Αν δεν αλλάξει ρότα εκτιμάται ότι πολύ γρήγορα θα έχει φτάσει σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο.
Θυμίζουμε ότι σε νέα προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία, εκδίδοντας νέα NAVΤΕΧ για το Oruc Reis και ζητώντας παράλληλα την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.
Το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης εξέδωσε νέες NAVTEX, με τις οποίες η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση και των Ψαρών, εκτός της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη, όπως έγινε γνωστό.
Η Άγκυρα, όπως ακριβώς με τα άλλα τρία ελληνικά νησιά χτες, αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση και των Ψαρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Πέτσας: Η Αθήνα απέναντι σε έναν γείτονα που στρατικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επεσήμανε πως «η χθεσινή – όγδοη κατά σειρά – τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Συνέπεσε, άλλωστε, με τους κινδύνους που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Μια ηγεσία που – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές και αναπτύσσει επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι τον Καύκασο και βέβαια, από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, όπου αναπτύσσει πειρατικές ενέργειες στη Κυπριακή ΑΟΖ και προκαλεί με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο. Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, υπογράφει άκυρα μνημόνια και ψηφίζει νόμους, παράνομους κατά το Διεθνές Δίκαιο καθώς αφορούν θέματα τα οποία ρυθμίζονται από διεθνείς οργανισμούς με διεθνείς κανόνες. Παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες, προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια».
Και συνέχισε: «Αφού δέχθηκε – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η ‘Αγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για πρόσκληση επαφών, προχώρησε στην πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου των λύσεων, προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Αντί για γόνιμες συζητήσεις, προβάλλει παράνομες απαιτήσεις. Και αντί να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, όπως υποκριτικά διατείνεται, τροφοδοτεί τρομοκράτες. Με μεταφορά Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη – όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου – η Τουρκία διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη Βόρειο Αφρική, απειλώντας την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύοντας τελικά την κοινή προσπάθεια, για εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
Η Αθήνα – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – απέναντι σε έναν γείτονα που στρατικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο. Όπως, άλλωστε, ο ίδιος υπογράμμισε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Ελλάδα ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν παραβιάσεις της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι δεν γίνεται μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα που απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και επαναλαμβάνουμε ότι αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν δημιουργείται δίκαιο με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει τη δύναμη, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
Στη σκιά των νέων αυτών προκλητικών ενεργειών, ηχηρό ήταν το μήνυμα που έστειλαν Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος κατά την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία.
«Η χρονική συγκυρία αυτής της συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις […] πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Για δημιουργία ευνοϊκού κλίματος και τερματισμό των τουρκικών ενεργειών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Η δική μας τριμερής συνεργασία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: αρχικά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας και έχοντας υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει δύο συμφωνίες με την Κύπρο και την Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Πιστός στην προκλητική του ρητορική ο Ερντογάν, διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καταπάτηση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ανατολική Μεσόγειο και την προμήθεια των S-400 εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέροντας ότι στόχος της Συμμαχίας είναι να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος ατυχήματος.
H Αθήνα συνεχίζει τις διπλωματικές κινήσεις της για τη διαχείριση του ζητήματος, με τον Νίκο Δένδια να επικοινωνεί με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ και Όλιβερ Βαρελί.
Μια πρώτη απάντηση στην επιστολή του Νίκου Δένδια να σταματήσουν οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία έδωσε το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων, διαβεβαιώνει εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των αδειών για εξαγωγές στην Τουρκία βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Παράλληλα, κοινή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας κατέθεσαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σε εγρήγορση διατηρεί η Αθήνα τις ένοπλες δυνάμεις της, γράφει η Handelsblatt, που αναφέρεται και στο νέο φράχτη στον Έβρο, ενώ κάνει λόγο για «υπεροχή» της Ελλάδας σε σύγχρονα υποβρύχια σκάφη.
Εν τω μεταξύ, υπό στενή παρακολούθηση από το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι το Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται ακόμα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Από τις 3 ως τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης είναι οι κρίσιμες ώρες καθώς τότε θα προσεγγίζει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Τότε αναμένεται να στηθεί και πάλι το πλωτό τείχος από το Πολεμικό Ναυτικό και να τεθούν σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολεμική Αεροπορία αλλά και ο Στρατός Ξηράς.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη επιφυλακή, με τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στην περιοχή. Οι εντολές από στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είναι ξεκάθαρες: «Ψυχραιμία».
Τα στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων εξοπλισμένα με τα διδάγματα των δύο προηγούμενων κρίσεων εκτελούν συντονισμένα επιχείρηση προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ετοιμότητας στην Άγκυρα.
Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία την επιβολή εμπάργκο όπλων, ενώ με επιστολή στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης να ανασταλεί η διαδικασία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.
Πώς οι Τούρκοι έπαθαν ξανά χουνέρι με τα υποβρύχια στο Αιγαίο [βίντεο]
Ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε ιστορία: Είπε ναι στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια
Από σήμερα στα ΑΤΜ τα αναδρομικά – Ποια ημέρα πληρώνεται κάθε ταμείο [αναλυτικοί πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr