Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο EleftherosTypos.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα, διότι κάθε παρέα είχε και μία «φουφού». Όλοι πάνε στην εστίαση, αντί να ψήσουν στο σπίτι κάποιου ή παραγγέλνουν ντελίβερι. Υπολογίζουμε ότι για φέτος θα έχουν μία πτώση 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι».
- Για φέτος την πρωτιά για ακόμη μία Τσικνοπέμπτη έχει το χοιρινό σε όλες του τις μορφές, είτε σε απλή κοπή, δηλαδή πανσέτα και μπριζόλα, είτε σε παρασκευάσματα, όπως σουβλάκι και λουκάνικο.
- Δεύτερο σε πωλήσεις, είναι το κοτόπουλο και πιο συγκεκριμένα το φιλέτο, η τηγανιά και τα σουβλάκια κότας.
- Τρίτα σε πωλήσεις είναι τα αμνοερίφια, με τα παϊδάκια να είναι πάντα καλοδεχούμενα σε ένα ψηστήρι απ’ όλη την παρέα.
- Τέταρτο, το μοσχάρι μιας και την Τσικνοπέμπτη χρησιμοποιείται κατά βάση για παρασκευές, όπως μπιφτέκια για ψήσιμο και για Burger ή για σουτζουκάκια.
«Η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι μέτρια. Θα μπορούσαμε να πούμε «κάθε χρόνο και χειρότερα». Δεν φτάνει το πορτοφόλι για τον καταναλωτή. Φυσικά οι Έλληνες είναι της τελευταία στιγμής, αλλά οι παραγγελίες είναι μειωμένες και οι ίδιοι πελάτες που ήρθαν και πέρυσι, φέτος ναι μεν πήραν τα ίδια πράγματα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Δηλαδή εάν είναι 10 άτομα σε μία παρέα αντί για 5 κιλά που έπαιρναν συνήθως, θα πάρουν 4 κιλά» συμπλήρωσε στο EleftherosTypos.gr ο Σάββας Κεσίδης.
Τέλος, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών πρόσθεσε πως «Οι Κρεοπώλες Πανελλαδικά είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε ζητήσει ο καταναλωτής και πάντα με τις καλύτερες τιμές και την μέγιστη ποιότητα που μπορούμε να εγγυηθούμε.
Τσικνοπέμπτη: Όλα τα κόλπα και τα «μυστικά» για να γίνεις ο καλύτερος ψήστης
Όλα τα κόλπα και τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο στα κάρβουνα την Τσικνοπέμπτη από επαγγελματία ψήστη.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις οδηγίες για καλοψημένες και ζουμερές μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια, κοτόπουλο και σουβλάκια.
Τσικνοπέμπτη: Ποια είναι τα μυστικά του καλού ψήστη, οδηγίες και συμβουλές:
1. Για να ανάψετε τα κάρβουνα, χρειάζεστε πρώτα τα προσανάμματα. Αποφύγετε τα χαρτιά και τις εφημερίδες και κυρίως τα κουκουνάρια, γιατί μπορεί να σκάσουν και να σας τραυματίσουν.
2. Πολύ καλά προσανάμματα για μπάρμπεκιου θεωρούνται οι κληματόβεργες, τις οποίες πρέπει να τοποθετήσετε κάτω από τα κάρβουνα. Επίσης, τα μικροκομμένα ξυλάκια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, για να συντηρούν τη φλόγα και να ενισχύουν το άναμμα της φωτιάς του κάρβουνου.
3. Μία καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιούμε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Καλό είναι να αποφεύγουμε αυτά που προέρχονται από πεύκα και έλατα, γιατί η ρητίνη που περιέχουν βγάζει κάπνα, που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. Ο «κανόνας» λέει να υπολογίσουμε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.
4. Η ερώτηση τώρα είναι πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν βλέπουμε πως στην επιφάνεια τους περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη. Για να πετύχουμε ένα πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα πρέπει να τοποθετούμε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήνοντας χώρο μεταξύ τους.
5. Ανάβουμε τα κάρβουνα και τα αφήνουμε μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως, γιατί αν η φωτιά δεν σβήσει τελείως, θα αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίσει το κρέας και να καεί εξωτερικά.
6. Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, μπορούμε να τη σβήσουμε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο κρέας που ψήνεται θα του δώσουν υπόξινη γεύση.
7. Αν οι σχάρες που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο είναι καινούριες, καλό είναι να μην τις πλύνουμε. Αλείφουμε τις σχάρες με ελαιόλαδο και τις βάζουμε πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Μόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.
8. Πρέπει να αφήσουμε τη σχάρα να κάψει και μετά να βάλουμε τα τρόφιμα στη για να μην κολλάει. Μπορούμε να την περάσουμε και με λίγο λάδι.
9. Αν μπορείτε προτιμήστε μία ψησταριά με καπάκι που να μπορεί να κλείνει. Με τον τρόπο αυτό η ένταση της φωτιάς διαχέεται και χαμηλώνει, αφού περιορίζεται το οξυγόνο. Το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά ψήνονται στους χρόνους που επιθυμείτε.
10. Υπάρχει ένα κόλπο για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία ψησίματος. Κρατάμε προσεκτικά την παλάμη μας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος. Αν μπορούμε να την κρατήσουμε το χέρι μας εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4’’ κανονική, 5-6’’ μέτρια, 7-8’’ χαμηλή.
11. Υπάρχει τρόπος να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία ψησίματος στα κάρβουνα; Για να ελαττώσουμε τη θερμότητα, καλύπτουμε τα κάρβουνα με στάχτη και όταν θέλουμε να την αυξήσουμε, απομακρύνουμε τη στάχτη, ανακατεύουμε τα κάρβουνα και κάνουμε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.
12. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.
13. Ποια είναι η σωστή απόσταση που ψήνουμε στη σχάρα; Πρέπει να προσέχουμε κατά το ψήσιμο οι σχάρες, να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.
14. Καλό είναι να έχουμε αλείψει τη σχάρα με ελαιόλαδο και να έχει κάψει καλά, για 3-4 λεπτά πριν τοποθετήσουμε το κρέας μας.
15. Ιδανικά, οι σχάρες πρέπει να απέχουν 7-10 εκατοστά απ’ τα κάρβουνα. Το κρέας που θα ψήσουμε μπορούμε να το βάλουμε πάνω στη σχάρα περίπου 5 λεπτά αφού τις έχετε ακουμπήσει στη φωτιά, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολική υψηλή θερμοκρασία.
Ειδήσεις Σήμερα
- Έντονες αντιδράσεις για τον YouTuber Γιαννέλη – Επισκέφτηκε την Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης αψηφώντας την απαγόρευση [βίντεο]
- Νέος χαμός στη Βουλή με Αγαπηδάκη, Βελόπουλο και Πολάκη: «Ντροπή σου», «Άντε να χαθείς»
- Αγρότες: Δεκάδες τρακτέρ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη «Δεν μπορούμε άλλο, ή τώρα ή ποτέ» λέει ο αγροτικός κόσμος στο EleftherosTypos.gr