Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στον πιο πάνω χώρο, όπου εκτός από τον περιφερειάρχη παρόντων, μεταξύ άλλων, των υφυπουργών Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, καθώς και του διευθυντή και προέδρου στο Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλη Πλειώνη, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΕΑΑ, στο οποίο υπάγεται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.
“Στηρίζουμε την προσπάθεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για να γίνει στο Κρυονέρι κάτι ακόμα πιο πάνω από ένα διεθνές κέντρο αστρονομίας, που ήδη είναι, καθώς -και με τον νέο εξοπλισμό που χρηματοδοτεί το υπουργείο- το Αστεροσκοπείο αυτό θα καταστεί σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο” πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας επισήμανε, μεταξύ άλλων, την απολύτως αποφασιστική στάση του Π. Νίκα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου:
“Μέσα σε λίγα λεπτά ο Π. Νίκας έκανε ξεκάθαρη την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου αυτού και είναι κάτι για το οποίο εκφράζω θερμές ευχαριστίες τόσον προς τον Π. Νίκα όσο και όλους τους άλλους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Δήμας.
Ανάλογη αναφορά στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου έκανε και ο διευθυντής και πρόεδρος στο Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή υπογραφή αποτελεί “επιστέγασμα της πολύχρονης προπάθειας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) -που βρηκε πρόσφορο έδαφος μέσα από την δραστηριότητα του περιφερειάρχη Π. Νίκα και της ομαδας του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- να καταστήσει τον τόπο αυτό σε έναν χώρο διάχυσης της επιστήμης, έναν πολυχώρο που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο”.
Στην σημερινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας που χαιρέτισε το γεγονός με σύντομη δήλωσή του, όπως έκανε και ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριαζής, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος που αναφέρθηκε στο όραμα του δήμου για την ανάπτυξη της περιοχής, ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου, ο Μανώλης Ξυλούρης διευθυντής Ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) και υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και λειτουργίας του τηλεσκοπίου καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρυονερίου Κώστας Ραφτόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη και συνεργάτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.α.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΝΙΚΑ
“Είναι πολύ σημαντικό αυτό το βήμα που γίνεται σήμερα εδώ, για την Κορινθία, αλλά και για την πατρίδα μας” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -και συνέχισε:
“Στηρίζουμε την προσπάθεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για να γίνει στο Κρυονέρι κάτι ακόμα πιο πάνω από ένα διεθνές κέντρο αστρονομίας, που ήδη είναι, καθώς -και με τον νέο εξοπλισμό που χρηματοδοτεί το υπουργείο- το Αστεροσκοπείο αυτό θα καταστεί σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και πόλος έλξης για τα παιδιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ελλάδας ολόκληρης
Προαστιακός: Εκτός λειτουργίας η τηλεδιοίκηση - Διακοπή δρομολογίων από Μενίδι μέχρι Αεροδρόμιο
Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 4,3 εκ ευρώ την κατασκευή ενός κτηρίου το οποίο θα χρησιμεύσει ως χώρος υποδοχής, χώρος ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης σχετικά με την αστρονομία και το έργο που επιτελείται στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Είμαι υπερήφανος, γιατί παρά το ότι ως Περιφέρεια δεν έχουμε πολλά χρήματα, κάναμε αυτή την επιλογή, την οποία κρίναμε χρησιμότερη από όποιο άλλο έργο υποδομής, έναν δρόμο λόγου χάριν. Χαίρομαι επίσης γιατί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου υποστηρίζεται επιπλέον από το υπουργείο και τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα με χρηματοδότηση 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Είμαι χαρούμενος επίσης γι’ αυτή την επιλογή και ευχαριστώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προφανώς όπως και τους υπουργούς προφανέστατα για την άριστη συνεργασία, αλλά και τους συνεργάτες μου στην Π.Ε. Κορινθίας -όπου ο καθένας έχει βάλει το δικό του λιθαράκι- καθώς συμφώνησαν ότι η πρώτη επιλογή για την Κορινθία είναι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου. Με τον κοινό βηματισμό όλων μας φθάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δίπλα στο Αστεροσκοπείο, είναι δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες και ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν και σε κάτι που ήταν τελματωμένο να δοθεί ώθηση και να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Να έχουν συνείδηση όλοι οι Πελοποννήσιοι, ότι όταν στηρίζουμε τα πνευματικά ιδρύματα σε μια Περιφέρεια που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υστερεί στην καινοτομία, στηρίζουμε την ανάπτυξη και την προοπτική της. Με το σκεπτικό αυτό, η Περιφέρεια προτίθεται να στηρίξει οικονομικά την λειτουργία των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που θα δημιουργηθούν στη Νεάπολη της Λακωνίας και στη Μεσσήνη της Μεσσηνίας.
Ως Περιφέρεια έχουμε συνεργασία, πνευματική και οικονομική, με πολλά ΑΕΙ, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πελοποννήσου, Πατρών, Θεσσαλίας, Πειραιώς, Κρήτης, προκειμένου να προωθήσουμε με επιστημονικό τρόπο διάφορα ζητήματα της Περιφέρειάς μας.
Η στήριξη του πνεύματος, της επιστήμης, του πολιτισμού, αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος της Ελλάδας” κατέληξε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια προτίθεται να αναλάβει το έργο της περίφραξης για την προστασία του χώρου και των εγκαταστάσεων του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡ. ΔΗΜΑΣ
“Μεγάλη ημέρα η σημερινή, όχι μόνο για το Κρυονέρι και την Κορινθία, αλλά και για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών” παρατήρησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, για να σημειώσει ακολούθως:
“Αξίζει να αναφερθεί ότι σε προηγούμενη αξιολόγηση, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου προτεινόταν να κλείσει. Ομως κόντρα σε αυτό, η επιστημονική του ομάδα όχι μόνο κατόρθωσε να συμμετάσχει η εν λόγω επιστημονική υποδομή σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα και να λάβει χρηματοδοτήσεις, αλλά και να επενδύσει και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό, στο μέτρο του δυνατού.
Ως αποτέλεσμα, συμμετέχει σε πολύ σημαντικά προγράμματα της ευρωπαϊκής NASA, της ESA (European Space Agency) σχετικά με την μελέτη πρόσκρουσης μετεωριτών στην επιφάνεια της Σελήνης, καταγράφοντας και πολύ σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις.
Οταν ο πρόεδρος του ΕΑΑ Μανώλης Πλειώνης και ο Σπύρος Βασιλάκος διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ ήρθαν στο υπουργείο για την πρώτη συζήτηση αναβάθμισης του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, δεν περίμενα ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αλλά και όλη η ομάδα της Περιφέρειας, θα αγκάλιαζε τόσο γρήγορα και τόσο δυναμικά αυτή την προσπάθεια.
Μέσα σε λίγα λεπτά ο Π. Νίκας έκανε ξεκάθαρη την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου αυτού και είναι κάτι για το οποίο εκφράζω θερμές ευχαριστίες, τόσον προς τον Π. Νίκα όσο και όλους τους άλλους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από την πλευρά του υπουργείου, χρηματοδοτούμε με 11 εκ ευρώ το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου για την αγορά εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ρομποτικό τηλεσκόπιο, λέιζερ, ραντάρ” τόνισε ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Ν. ΤΑΓΑΡΑΣ
Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε στη συνέχεια, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του επιστημονικού εξοπλισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.
“Χαίρομαι που η επέκταση των εγκαταστάσεων και ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί θα βοηθήσει και στο πεδίο της έρευνας, αλλά και στο διαστημικό πεδίο, με πολύ σημαντικές υπηρεσίες για ολόκληρη την νοτιο-ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, η παρέμβαση αυτή είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία” σημείωσε ο Ν. Ταγαράς, προσθέτοντας ότι όλα τα παραπάνω έγιναν δυνατά με την συνεισφορά όλων, της πολιτείας, της Περιφέρειας και της επιστημονικής κοινότητας, στους οποίους απηύθυνε συγχαρητήρια.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΑ Μ. ΠΛΕΙΩΝΗΣ
Στον χαιρετισμό του ο Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος στο Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δήλωσε μεταξύ άλλων:
“Πολύ σημαντική είναι η σημερινή ημέρα, καθώς αποτελεί επιστέγασμα της πολύχρονης προπάθειας του ΕΑΑ -που βρήκε πρόσφορο έδαφος μέσα από την δραστηριότητα του περιφερειάρχη Π. Νίκα και της ομαδας του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- να καταστήσει τον τόπο αυτό σε έναν χώρο διάχυσης της επιστήμης, έναν πολυχώρο που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, καθώς ευελπιστούμε ότι θα γίνει τόπος αναφοράς για τα θέματα διάχυσης της επιστήμης για όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, εκτός απο την πολύ σημαντική αναβάθμιση στις κτηριακές υποδομές την οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 4,3 εκ ευρώ μέσω του ΠΔΕ, έχουμε και μια ακόμα σημαντική χρηματοδότηση προς το ΕΑΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης και γι’ αυτό ευχαριστώ τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα, καθώς αυτή η χρηματοδότηση θα καταστήσει τον χώρο αυτό στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ως διαστημικό σταθμό όλη της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, έναν χώρο όπου πέρα από την έρευνα και τη γνώση, θα παράγει και υπηρεσίες ασφάλειας στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο.
Σε συνεργασία με την ESA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τη ΝΑSΑ, θα τοποθετηθούν όραγανα πολλών εκατομμυρίων που θα μετασχηματίσουν αυτόν τον χώρο σε κάτι τόσο εξαιρετικό που ακόμα και εμείς είναι δύσκολο να το συλλάβουμε”.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Μ. ΞΥΛΟΥΡΗΣ
Τέλος, ο Μανώλης Ξυλούρης διευθυντής Ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) και υπεύθυνος Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και της λειτουργίας του τηλεσκοπίου, αναφέρθηκε στα σημαντικά διεθνή επιστημονικά προγράμματα του εν λόγω Αστεροσκοπείου:
“Στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει πυλώνα στην πλανητική ασφάλεια. Ηδη προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις και είμαστε ένα βήμα πριν τις υπογραφές με τη NASA και την ESA, για ένα σπουδαίο πρόγραμμα, στο οποίο θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο αστεροσκοπείων της Πελοποννήσου, στο Κρυονέρι και στον Χελμό.
Συγκεκριμένα, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα συμμετέχει στην μεγάλη αποστολή της NASA, η οποία προγραμματίζει φέτος τον Οκτώβριο την αποστολή διαστημοσυσκευής στον αστεροειδή “Ψυχή” (Psyche) που περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο, μεταξύ Αρη και Δία, σε απόσταση 300.000.000 χιλιομέτρων από την Γη.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, εγκαθίσταται στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ειδικό τηλεσκόπιο -επιπλέον αυτού που θα εγκατασταθεί- το οποίο θα στέλνει μία δέσμη λέιζερ στην διαστημοσυσκευή, η οποία με τη σειρά της θα την στέλνει πίσω στο Αστεροσκοπείο Χελμού την πληροφορία. Ας σημειωθεί ότι το Αστεροσκοπείο που από πλευράς ΗΠΑ συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα είναι το Πάλομαρ”.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τι παίρνουν από κύρια και επικουρική όσοι υποβάλουν αίτηση το 2023
Νότης Μαυρουδής: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του συνθέτη