Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr από τον μπλόκο της Γυρτώνης στη Λάρισα έχουν ξεκινήσει πάνω από 20 τρακτέρ, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς τη Θεσσαλονίκη θα εισέρχονται στην πομπή κι άλλα, ενώ αναμένεται στα Μάλγαρα να προστεθούν στον συγκεκριμένο αριθμό, ακόμη 50 τρακτέρ.
«Ο αγροτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος και τα αιτήματά μας είναι βιωτικής σημασίας, είναι η τελευταία χρονιά και λέμε ή τώρα ή ποτέ. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους όρους. Δεν μείναμε ευχαριστημένοι από τον αρμόδιο Υπουργό στη συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε στόχος μας είναι να βρούμε τον Πρωθυπουργό και είτε να τον συναντήσουμε στη Θεσσαλονίκη είτε να κανονίσουμε μία συνάντηση το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να θέσουμε τα αιτήματά μας και βρεθεί μία ουσιαστική λύση στα προβλήματά μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στον πρωτογενή τομέα» σημειώνει στο EleftherosTypos.gr ο αγρότης και εκπρόσωπος Τύπου του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Λεωνίδας Βασιλείου.
Αρχικά, η κινητοποίηση ήταν να λάβει χώρα σήμερα (19/2) το απόγευμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης απαγόρευσε τη συγκέντρωση στο εν λόγω σημείο, με τους αγρότες να καλούσε σε νέα συγκέντρωση στις 18:30 μ.μ. στο κτίριο του ΟΣΕ.
Ακόμη, ο αγροτικός κόσμος ζητάει από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με εκπροσώπους του, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το πρωί της Τετάρτης.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το «μπλόκο» των αγροτών στην ΠΚΜ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας «απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνάθροισης τις απογευματινές ώρες της 19-02-2025 επί της οδού 26ης Οκτωβρίου (έμπροσθεν του κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και κάθε συνάθροισης-πορείας (σταθερής, κινητής, πεζή ή μηχανοκίνητης) από την 06:00 ώρα της 19-02-2025 έως την 24:00 ώρα της 19-02-202».
Πέρα όμως από την απαγόρευση συναθροίσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από σήμερα το πρωί ως τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι «α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην πόλη».
Μετέπειτα, με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων κατήγγειλε την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, σημειώνοντας ότι «η απόφαση αυτή που κινείται στον «ντόρο» της κυβερνητικής επιχείρησης να μπουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου και γενικότερα στην πάλη μας, δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε από τον αγώνα», τονίζοντας ότι το συλλαλητήριο με τρακτέρ που αποφασίσαμε στα μπλόκα θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. μπροστά στο κτίριο του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη».
«Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε πιο πολύ την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Όλοι μαζί μπορούμε ν’ απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε» επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Τα αιτήματα των αγροτών
Όσον αφορά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τα μέτρα που θα παρθούν για τη στήριξη των αγροτών, σύμφωνα με τους ίδιους «πρόκειται για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές – ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας για:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούμε να παραμείνουμε στην παραγωγική διαδικασία».