορικών συναλλαγών.
Το ποίημα που χωρίζει…
Σε αρκετή ένταση παραμένουν οι σχέσεις Τουρκίας – Ιράν, με αφορμή το αζερικό ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν πριν από τέσσερις ημέρες στο Μπακού, το οποίο αναφέρεται στον ποταμό Αράς στον Νότιο Καύκασο και σε χώρες «που δεν χωρίστηκαν ειρηνικά, αλλά με βίαιο τρόπο». Οι Ιρανοί θεωρούν πως τα λεγόμενα από τον Ερντογάν είναι έκφραση επιθετικού παντουρκισμού, αφού υπονοεί ότι εκατομμύρια Αζέροι βρέθηκαν άδικα λόγω των ρωσοτουρκικών και ρωσοϊρανικών πολέμων και της Συνθήκης του Γκουλιστάν (1813) από την άλλη όχθη του Αράς.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου