Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου ZeroFoodWaste διανεμήθηκαν στα μέλη της πανεπιστημιακής φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ, φυλλάδια με πληροφορίες για τους κινδύνους της συσσώρευσης τροφικών αποβλήτων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργούν. Με την τοποθέτηση καφέ κάδων στη Λέσχη, επιτεύχθηκε η συλλογή άνω των 100 κιλών αποβλήτων τροφίμων σε ημερήσια βάση, καταδεικνύοντας τη σημασία της ορθής διαχείρισής τους.
Τα απόβλητα μεταφέρθηκαν στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όπου μέσω ειδικής επεξεργασίας αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή πράσινης ενέργειας (βιοαέριο) και εδαφοβελτιωτικών. Τα εδαφοβελτιωτικά με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια πάνω από 3000 ανθοκομικών φυτών.
Στόχος του έργου ήταν η ανάδειξη των αρχών της κυκλικής οικονομίας και η προαγωγή της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των τροφικών αποβλήτων, μέσω της ενημέρωσης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του κοινού. Εστίασε σε μία σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις προβολής με βασικό μήνυμα «Τα απόβλητα τροφίμων δεν είναι για πέταμα».
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις σε προσκοπικά συστήματα, πανεπιστημιακά μαθήματα και δημιουργήθηκε ένα επισκέψιμο θεματικό πάρκο στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, παρέχοντας πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών της κυκλικής οικονομίας.
Καιρός: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - Βροχές, καταιγίδες και χιόνια από σήμερα, Κυριακή [βίντεο]
Παράλληλα, διοργανώθηκαν μεγάλες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την πλατεία Αριστοτέλους, προσελκύοντας το ευρύ κοινό και προβάλλοντας την αξιοποίηση των τροφικών αποβλήτων. Οι δράσεις αυτές κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να το εξοικειώσουν με την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Ειδικότερα, στην μεγάλη εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους, διανεμήθηκαν δωρεάν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης τα ανθοκομικά φυτά που λιπάνθηκαν με το βιολογικό εδαφοβελτιωτικό από απόβλητα τροφίμων.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο απορρίπτονται περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων, ποσότητα που ισοδυναμεί σε 173 κιλών αποβλήτων ανά ευρωπαίο πολίτη και με σχετικό συνολικό κόστος που εκτιμάται σε 143 δις. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, μεταξύ 25% και 30% των τροφίμων χάνονται ή σπαταλιούνται παγκοσμίως, συμβάλλοντας στο 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για τους παραπάνω λόγους, το 2018 η ΕΕ νομοθέτησε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν το διαχωρισμό, τη συλλογή και δυνητική ανακύκλωση αυτών των αποβλήτων προωθώντας παράλληλα δράσεις ενθάρρυνσης για την επαναχρησιμοποίησή τους μέσω κομποστοποίησης ή αποικοδόμησης και την ενίσχυση παραγωγής νέων υλικών.
Στο ZeroFoodWaste συμμετείχαν το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), το ΑΠΘ, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Θεσσαλονίκης. Στο σύνολό του, κατάφερε να καταστήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ορατές και κατανοητές, θέτοντας τις βάσεις για ένα μέλλον όπου η αειφορία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ευαισθητοποιώντας παράλληλα και ενημερώνοντας την κοινωνία για τη σημασία της ορθής διαχείρισης των τροφικών αποβλήτων.