Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ είχε προηγηθεί για το ίδιο θέμα επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Αναφερόμενος στη νέα NAVTEX της Αγκυρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε ότι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου) αποφάσισε να εξετάσει συνολικά τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας τον Δεκέμβριο, ελπίζοντας, όπως είπε, ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα σταματούσε να θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία. Ωστόσο, συνέχισε, αυτό δεν έγινε, οπότε το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή, προκειμένου η Ευρώπη να εξετάσει πώς θα αντιδράσει.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Σχετικά με την τύχη των διερευνητικών συνομιλιών, είπε ότι από ό,τι ξέρει τις τελευταίες μέρες συνεχίζονταν οι προετοιμασίες, ωστόσο διερωτήθηκε και ο ίδιος κατά πόσον θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία η νέα NAVTEX της Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες.
Λίγο πριν τις παραπάνω απαντήσεις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάνοντας απολογισμό της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, είπε για το θέμα της Τουρκίας ότι οι Ευρωπαίου υπουργοί ενημερώθηκαν από τους ομολόγους τους Ελλάδας και Κύπρου για τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, οι NAVTEX παραβιάζουν τις οικονομικές ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου και κατά τη γνώμη των «27» πρόκειται για «λυπηρή εξέλιξη που θα αυξήσει την ένταση αντί για αποκλιμάκωση».
Για τα Βαρώσια και το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης, ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη των δύο πλευρών, αυξάνει τις εντάσεις και πρέπει να αναστραφεί», ενώ πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της τουρκοκυπριακής εκλογικής διαδικασίας, οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του. Η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και να αποφύγει αρνητικές συμπεριφορές, τόνισε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωσή του:
«Η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την απόφαση να προχωρήσει στο “άνοιγμα” από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέρους της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, μετά την ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου 2020.
Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από αυτήν την άποψη, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών.
Η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Περιμένει το ίδιο με την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη, έναν εκπρόσωπο στις Υπηρεσίες Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ».