Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Μάλιστα, η επικράτηση των Αζέρων με την ενεργό συμβολή της Τουρκίας σε πλαίσιο πολιτικό-στρατιωτικό (συμβουλευτικό)-εξοπλιστικό και διπλωματικό σε βάρος των Αρμενίων στον Νότιο Καύκασο έχει περαιτέρω ενεργοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς κύκλους στην τουρκική πρωτεύουσα και αναμένεται μέσω των λεγόμενων «νέων επιλογών» να εκτυλιχθούν σύντομα ορισμένα από αυτά.
Βάσει πληροφοριών περιλαμβάνονται θέματα που δεν είχαν φωτιστεί πολύ στο παρελθόν στις συνεχώς προβληματικές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι τελευταίων συσκέψεων συζητήθηκαν 8 ειδικές επιλογές που βαίνουν πολύ πέραν των όσων επί εβδομάδες λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, και όχι μόνο.
Στις κλειστές συσκέψεις υπό τον Ερντογάν και με την παρουσία του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ως και Εσωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, του επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, της στρατοχωροφυλακής και ακτοφυλακής, ως και ορισμένων ανώτατων αξιωματικών (με μέλλον…), όπως οι στρατηγοί Μούσα Αβσεβέρ, Αλί Σιβρί, Ομέρ Ερμπακάν κ.ά., έχουν συζητηθεί «ειδικά σχέδια» που ενδυναμώνουν τις πολυδιάστατες υβριδικές, ασύμμετρες και ψυχολογικές ενέργειες σε βάρος Αθήνας και Λευκωσίας και οι οποίες δεν οδηγούν απαραίτητα σε θερμή ένταση… αλλά προκαλούν άλλου είδους φθορά… Ορισμένες από τις «επιλογές» είχαν κατατεθεί προ τριμήνου από τέσσερα πολύ γνωστά ινστιτούτα που «είναι στην υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας, με δύο εκ των διευθυντών να είναι στρατηγικοί σύμβουλοι του Χουλουσί Ακάρ».
Εχουν εξεταστεί πολυμετωπικές, ταυτόχρονες, και άλλες ενέργειες που έχουν συλλεγεί από σειρά εκτιμήσεων και συμπερασμάτων (τρεις τόμοι) από τις επιχειρήσεις εκατέρωθεν του Ευφράτη στη Βόρεια Συρία, στις επιχειρήσεις «Νύχια της τίγρης» στο Ιράκ, καθώς και στις ειδικές αποστολές Τούρκων στα μετόπισθεν των δυνάμεων του πολέμαρχου Χαφτάρ (που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας) την περασμένη άνοιξη στη Λιβύη. Αναμένεται, τέλος, μία έκθεση από τους Τούρκους συμβούλους του υπουργού Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν Χασάνοφ, καθώς και από τον πόλεμο των 6 εβδομάδων στο θυλάκα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ… με ενέργειες-κλειδιά… Παράλληλα, στις αρχές του νέου έτους προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένα κορυφαίο τετραμερές συμπόσιο στο υπουργείο Αμυνας, όπου θα εξεταστούν πολλά συμπεράσματα από τους πρόσφατους πολέμους με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών από το Κατάρ, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.
Πολύ πρόσφατα η ρωσική εφημερίδα «Vzglyad» αναφέρθηκε στην «αθέατη» παρουσία Τούρκων συμβούλων στο Αζερμπαϊτζάν που κατηύθυναν πολλές από τις επιχειρήσεις, ενώ επισημαίνεται και η συνεργασιακή προώθηση του πυρηνικού (μη στρατιωτικού χαρακτήρα) προγράμματος της Αγκυρας, με τον πρώτο αντιδραστήρα στο Ακουγιού να είναι έτοιμος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ δόθηκε το «πράσινο φως» προ ημερών για τον τρίτο αντιδραστήρα στο σύμπλεγμα του πυρηνικού σταθμού της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ο Πομπέο
Σε εξέλιξη είναι η πολυήμερη περιοδεία του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Μετά το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν και συζήτησαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και τον Νότιο Καύκασο, αμφότεροι επέκριναν την επιθετική συμπεριφορά και ενέργειες της Αγκυρας, που συνεχίζει τις προκλήσεις σε πολλές περιοχές, καθώς και την ενεργοποίηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που ανησυχεί Αμερικανούς και ΝΑΤΟ.
Μετά τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Πομπέο έγινε δεκτός στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, ενώ επικράτησε και «σχετική ένταση» στα διπλωματικά κανάλια… Μετά την Τουρκία ο Πομπέο επισκέπτεται την έντονα φιλοδυτική Γεωργία, το Ισραήλ, ως και τρεις συμμάχους χώρες των ΗΠΑ στον κόλπο των πετρελαίων, ήτοι τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Ο Πομπέο προχθές είπε ότι θα βρεθεί (;) με τον Τσαβούσογλου στην προσεχή χειμερινή σύνοδο του Βορειοατλαντικού Σύμβουλίου/ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (1-2 Δεκεμβρίου), αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα λόγω Covid-19 η διήμερη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Επίσης, το ίδιο θα γίνει με τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου δεν θα μεταβούν οι αρχηγοί των κρατών, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των 20 (για το 2020 η Σαουδική Αραβία έχει την προεδρία).
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ενημέρωσε τους ανώτατους πολιτικο-στρατιωτικούς υπεύθυνους του ΝΑΤΟ για την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής δύναμης σε Αζερμπαϊτζάν και Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Συνομίλησε με τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης /SACEUR, Αμερικανό πτέραρχο Τοντ Ουόλτερς, καθώς και με τον επικεφαλής του νατοϊκού στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στη Σμύρνη C/LANDCOM, Αμερικανό αντιστράτηγο Ρότζερ Κλουτιέρ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr