Όπως ο ίδιος ανέφερε «βρισκόμαστε στην κορύφωση των διπλωματικών πρωτοβουλιών που γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής αυτά θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέχρις τις 10/12 .Η Άγκυρα αυτό που πρέπει να κάνει είναι να δείξει ότι συμμορφώνεται και υπερπροβάλλει το θέμα της αποσύρσεως του Ορούτς Ρέις . Παράλληλα την ημέρα που θα συνεδριάζει το συμβούλιο ο Ερντογάν θα προβαίνει σε δηλώσεις για εκδημοκρατισμό της χώρας του είναι μια τακτική της Τουρκίας που γινόταν από το 1999 μέχρι το 2002 και παράλληλα έχει και μια απειλή η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που επισκέφτηκε την περιοχή μας δεν πήγε στην Άγκυρα, η Άγκυρα έβαλε την συνάντηση για τις 14/12 δηλαδή μετά το Ευρωπαϊκό συμβούλιο περνώντας ένα μήνυμα ότι αν δεν είναι τα πράγματα θετικά στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, δεν θα συναινέσει σε οποιοδήποτε διάλογο».
Ο κ. Συρίγος σημείωσε πως είναι τακτικισμός η απόσυρση του Ορουτς Ρέις και ότι φαίνεται από μια πλειάδα πραγμάτων. «Το ερώτημα που υπάρχει για όλες τις ελληνικές ηγεσίες είναι αν θα μπουν στην λογική ότι συζητούν με Τουρκία έστω και με δύσκολες συνθήκες ή ότι δεν συζητούν με κίνδυνο την κλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών σε πολεμική ατμόσφαιρα. Το 1981 ο Παπανδρέου είχε πει ότι πρέπει να υπάρξει ένα μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να πάμε σε διάλογο. Το μορατόριουμ δεν υπήρξε ποτέ. Αντιθέτως φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου το 1987 και οδηγηθήκαμε στον διάλογο αμέσως μετά. Ο ΄διος εκτιμά ότι χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία δεν γίνεται να συζητάς με το Ορους Ρέις στην περιοχή και δεν μπορείς να διευρύνεις το αντικείμενο του διαλόγου.
Από το 1975 λέμε ότι το θέμα του διαλόγου είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και πλέον και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτε άλλο.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τώρα η ΕΕ στέλνει διαφορετικά μηνύματα σε Ελλάδα ( ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις) και Τουρκία (ότι θα υπάρξουν κυρώσεις) προκειμένου να πιέσουν και τις δύο πλευρές για να υπάρξει κάποια ισορροπία.
Ωστόσο, όπως τόνισε όλα θα κριθούν από την συνεννόηση Γαλλίας και Γερμανίας. Η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Γαλλία για λογαριασμό της Τουρκίας ενώ το κρίσιμο όπως είπε είναι τι γίνεται με τον κορωνοιο και το πακέτο στηρίξεως των κρατών μελών και τι θα γίνει με τις σχέσεις Ευρώπης – Αμερικής.«Η Τουρκία είναι το τρίτο. Επομένως πιστεύω θα υπάρξουν μέτρα και κυρώσεις εις βάρος Τουρκίας ίσως όχι άμεσα εφαρμόσιμα».
Παράλληλα, σημείωσε πως θεωρεί ότι το εμπάργκο όπλων είναι η πιο σημαντική κύρωση.
Κορωνοϊός: Σενάρια για μέτρα χαλάρωσης από το νέο έτος – Εστίαση και εμπορικά η δύσκολη εξίσωση
Νέα ευκαιρία επανένταξης στις 100 ή 120 δόσεις – Όροι και προϋποθέσεις
«Ρουκέτα» στην Αγκυρα για S-400
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr