Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στις εξής προτάσεις:
– Της υποχρεωτικής προφυλάκισης ανηλίκου στην περίπτωση που αυτός διαπράξει αδίκημα, ενώ είναι ήδη υπότροπος.
– Της κατάργησης του μέχρι σήμερα ισχύοντος νόμου, ο οποίος ορίζει ότι ο δράστης κλοπής ή διάρρηξης απαλλάσσεται, εφόσον ικανοποιήσει πλήρως το θύμα. Πλέον, εφόσον αυτό συμβεί θα έχει το χαρακτήρα ενός απλού ελαφρυντικού.
– Της αύξησης του ελαχίστου ορίου ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών κ.λπ. καθώς και για την οπλοφορία.
– Της αύξησης της ποινής της οπλοφορίας με πυροβόλα όπλα.
Πληροφορίες επίσης κάνουν λόγο για μείωση των ορίων ηλικίας κατά την οποία θα μπορεί ένας ανήλικος να οδηγείται στη φυλακή, τα οποία πάντως δεν περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Στις προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, περιλαμβάνεται η αυστηροποίηση των ποινών στους γονείς των παιδιών που εγκληματούν, σε μια προσπάθεια να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Ετσι, η διάταξη του άρθρου 360 ΠΚ (Παραμέληση εποπτείας ανηλίκου) που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος σε γονείς παιδιών που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές, οι οποίες κατά πληροφορίες θα ξεκινούν από το ένα έτος.
Το ύψος της ακριβούς ποινής θα τεθεί υπό διαβούλευση, ωστόσο με βάση τις πρόσφατες γενικές αλλαγές της νομοθεσίας, ποινές υψηλότερες του ενός έτους, θα μπορούν να οδηγήσουν στην επιβολή μέτρων όπως κοινωφελούς εργασίας, ή ακόμα και στην έκτιση μέρους της ποινής στη φυλακή.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως θα προβλέπονται και υψηλότατες χρηματικές ποινές ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ στους γονείς που θα κριθούν ένοχοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου ειδικά στις περιπτώσεις που αυτά διαπράττουν έγκλημα κατά άλλου ανήλικου, ή έγκλημα βίας, ή οποιοδήποτε έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος.
Κουμπί κινδύνου
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν επίσης στοχευμένες ενέργειες για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και για το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία. Στο προσεχές μέλλον μάλιστα θα υπάρξει κανονιστική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.
Από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πέρα από τους στοχευμένους ελέγχους και τις αποτρεπτικές δράσεις, θα τεθεί σε εφαρμογή το
«panic button» για ανήλικους, πρόκειται για τη νέα εφαρμογή «Safe Youth», έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία σε περίπτωση κινδύνου και επίθεσης εναντίον του.
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται σε πιλοτική αρχικά φάση, η λειτουργία του, η οποία θα απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (παιδιά 12-15 ετών, έφηβοι 15-18 ετών, άτομα άνω των 18 ετών), καθώς θα μπορούν να την εγκαταστήσουν -εκτός από τα παιδιά- γονείς, προπονητές, δάσκαλοι και άλλα άτομα τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανηλίκους. Μέσω μίας κίνησης, το παιδί που θα βρίσκεται σε κίνδυνο θα μπορεί να ζητά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας σε δύο απλές ερωτήσεις με πολλαπλές επιλογές. Οι αστυνομικοί θα είναι σε θέση να εντοπίζουν άμεσα τον κάτοχο της εφαρμογής, μέσω συστήματος γεωεντοπισμού. Στο saveYOUth θα υπάρχει και φόρμα επικοινωνίας για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες περιστατικών.