Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ο κ. Πομπέο πραγματοποιεί τελευταία εδώ και λίγες εβδομάδες (πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ) επισκέψεις σε διάφορες περιοχές, υποστηρίζοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια κ.α.
Πρόσφατα προώθησε τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενεπλάκη στην επίσης πρόσφατη υπογραφή διευρυμένης οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, ενώ μεταβαίνει στην Ντόχα του Κατάρ για τις ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των Ταλιμπάν και της νόμιμης κυβέρνησης της Καμπούλ, αλλά και για την περιθωριοποίηση-εξάλειψη των εναπομείναντων τρομοκρατικών στοιχείων εκεί (λαμβάνοντας υπόψη και τη χθεσινή 19η επέτειο από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11 από το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και στο υπουργείο Αμυνας στην Ουάσιγκτον).
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε σχεδιάσει προ μηνών την επίσκεψη στην Κύπρο (τότε επισκέφθηκε και άλλα κράτη όπως τη Λευκορωσία, το Καζακστάν το Ουζμπεκιστάν), αλλά τελικά λόγω της τότε επιβολής των νέων σκληρών κυρώσεων στο Ιράν δεν μετέβη τελικά στη Λευκωσία (και επέστρεψε στις ΗΠΑ). Χαρακτήρισε ως σημαντική την επίσκεψη στην Κύπρο και τόνισε φθάνοντας ότι θέλει να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και την όλη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επεσήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους έχει επισημάνει ότι οι θαλάσσιες διαμάχες πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο, ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο έχει κάνει σημαντική διπλωματική προεργασία για να υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.
Αναφορικά με τη μερική άρση από πλευράς ΗΠΑ του εμπάργκο μη φονικών όπλων που πρόσφατα υπεγράφη για την Κύπρο, ο κ. Πομπέο τόνισε ότι «για αρκετό καιρό εργαζόμασταν πάνω σε αυτό και τελικά το προωθήσαμε», αλλά απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την αρνητική στάση της Αγκυρας.
Στη Λευκωσία -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα- ο κ. Πομπέο συζητά πιθανές νέες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού (που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια έχουν τελματώσει και χρειάζονται «αναζωογόνηση»), για τις ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενεργειακά ζητήματα, την προσεχή (μέσα στο 2021) έναρξη στρατιωτικο-εκπαιδευτικής συνεργασίας των Αμερικανών (ΕUCOM) με την Κυπριακή Εθνοφρουρά, καθώς και λεπτεπίλεπτα ζητήματα που αφορούν τις κατασκοπευτικές-παράνομες οικονομικές δραστηριότητες των Ρώσων και Κινέζων στο νησί (διακίνηση βρόμικου χρήματος, ενισχυμένα δίκτυα κατασκοπείας, 5G, «δρόμος μεταξιού» κ.ά.).
Αμερικανός αξιωματούχος μού τόνισε ότι η επίσκεψη αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, με τον κ. Πομπέο να τηλεφωνεί στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ η ολιγόωρη παρουσία επί κυπριακού εδάφους λαμβάνει χώρα λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο.
Συγκλονιστικές εικόνες: Η στιγμή που ισραηλινός πύραυλος ισοπεδώνει κτήριο στη Βηρυτό
Ο Αμερικανός υπουργός είχε τελευταία διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβ Ραμπ για την Ανατολική Μεσόγειο και τις γαλλικές «κινήσεις» που δεν αρέσουν καθόλου στους Βρετανούς, ενώ μεταξύ άλλων έλαβε μία πολυσέλιδη έκθεση από τον επικεφαλής της EUCOM, πτέραρχο Τοντ Ουόλτερς αναφορικά με στρατιωτικές εκτιμήσεις του επιτελείου της Στουτγάρδης για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ψυχρό… κλίμα στο ΝΑΤΟ
Ψυχρή ήταν η ατμόσφαιρα στην προχθεσινή, υποτιθέμενη, «ανταλλαγή απόψεων» στο ΝΑΤΟ , αναφορικά με τις «ιδέες» του γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας για αποφόρτιση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ παρέπεμψε στο υπουργείο Αμυνας στην Αγκυρα, που ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση (αυτό ισχυρίζεται η Αγκυρα).
Για τη «συνάντηση» των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας αντιναύαρχου Γιάννη Παυλόπουλου και αντιπτεράρχου Ισμαήλ Ουνέρ, από τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ είχαν ζητηθεί κάποια σχόλια στις προτάσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τον αποκαλούμενο «μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η θέση της Αθήνας είναι ότι η «επαφή» δεν ήταν καν μορφής «τεχνικού διαλόγου» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές ότι «η Αθήνα παρέδωσε κάποιες θέσεις στον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που όμως ζήτησε διευκρινίσεις». Πουθενά δεν γίνεται λόγος για απευθείας συνάντηση ανάμεσα στους δύο αντιπροσώπους και δεν έχει συζητηθεί τίποτα για μελλοντική συνάντηση (κάτι που ισχυρίζονται οι Τούρκοι). Ως εκ τούτου, η Αθήνα φέρεται να διαψεύδει την τουρκική θέση.
Πληροφορίες του υπογράφοντα από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες φέρουν στελέχη της Στρατιωτικής Επιτροπής και του Διεθνούς Επιτελείου (IMS) της συμμαχίας να είναι δυσαρεστημένα από τη δική μας τοποθέτηση, ενώ κάποιοι με τους οποίους ο υπογράφων επικοινώνησε δεν θα ήθελαν να σχολιάσουν.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr