Η ναυτική φωτοβολίδα φαίνεται να χτύπησε κεντρική αρτηρία. Ο 31χρονος μπήκε και σήμερα στο χειρουργείο προκειμένου να γίνει καθαρισμός των οστών.
Τι είναι όμως αυτό το όπλο, γιατί περί όπλου πρόκειται, που τραυμάτισε τόσο σοβαρά τον 31χρονο άνδρα των Υ.Α.Τ της ΕΛ.ΑΣ και για το οποίο μιλάει όλος ο κόσμος σήμερα, περιμένοντας να υπάρξουν ευχάριστα νέα από το ιατρικό επιτελείο που έχει αναλάβει την περίπτωσή του.
Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα
Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση δεν έχουν σχεδιαστεί βέβαια για να αποτελούν φονικό όπλο, αλλά για να σώζουν τις ζωές ναυτικών, καθώς οι τελευταίοι κάνουν χρήση τους σε απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις στη θάλασσα.
Η συγκεκριμένη φωτοβολίδα χρησιμοποιείται όταν απειλείται η ζωή ανθρώπων ή κάποιο σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται να δοθεί άμεσα σήμα κινδύνου. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι επικοινωνίας δεν μπορούν -για οποιονδήποτε λόγο- να χρησιμοποιηθούν.
Τα υλικά μίας ναυτικής φωτοβολίδας
Για τις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του Ναυτικού, τα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο, ενώ περιλαμβάνουν συνήθως:
-ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Εντοπίζεται σε φωτοβολίδες χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.
-μια πυροτεχνική σύνθεση που παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.
-μια ασφάλεια σε μορφή φυτιλιού ή κορδονιού που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση.
-αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας).
Στις οδηγίες χρήσης μίας φωτοβολίδας αναγράφεται πως πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, καθώς είναι εξαιρετικά εύφλεκτες και ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς ή τραυματισμού, ενώ προειδοποιούν να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης.
Τονίζεται εδώ ότι τέτοιες φωτοβολίδες δεν πρέπει επ’ουδενί να στρέφονται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιούνται σε κλειστό χώρο ή να βρίσκονται κοντά σε εύφλεκτα υλικά, πηγές ανάφλεξης και άμεσο ηλιακό φως.
Τι προκαλεί στον οργανισμό
Σε τραυματισμό από ναυτική φωτοβολίδα μιας δικηγόρου κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια, η φωτοβολίδα συνέχιζε να καίει το πόδι της γυναίκας, την ώρα που οι άνδρες των ΜΑΤ συνέχιζαν -μάταια- να προσπαθούν να τη σβήσουν με τον πυροσβεστήρα.
Στην περίπτωση του 31χρονου αστυνομικού που χαροπαλεύει προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στους ιστούς αλλά και κακώσεις με αποτέλεσμα να πρέπει να χειρουργηθούν όλα, για να καθαριστούν και να μην υπάρξει μόλυνση.
Οι ναυτικοί συνήθως τις κρατούν στο χέρι, οι χούλιγκαν όμως συνήθως, για να τις μετατρέψουν σε όπλο, χρησιμοποιούν και πυροσωλήνες ως εκτοξευτήρες, μετατρέποντάς τις σε «ευθείας βολής».
Πόσο εύκολα μπορεί να την αποκτήσει κάποιος
Αν και πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα στα χέρια των ταραξιών, μπορούν να αποκτηθούν πάρα πολύ εύκολα, καθώς είναι τόσο φθηνές όσο και άμεσα προσβάσιμες. Κάθε κατάστημα με ναυτιλιακά διαθέτει, ενώ -ακόμα και αν κάποιος δε θέλει να πάει στο φυσικό κατάστημα, πωλούνται και μέσω διαδικτύου.
Οι τιμές τους ποικίλουν μεταξύ 4 και 10 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι πιο ακριβές, που φτάνουν περίπου τα 25. Πρόκειται για τη λεγόμενη φωτοβολίδα – αλεξίπτωτο ή αλλιώς φωτοβολίδα ερευνών. Η συγκεκριμένη απελευθερώνεται στα 350 μέτρα για μεγάλη απόσταση θέασης, έχοντας προφανώς μεγαλύτερη προωθητική δύναμη. Καταλαβαίνει εύκολα, λοιπόν, κανείς ότι η ίδια φωτοβολίδα σε ευθεία βολή μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από τις υπόλοιπες.