Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που απέκτησε «σάρκα και οστά» με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο και προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης» και τον πρόεδρό του, Ι. Βαρβιτσιώτη, στις 18:00, στην «Οικία των Ψηφιδωτών», στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 108 και Διόσκουρων, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Η «Οικία των Ψηφιδωτών» δόθηκε στη πόλη τον Μάιο του 2021 και μέχρι σήμερα έχει υποδεχθεί περισσότερους από 8.000 επισκέπτες.
Η μελέτη αδειοδότησης του έργου χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Η έγκριση της μελέτης και η επίβλεψη του έργου έγιναν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα ψηφιδωτά
Τα δύο ψηφοθετήματα, με παράσταση της αρπαγής της Ευρώπης και του Ορφέα που παίζει λύρα, είναι περίτεχνα δάπεδα δύο χώρων γειτονικών πολυτελών ρωμαϊκών επαύλεων, φιλοτεχνημένα στο β ́ μισό του 3ου και στις αρχές του 4ου μ.Χ. αι., αντίστοιχα. Η κατασκευή των δύο στεγάστρων, στα τέλη του 19ου αι., που αποτελούν στην ουσία τη νεότερη «Οικία» των αρχαίων ψηφοθετημάτων, υπήρξε καταλυτικής σημασίας για την προστασία τους.
Η «Αρπαγή της Ευρώπης» και ο «Ορφέας ως γητευτής ζώων» αποτελούν λαμπρές μαρτυρίες της ακμής της Σπάρτης των αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων και της προνομιακής θέσης που κατέχει, ως ελεύθερη πόλη, στην αυτοκρατορία. Ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1872 και το 1890, αντίστοιχα, στον κήπο το πρώτο και το δεύτερο στην οιναποθήκη ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη Σπάρτη.
Το ψηφοθέτημα της Ευρώπης αποτελεί το πρώτο ψηφιδωτό δάπεδο που ήρθε στο φως στη νεοϊδρυθείσα πόλη της Σπάρτης.
Για την προστασία και ανάδειξή τους έγινε απαλλοτρίωση των οικοπέδων, στα οποία ανακαλύφθηκαν, και κατασκευάστηκε στέγαστρο. Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα και το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον, παρέμειναν για χρόνια ολόκληρα «θαμμένα» σε ένα χώρο που είχε μετατραπεί σε μια άτυπη αποθήκη ψηφιδωτών. Μέχρι που πριν από περίπου 20 χρόνια και μετά από τυχαία συζήτηση με έναν άνθρωπο της περιοχής, έπεσαν στην αντίληψη του πρώην υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Γοητευμένος από την ομορφιά τους που ακτινοβολούσε, παρά τη σκόνη που τα κάλυπτε, το έβαλε σκοπό ζωής να τα φέρει και πάλι στο φως, προσφέροντάς τους τη θέση που τους αξίζει στην πολιτισμική ζωή της Σπάρτης.
Σε αυτή τη μακρά διαδρομή, κάποια στιγμή το 2015, οι δρόμοι του κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη διασταυρώθηκαν με του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλου, που εξαρχής πίστεψε στο όραμά του. Mε τη δωρεά του ΙΣΝ χρηματοδοτήθηκαν η μελέτη εφαρμογής και η κατασκευή του σύγχρονου κτιρίου που στεγάζει τα δύο ψηφιδωτά, καθώς και η προμήθεια συνοδευτικού τεχνολογικού εξοπλισμού και η ανάπτυξη πληροφοριακού και εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού για την ανάδειξή τους.
Ειδήσεις σήμερα