Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο στα πλείστα και ελεγχόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας είχαν διαδοχικές εμφανίσεις οι διάφοροι απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οπαίοι ήταν και είναι «τα γεράκια της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο υπογράφων κατέγραψε πέντε κορυφαίους ναυάρχους, εφοδιασμένους με ειδικούς χάρτες και μελέτες να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και στην προώθηση της στρατιωτικοποίησης της υπό κατοχή (σε μεγάλο βαθμό) επαρχίας της Αμμοχώστου, προτείνοντας καθολική αναβάθμιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στις επαρχίες Αμμοχώστου-Τρικώμου, καθώς και στην Καρπασία (ναύσταθμο-ελικοδρόμια, εκσυγχρονισμό κατοχικού αεροδρομίου, προωθημένη βάση διοικητικής μέριμνας, ως και ειδική βάση για τα DRONES).
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Υπέρ της άμεσης επιστροφής του «Ορούτς Ρέις» στην επίμαχη περιοχή ήταν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, ο διοικητής της 4ης στρατιάς του Αιγαίου (Διακλαδικής Εκπαιδευτικής Δύναμης), στρατηγός Αλί Σιβρί, ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων, αντιστράτηγος Ομέρ Ερμπακάν και άλλοι. Κυρίαρχος ήταν ο ρόλος των ναυάρχων Γιανκί Μπακτσιόγλου, Ιμπραήμ Κοσέρ και Αϊντίν Σιρίν.
Διαβάστε επίσης: Ανάλυση «Ε.Τ.»: Ο Ερντογάν ξανατραβάει το σχοινί – Τι επιδιώκει με την αποστολή του Oruc Reis
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των Βαρωσίων, κυριάρχησαν οι θέσεις του Χουλουσί Ακάρ και του επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα, αντιστράτηγου Σεζί Οζτούρκ… Αξίζει να τονιστεί ότι υπέρ της ενδυνάμωσης της Γαλάζιας Πατρίδας με έμφαση στο Καστελλόριζο ήταν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκίας στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ, πρέσβεις Φεχρεντίν Σινιριόγλου και Μπασάτ Οζτούρκ, καθώς και ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ Σεντάρ Κίλιτς.
Ορισμένοι από αυτούς -όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω- έχουν συγγράψει μελέτες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε σχολές επιτελών για την περιφερειακή «υπερδυναμοποίηση της Τουρκίας, την παρουσία του Ναυτικού τους σε διάφορες θάλασσες, την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν είναι από τα άτομα που επηρεάζουν πολύ τον Ερντογάν, γι’ αυτό και είναι μαζί με τον Ακάρ παρόντες σε όλα τα ταξίδια του Τούρκου προέδρου στο εξωτερικό, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα με τη μονοήμερη επίσκεψη στην Ντόχα του Κατάρ και στην πόλη του Κουβέιτ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση