Ο 56χρονος βρισκόταν στην περιοχή στο πλαίσιο παρακολούθησης των φυλών από την κρατική υπηρεσία «Funai». Ο στόχος του ήταν να ιδρύει καταυλισμούς για την προστασία των απομονωμένων φυλών.
Η Ενωση Εθνοπεριβαλλοντικής Προστασίας «Kaninde», στην ίδρυση της οποίας συνέβαλε ο ίδιος τη δεκαετία του 1980, δικαιολόγησε την αποτρόπαια πράξη με το επιχείρημα πως η φυλή δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει μεταξύ ενός φίλου και εχθρού, όταν αυτός προέρχεται από τον «έξω κόσμο».
Οπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη, ενώ πλησίαζε, με τη συνοδεία αστυνομικών, σε μια φυλή με την οποία έως τώρα οι Αρχές δεν είχαν έρθει σε επαφή, δέχθηκε ένα βέλος πάνω από την καρδιά, στο δάσος κοντά στον καταυλισμό Ούρου Εου Ουάου Ουάου, στην πολιτεία Ροντόνια της Δυτικής Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία. Η ομάδα προσπάθησε να προστατευτεί πίσω από το αυτοκίνητα, αλλά τελικώς το βέλος βρήκε στόχο.
«Εβγαλε μια κραυγή, τράβηξε το βέλος από το στήθος του, έτρεξε για 50 μέτρα και μετά κατέρρευσε, άψυχος», είπε ένας αστυνομικός που συνόδευε την αποστολή.
Ο φωτορεπόρτερ του AFP Γκαμπριέλ Ουτσίντα δήλωσε στο BBC πως ο Φρανσισκάτο προσπαθούσε εδώ και καιρό να παρακολουθήσει την απομονωμένη φυλή «Cautario River», η οποία, όπως σημειώνει, είναι μια ειρηνική ομάδα. Ομως αυτή τη φορά πέντε ένοπλοι άνδρες εξαπέλυσαν επίθεση με τα βέλη τους.
Ισπανία: Παραδοχή του προέδρου της περιφέρειας της Βαλένθια - Έκανε λόγο για «λάθη» και ζήτησε «συγνώμη»
Οι κτηνοτρόφοι και οι υλοτόμοι έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του κοντινού δάσους τα τελευταία χρόνια και έχουν απειλήσει να καταστρέψουν περισσότερα από την περιοχή. Η Ενωση σημειώνει πως ο θάνατος του αξιωματούχου ήταν «σχεδόν σίγουρα μια απάντηση στην τεράστια πίεση» που ασκείται στο δάσος και στους λαούς του.
Οι αυτόχθονες στον Αμαζόνιο και σε άλλα μέρη στον κόσμο είναι γνωστό ότι αντιδρούν βίαια ενάντια στους ξένους που εισβάλλουν στα εδάφη τους. Οι αυτόχθονες ηγέτες λένε ότι τα περιστατικά με παράνομους ανθρακωρύχους, αγρότες και υλοτόμους στην προγονική τους γη έχουν γίνει πολύ πιο συχνά από τότε που ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, υποσχόμενος να «αναπτύξει» την περιοχή του Αμαζονίου. Το μόνο που πέτυχε ήταν να στοχοποιηθεί διεθνώς για τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές.
Οπως επισημαίνει το BBC, oι οικολόγοι κατηγορούν τον Μπολσονάρου και την κυβέρνησή του ότι υποχρηματοδοτούν τις αρμόδιες οργανώσεις για την προστασία των ιθαγενών, ενώ ταυτόχρονα η ρητορική του προέδρου δίνει το «πράσινο φως» στους αγρότες και τους υλοτόμους να καταστρέφουν τη γη στον Αμαζόνιο, επιταχύνοντας την αποψίλωση των δασών.
Ο Μπολσονάρου έχει αμφισβητήσει επανειλημμένως ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας των αυτόχθονων, αλλά αντιθέτως υποστηρίζει ότι οι προστατευόμενες περιοχές πρέπει να αξιοποιηθούν για καλλιέργεια και εξόρυξη.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr