Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες «ήταν απολύτως ξεκάθαρα», τόνισε ότι «αυτό που έχουμε δει έκτοτε είναι η επανάληψη των δραστηριοτήτων του “Oruc Reis” και το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια» και κατέστησε σαφές πως «θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή: είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται ότι -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο», σημείωσε και υπενθύμισε πως «στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς -ως Ευρωπαϊκή Ενωση- θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε, μάλιστα, πως «με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε -τουλάχιστον δύο φορές- να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας».
«Αυτό ήταν το αντικείμενο εκείνων των διερευνητικών επαφών. Και, δυστυχώς, αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία -ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον υπουργό κ. Δένδια πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα ότι η Τουρκία θα καλούσε την Ελλάδα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών- και αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, έχουμε το “Oruc Reis” να πλέει εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω, και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις».
«Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επισήμανε την ουσιαστική βοήθεια του Ελληνα πρωθυπουργού για να καταστεί δυνατόν να ανακοινώσουμε πριν από λίγο καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν απευθείας συνομιλίες και εξέφρασε έκπληξη για όσα είδαμε τις τελευταίες ημέρες από τουρκικής πλευράς.
Τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το «Oruc Reis» απέπλευσε εκ νέου, όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης, τόνισε ο κ. Μάας.
Κάσος: Νέα τουρκική πρόκληση και παρ' ολίγον επεισόδιο ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων
Κατέστησε, εξάλλου, σαφές πως η περιοδεία του τον οδήγησε στη Λευκωσία και μετά στην Αθήνα, όπου σταματά γιατί θέλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους στην Ε.Ε. και τη Γερμανία.
Τέλος, επισήμανε ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο «έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».
Οι δηλώσεις καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας καταδεικνύουν πως οι τελευταίες μονομερείς προκλήσεις της Αγκυρας ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά και θέτουν το σύνολο πια των Ευρωπαίων εταίρων προ των ευθυνών τους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι ακόμη και όσοι εξ αυτών πίστευαν πως είναι αξιόπιστες οι διαβεβαιώσεις που δίδονταν από την Τουρκία -και σε διμερές επίπεδο- διαπιστώνουν πλέον το μέγεθος της αναξιοπιστίας της.
«Απέδειξε ότι οι επικλήσεις για διάλογο δεν είναι παρά προσχήματα. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την κρίνει με βάση τις πράξεις και όχι τις διακηρύξεις. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα πριν να είναι αργά», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Με τη χθεσινή νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για έρευνες, μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε πως δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν και πάλι την κλιμάκωση, την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Καναδό ομόλογό του.
Τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισαν και από τη δική τους πλευρά ότι «διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν εφόσον το ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” διενεργεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».
«Υπό καθεστώς έμμεσης βίας και εκβίασης, η Ελλάδα δεν συζητάει», δήλωσε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες για τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, χώρας-μέλους του NATO, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπανί.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr