«Ελπίζουμε πριν κλείσει ένας χρόνος από τις πλημμύρες να έχουμε πάρει απάντηση για το τι ακριβώς θα γίνει με εμάς», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κάτοικος του χωριού Βλοχός, Σωτήρης Γιώτας, που είδε την περιουσία του να καταστρέφεται και τους τελευταίους δέκα μήνες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του με την οικογένειά του και να νοικιάσει στον Παλαμά. Οπως είπε, το χωριό σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν κάποτε, υπάρχουν παντού καταστροφές και λάσπες, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει. Οσοι μένουν, εν μέρει το κάνουν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αγροτικές ανάγκες (καλλιέργειες). «Εχουν φτιάξει δηλαδή πρόχειρα ένα δωμάτιο για να είναι κοντά στα χωράφια τους» εξηγεί και προσθέτει πως σήμερα βρίσκονται στο χωριό περίπου 50 οικογένειες.
«Εχουμε γίνει κλιματικοί πρόσφυγες, έχουμε χάσει τους γείτονές μας, τους συγχωριανούς μας, είμαστε όλοι σκορπισμένοι» λέει ο κ. Γιώτας και συμπληρώνει ότι «εγώ προσωπικά τα πράγματα από το σπίτι μου τα έχω φορτώσει 3 φορές. Το 1994 διπλανό χωριό πλημμύρισε και εμείς το γλιτώσαμε με πάρα πολύ κόπο και προσωπικό αγώνα. Στον “Ιανό” πάλι σταθήκαμε πάρα πολύ τυχεροί. Στον “Daniel” όχι. Τα μόνα σπίτια που δεν καταστράφηκαν ήταν τα διώροφα που είχαν αποθήκες κάτω».
Μετά από ένα άτυπο δημοψήφισμα που έκαναν οι κάτοικοι του χωριού, προέκυψε ότι 115 οικογένειες δήλωσαν ότι επιθυμούν τη μετεγκατάστασή τους με προϋποθέσεις και 91 οικογένειες που το αρνούνται. Διευκρινίζεται ότι στις 91 οικογένειες περιλαμβάνονται και ορισμένες από τον Ανω Βλοχό που δεν πλημμύρισαν και άλλες που έχουν στον Βλοχό δεύτερη κατοικία, αλλά και κάποιοι που είναι ετεροδημότες.
Ο κ. Γιώτας επιθυμεί τη μετεγκατάσταση του χωριού, καθώς το σημείο που έχει προκριθεί είναι ασφαλές και μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από τον Βλοχό, ανάμεσα δηλαδή στη περιοχή Παλαμά – Καλυβάκια. Τους μήνες που πέρασαν, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε μια καινούργια πραγματικότητα, η οποία όμως πέρα από το συναισθηματικό δύσκολο σκέλος της, είχε και πρακτικά προβλήματα. Είχαν δηλαδή να διαχειριστούν καινούργια έξοδα, όπως ενοίκιο, επίπλωση κ.λπ. αλλά ταυτόχρονα να πληρώνουν και τους λογαριασμούς που συνεχίζουν να έρχονται ακόμη και σήμερα για σπίτια που είναι πια εγκαταλελειμμένα…
Μετά τις έντονες πλημμύρες από την κακοκαιρία «Daniel» στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, τόσο το χωριό Μεταμόρφωση -η μελέτη για τη μετεγκατάσταση του οποίου βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο- όσο και ο Βλοχός έχουν μετατραπεί σε χωριά – φαντάσματα.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Οπως επισημαίνεται στην πρόσκληση του ΥΠΕΝ για την ανάθεση του έργου «Μελέτη Σκοπιμότητας Μετεγκατάστασης Βλοχού», ο οικισμός αυτός ήταν ήδη επιβαρυμένος από λειτουργικά προβλήματα και ζημιές που είχαν δημιουργηθεί ακόμα και από προηγούμενες κακοκαιρίες όπως ο «Ιανός». Ωστόσο, μετά την κακοκαιρία «Daniel», ο οικισμός αυτός έχει απωλέσει την ομαλή χρήση δικτύων υποδομής (ύδρευση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.), τα κατά τόπους οικοδομήματα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε κατάσταση που δεν επιτρέπει τη χρήση τους (πλημμυρισμένα υπόγεια, λάσπη κ.ά.), ενώ παράλληλα τίθενται θέματα ασφάλειας της υγείας των κατοίκων για το προσεχές διάστημα.
500 ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Ο οικισμός του Βλοχού κατοικείται από έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 500 ατόμων των οποίων η περιουσία έχει κατ’ επανάληψη καταστραφεί στα τελευταία χρόνια, καθώς οι οικισμοί αυτοί βρίσκονται σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και σε σημεία όπου οι λεκάνες απορροής υδάτων συλλέγουν ύδατα. «Καθώς το πλημμυρικό φαινόμενο αναμένεται να είναι επαναλαμβανόμενο ή/και να ενταθεί στο μέλλον, απαιτείται μελέτη σκοπιμότητας για να κριθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών αυτών προς ασφαλέστερες περιοχές», επισημαίνεται. Η μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η μελέτη για τη μετεγκατάσταση του δεύτερου πληγέντος χωριού, της Μεταμόρφωσης, η οποία εκπονείται με χορηγία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Το χωριό θα μεταφερθεί στην περιοχή Καλυβάκια, όπου θα χτιστούν περί τα 150 σπίτια. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, τα νέα κτίρια θα είναι υπερυψωμένα, πλήρως ενεργειακά και θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Θα έχουν εμβαδό περίπου 100 τ.μ. έκαστο και θα κατασκευαστούν σε 4 – 5 διαφορετικά σχέδια, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης ομοιομορφία.
Ειδήσεις σήμερα
Ένα χωριό γεμάτο… λελέκια στο Ομαλό Θρακικό Σερρών! [εικόνες]
Ελενα Ακρίτα: Ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για άρση ασυλίας της
Πανώλη: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα – Τι θα εξεταστεί
Κυριακή Φιλτισάκου: Ουδέποτε έκανα χρήση απαγορευμένης ουσίας
Έξαλλοι οι κάτοικοι στην Λάρισα: Μαύρο νερό αναβλύζει εδώ και 15 ημέρες από τις βρύσες τους [βίντεο]
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες