Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το τι συμβαίνει στο υπόγειο τμήμα του Κηφισού, ιδίως μετά την ανακάλυψη της τρίτης και μεγαλύτερης Λίμνης στο σημείο της κοίτης του Κηφισού με το ρέμα της Εσχατίας, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου από την ανεξάρτητη ομάδα «Γεωμυθική».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ET Magazine του EleftherosTypos.gr οι έρευνες έχουν σταματήσει για το κομμάτι κάτω από τον Κηφισό, ενώ από τις αρμόδιες Αρχές τονίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στατικότητας του σημείου, μετά από διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Αττικής.
«Εμείς ενημερώσαμε με επιστολή – αναφορά τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο κανένας δεν ανταποκρίθηκε. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, δίχως να στείλουν έναν άνθρωπο να κάνει αυτοψία στο σημείο. Η μοναδική αυτοψία που έχει γίνει ήταν το 2023 και αυτή… μακροσκοπικά. Δηλαδή πήγε κάποιος, περπάτησε το ρέμα και έκρινε ότι όλα είναι καλά και αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» σημείωσε στο ET Magazine EleftherosTypos.gr ο συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική», Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Τι συμβαίνει τελικά κάτω από τον Κηφισό;
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο EleftherosTypos.gr ο συντονιστής της ομάδας, μέλη της κατέβηκαν και πάλι στο σημείο που ανακάλυψαν την ύπαρξη μιας τρίτης λίμνης για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να διακρίνουν ακόμη περισσότερο τους πασσάλους, στους οποίους έχει θεμελιωθεί η κατασκευή της Εθνικής Οδού.
«Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αλλά κάποιος πρέπει να το δει, κάποιος αρμόδιος. Είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος σε κυκλοφορία σε ολόκληρη τη χώρα και βρισκόμαστε πάνω από το μεγαλύτερο υπογειοποιημένο ποτάμι της Ελλάδας. Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή. Πρακτικά μόνο εμείς πήγαμε και το είδαμε κομμάτι προς κομμάτι. Έχουμε γνώσεις, αλλά οφείλει να έρθει και ένας ειδικός και δεν έχουν στείλει κανέναν, οπότε αυτό είναι άκρως ανησυχητικό» πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσόπουλος.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί από την ομάδα «Γεωμυθική» τρία βασικά προβλήματα τα οποία είναι τα εξής:
Πρώτον, υπάρχουν συνεχώς στατικά θέματα. Σπασμένα μπετά και κυρίως στην κοίτη που έχει σπάσει, το νερό πάει από κάτω, δίχως να φαίνεται πού καταλήγει.
Δεύτερον, το θέμα των σκουπιδιών. Έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες, τα οποία έρχονται από τα ανοιχτά τμήματα που συνδέονται με τον Κηφισό.
Τρίτον, το κομμάτι της ρύπανσης. Υπάρχουν παράνομες συνδέσεις που ρίχνουν στο ποτάμι άγνωστοι, πετρέλαια, λάδια, απόβλητα από καθαριστικά αυτοκινήτων, ακόμα και βόθρους.
Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι με την πάροδο του χρόνου τα απόβλητα που κυλούν από διάφορους αυτοσχέδιους σωλήνες, θα δημιουργήσουν μία μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση στη θάλασσα του Σαρωνικού, με τη μοναδική λύση να μπορεί να «έρθει» από την ΕΥΔΑΠ.
«Κάποιος μπορεί να έχει κάνει κάποια παράνομη σύνδεση και να καταλήγει στον Κηφισό. Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να βρει τους παράνομους μέσω των συστημάτων που διαθέτει. Είναι πάρα πολλοί και δημιουργούν μία αφόρητη κατάσταση. Ο Κηφισός καταλήγει στον Σαρωνικό, δηλαδή στην περιοχή του ΣΕΦ, την λεγόμενη «Χρυσή Ακτή» των Αθηνών, που βρίσκεται ο Άλιμος, η Βουλιαγμένη, η Βάρη, η Βούλα κ.α., οπότε μιλάμε στο τέλος για μία σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση» είπε στο EleftherosTypos.gr ο συντονιστής της ομάδας.
«Πριν το Πάσχα θα έχουμε εξερευνήσει και το υπόλοιπο κομμάτι»
Παράλληλα, ήδη σχεδιάζεται από την ομάδα «Γεωμυθική» μία νέα κατάβαση στα «έγκατα» του Κηφισού, όπου οι σπηλαιολόγοι θα συνεχίσουν την εξερεύνηση, προσπερνώντας τη λίμνη, ώστε να προχωρήσουν στο «τυφλό» κομμάτι, πριν ξεκινήσει το Πάσχα.
«Όταν διασχίζω με το αυτοκίνητο τον Κηφισό είναι σαν να πηγαίνω κάθε φορά από την κάτω πλευρά, διότι ξέρω τι γίνεται. Υπάρχει ανησυχία και αν το αφήσουμε αυτό χωρίς να κάνουμε κάτι η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και παραπάνω. Είναι δυνατή κατασκευή, αλλά εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία συντήρηση. Πρέπει να συντηρηθεί, και μέχρι τότε θα υπάρχει ο φόβος ότι κάτι κακό μπορεί να γίνει, διότι περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά καθημερινά από εκεί» συμπλήρωσε στο EleftherosTypos.gr o Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Τέλος, ο συντονιστής της ομάδας έκανε λόγο για ένα πολύ ενεργό ποτάμι, το οποίο έρχεται με μεγάλη φορά και σε περίπτωση που λάβει χώρα μία έντονη βροχόπτωση, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητας να συμβεί κάποιο ατύχημα.
«Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία σοβαρή αυτοψία και όχι να πάει κάποιος και να το δει με το μάτι. Να βάλουν όργανα στη λίμνη και να τσεκάρουν τις αντοχές της κατασκευής, ώστε να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ασφάλειας για όλους τους πολίτες».