Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στις περιοχές με μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου τρωτότητας από πλημμυρικά φαινόμενα:
- Ζώνη Α’: Οι εκβολές του Αξιού ποταμού και η περιοχή ανάμεσα στα χωριά Γέφυρα και Aγιος Αθανάσιος, καθως κι ένα τμήμα ανάντη του οικισμού Βαθύλακκου, αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου. Ως μέσου κινδύνου αξιολογούνται το ανατολικό ανάχωμα του Αξιού και η περιοχή κατά μήκος της παράκτιας τάφρου, ενώ ως χαμηλού κυρίως η πεδινή περιοχή του Αξιού.
- Ζώνη Β’: Η πεδινή περιοχή κατάντη του Μεγάλου Βαρδάρη και στο ύψος του οικισμού της Χαλάστρας, όπως επίσης ενδιάμεσα στις μισγάγγειες του Μικρού Βαρδάρη και της Τάφρου Σίνδου ως την εκβολή τους, αλλά και κατά μήκος της Τάφρου Σίνδου αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου για τα ευάλωτα σε πλημμύρα σημεία. Ως μέσου κινδύνου αξιολογείται το τμήμα κατάντη του Μεγάλου Βαρδάρη και ως την παράκτια τάφρο, ενώ μέσου κινδύνου η πεδινή περιοχή από τον Αγιο Αθανάσιο ως τη Χαλάστρα.
- Ζώνη Γ’: Η περιοχή εκατέρωθεν του Γαλλικού ποταμού σε όλο το μήκος της, και ιδιαίτερα από το σημείο του Πεντάλοφου και προς τις εκβολές του, αξιολογείται ως μέσου κινδύνου με υψηλό συντελεστή στον οικισμό του Καλοχωρίου και κατάντη.
- Ζώνη Δ’: Σχεδόν ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα των Δήμων Ευόσμου- Κορδελιού, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δήμου Παύλου Μελά εκατέρωθεν του Δενδροποτάμου αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο, και μέσο κίνδυνο κατάντη του χειμάρρου Ασημάκη και ανάντη της Πολίχνης εκατέρωθεν του χειμάρρου Ξηροποτάμου.
- Ζώνη Ε’: Ο συμπαγής αστικός ιστός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αξιολογείται ως υψηλού κινδύνου, ενώ ως μέσου σχεδόν όλη η υπόλοιπη ζώνη.
- Ζώνη Ζ’: Υψηλός κίνδυνος φαίνεται να εμφανίζεται στην περιοχή ακριβώς ανάντη της Περιφερειακής Τάφρου, όπου φυσικά απορρέει και όλη η επάνω περιοχή της λεκάνης, και δημιουργούνται τα περισσότερα προβλήματα.
- Ζώνη ΣΤ’: Υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται ανάντη και κατά μήκος του χειμάρρου Θέρμης, του ρέματος Τριαδίου και του ρέματος Ανθεμούντα, στον οικισμό των Βασιλικών, στην περιοχή Λιβαδάκι, κατά μήκος των οικισμών Περαίας, Ν. Επιβατών, Αγίας Τριάδας (και σποραδικά πολύ υψηλός κίνδυνος), καθώς και στην εκβολή του ρέματος Κεραμίδα της Ν. Μηχανιώνας, κατά μήκος του ρέματος της Επανομής από τον οικισμό και κάτω, αλλά και στα ρέματα Πατρόλη και Ρεματάκι.
Κατόπιν της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε, οι προτεινόμενες επεμβάσεις ανέρχονται σε 123 εγγραφές, οι οποίες επιμερίζονται στις κατηγορίες:
Α. Δράσεις
Β. Εργα – Μελέτες προς ολοκλήρωση και
Γ. Νέες Μελέτες – Ερευνες
Κλήρωση Τζόκερ (21/01): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Για ορισμένες εξ αυτών (40 στο σύνολο) κρίθηκε ότι υπάρχει «άμεση προτεραιότητα υλοποίησης». Στις προτάσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου περιλαμβάνονται περιοχές, η σκοπιμότητα μελέτης των οποίων ορίζεται ως διακρατικής ή εθνικής σημασίας. Ειδικότερα, προτείνονται έργα:
- στον ποταμό Αξιό, τα οποία ορίζονται ως διακρατικής-εθνικής σημασίας.
- στον ποταμό Γαλλικό, τα οποία ορίζονται ως εθνικής σημασίας.
- στην περιοχή του λιμένα Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου και του ποταμού Δενδροποτάμου, τα οποία ορίζονται ως εθνικής σημασίας,
- στην Περιφερειακή Τάφρο Θεσσαλονίκης, τα οποία ορίζονται ως έργα εθνικής σημασίας,
- στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, τα οποία ορίζονται ως έργα εθνικής σημασίας,
- στην παραλιακή ζώνη των οικισμών Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας, Νέας Μηχανιώνας, καθώς και στην παραλιακή ζώνη Επανομής, τα οποία ορίζονται ως εθνικής σημασίας,
- στην περιοχή του ιστορικού Κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Εντός χρονοδιαγράμματος
«Τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και με βάση το σχεδιασμό τους», επεσήμανε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. «Παρουσιάσαμε πρόσφατα, με κατεύθυνση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περισσότερα από 30 έργα υποδομής, δράσεις και επενδύσεις που προδιαγράφουν τη νέα εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030. Μεταξύ των οποίων και έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής», είπε και ανέφερε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. «Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με συνεργασίες και συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα προχωρήσουμε μπροστά. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι στην προμετωπίδα της ανάπτυξης της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας. Τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ο,τι είπαμε, γίνεται», σημείωσε.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Σαρωτική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα ακραία φαινόμενα