Ειδικότερα σε οδούς όπως η Συγγρού, η Φιλίππου, η Ίωνος Δραγούμη, η Ολύμπου, η Βενιζέλου, κ.α. κεντρικά και τουριστικά σημεία θυμίζουν «βομβαρδισμένο τοπίο» αφού αρκετοί από τους πολίτες φαίνεται ότι δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη σύσταση της δημοτικής αρχής να περιορίσει την ρίψη απορριμμάτων τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να καταγράφονται κάδοι και καλαθάκια τα οποία έχουν ξεχειλίσει στην κυριολεξία από σκουπίδια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω, η οδός Συγγρού, καθώς οι κάδοι που βρίσκονται πέριξ του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το 55ο και 56ο Δημοτικό Σχολείο καθώς επίσης και το 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης, έχουν ξεχειλίσει, ενώ κάποιοι «αδίστακτοι» βρήκαν τις ημέρες για να πετάξουν ακόμη και οικοδομικά υλικά, ντουλάπια, ξύλινες κατασκευές και λεκάνες τουαλέτας στους κάδους.
Oι εργαζόμενοι διεκδικούν -μεταξύ άλλων- άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, εξαιρέσιμων νυχτερινών, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, αποζημίωση των ΜΑΠ παρελθόντων ετών και αναδιάρθρωση προσωπικού.
Ζέρβας: Διαπράττουν ολέθριο σφάλμα όσοι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, φανερά οργισμένος από την κατάσταση που επικρατεί στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, προέβη σε μια οργισμένη δήλωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων πως «όσοι πιστεύουν ότι μικρές μειοψηφίες μπορούν να κρατούν όμηρο την πόλη και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία κάνουν ολέθριο σφάλμα».
Προειδοποιεί επίσης ότι θα εξαντληθεί «κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος».
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι «από ένα σύνολο 2.300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μια εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων. Αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής, παραμένοντας μάλιστα αμειβόμενοι, από το έργο της Καθαριότητας μέχρι την Παρασκευή (2/12)»
«Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης κι εγώ προσωπικά» συνεχίζει ο κ. Ζέρβας, «ποτέ δεν βρεθήκαμε απέναντι από τους εργαζόμενους. Ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματά τους που αφορούν στην παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, στην καταβολή υπερωριών και διευθετήσαμε οικονομικές εκκρεμότητες παλαιότερων διοικήσεων. Είναι όμως προφανές ότι ορισμένοι – λίγοι – θέλουν να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον. Ως εδώ και μη παρέκει. Όσοι πιστεύουν ότι μικρές μειοψηφίες μπορούν να κρατούν όμηρο την πόλη και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία κάνουν ολέθριο σφάλμα» προσθέτει.
Ιακώβου: Πρώτη φορά στην ιστορία τελειώνει διαγωνισμός για τα ΜΑΠ
Στο μεταξύ μιλώντας στο GRTimes o αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Κωνσταντίνος Ιακώβου ξεκαθάρισε ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που αφορούν τον διαγωνισμό, που προβλέπει προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια σ’ ότι αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
«Όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων για τα ΜΑΠ δεν άκουσα από κανέναν, να αναφέρει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, εδώ και πολλά χρόνια, ο διαγωνισμός για τα ΜΑΠ έχει τελειώσει επιτυχώς. Εάν ανατρέξουμε στα προηγούμενα χρόνια θα διαπιστώσουμε ότι όλοι οι διαγωνισμοί ήταν άγονοι. Θα πρέπει να λέμε και τα καλά στην προσπάθεια που καταβάλουμε ως διοίκηση να δώσουμε νόμιμα τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα αυτής της διοίκησης» σημείωσε ο κ. Ιακώβου.
Ενώ για όσους έσπευσαν να πετάξουν τα σκουπίδια τους στους κάδους παρά τις συστάσεις της δημοτικής αρχής σημείωσε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα της καθαριότητας δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ αιρετών του δήμου, υπαλλήλων και δημοτών σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι. Και το χειρότερο είναι πως ποτέ μα ποτέ, όποιος και να είναι στον δημαρχιακό θώκο δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρήματα για να επενδύσει και δεν θα μπορέσει να διατηρήσει μια ευπρεπή εικόνα της πόλης» ανέφερε αρχικά.
Και πρόσθεσε πως «λέμε συχνά ότι πρέπει να κοιτάμε τι κάνουν οι Ευρωπαίοι, μας στο τέλος της ημέρας τη γόπα μας την πετάμε κάτω. Υπάρχει μια μερίδα πολιτών που δεν θέλει να κατανοήσει με τίποτα, ότι το οικοσύστημα μας επιβαρύνεται σε τέτοιο βαθμό που σε λίγο χρονικό διάστημα δεν θα αντέχει άλλο. Έρχονται κάποιοι και κάνουν ανακαινίσεις τα κουφώματά τους, επενδύουν δηλαδή 1.500 και 2.000 ευρώ και δεν διαθέτουν 100 ευρώ για να μπορέσουν να πάρουν μια νόμιμη σκάφη για τα μπάζα ώστε να τα πάρει σωστά αυτός που τα διαχειρίζεται να τα απομακρύνει σωστά».
Πηγή: grtimes.gr
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: 250.000 ευρώ σε λογαριασμούς του ζεύγους
Συντάξεις: Πόσα βάζουν στην τσέπη παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι [πίνακες]
Κίνα: Τα 6 μυστικά για τον ξεσηκωμό – Γιατί οι πολίτες αντιδρούν τώρα στα lockdowns