Η Safe water Sports, ο Οργανισμός που δραστηριοποιείται από το 2015 με βασικό στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων, είναι μεταξύ άλλων βασικός αρωγός του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και για τον εκσυγχρονισμό των ελέγχων ασφαλείας στις νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα θαλάσσια σπορ.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ελέγχων, η Safe Water Sports μαζί με την TUV δημιούργησαν ένα νέο πρωτόκολλο λειτουργίας των επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ, το οποίο ακολουθούν και έχουν λάβει την ανάλογη πιστοποίηση 39 επιχειρήσεις από τις περίπου 1.000 που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι παράνομες, τη νομιμότητα των οποίων ελέγχει το Λιμενικό Σώμα με τους κανόνες λειτουργίας και ασφαλείας που ορίζει ο νόμος. Ομως ο τεράστιος όγκος δουλειάς, η γραφειοκρατία και οι παράνομες επιχειρήσεις που εμφανίζονται κάθε χρόνο σε παραλίες δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στους ελέγχους.
Για τον καλύτερο και πιο ουσιαστικό έλεγχο των επιχειρήσεων, η Safe Water Sports μαζί με το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ αναρτούν τα απαραίτητα έγγραφα λειτουργίας, «γλιτώνοντας» το Λιμενικό Σώμα από έλεγχο γραφειοκρατίας και περνώντας περισσότερο χρόνο στο πιο ουσιαστικό κομμάτι, τους ελέγχους ασφαλείας μέσα στην επιχείρηση.
Μόνον τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25.000 ψηφιακοί έλεγχοι των εγγράφων από το Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και παραλίες για την ασφάλεια στη θάλασσα.
Το 2021 το Λιμενικό Σώμα διαπίστωσε 4.281 παραβάσεις στις παραλίες, ενώ από τα 4.538 φύλλα ελέγχου που συμπλήρωσε στα θαλάσσια μέσα αναψυχής απέδωσε 523.
«To πρόβλημα των πνιγμών και των θανάσιμων ατυχημάτων στο νερό είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο για τη χώρα μας αλλά και για όλο τον κόσμο. Στις ελληνικές θάλασσες το 2021 έχασαν τη ζωή τους 336 άνθρωποι, κυρίως από πνιγμό. Το Safe Water Sports, σε συνεργασία με την Πολιτεία, την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων που στοχεύει στη συνεχή μείωση των ανθρώπινων απωλειών στο υδάτινο περιβάλλον.
Η χώρα μας έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας και να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή. Θα αναφέρω τα πιο σημαντικά από αυτά: ετήσια ενημερωτική εκστρατεία κάθε καλοκαίρι για τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας και την ασφάλειά τους στη θάλασσα, πολλαπλά ενημερωτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών σχετικά με την ασφάλειά τους στο νερό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα κολύμβησης για παιδιά από 3 μηνών έως 12 ετών, πρωτοβουλίες για αλλαγές της ισχύουσας νομοθεσίας σε κάθε τομέα (θάλασσα, πισίνες κ.λπ.), εντατικούς και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους από το λιμενικό σώμα με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και της πληροφορικής, ενίσχυση και βελτίωση της ναυαγοσωστικής κάλυψης κ.ά», αναφέρει στον «Ε.Τ.» o Παναγιώτης Πασχαλάκης, ιδρυτής και πρόεδρος του Οργανισμού Safe Water Sports, και συνεχίζει:
«Σημαντικός παράγοντας όμως, πέρα από τα μέτρα, τις νομοθετικές παρεμβάσεις, τους ελέγχους και τις ενημερώσεις, είναι και η αλλαγή νοοτροπίας όλων. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας, η πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές που δίνουμε ώστε να είναι ασφαλείς στη θάλασσα το καλοκαίρι. Να μην πηγαίνουν πχ. μόνοι τους για μπάνιο στη θάλασσα ή χωρίς την επίβλεψή κάποιου ικανού να τους βοηθήσει αν χρειαστεί (π.χ. ναυαγοσώστης).
Η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων κολύμβησης πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας που ορίζει ο νόμος ανεξάρτητα από το πόσο έμπειροι αισθάνονται ή αν διαφωνούν.
Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να επιλέγουν την αποχή από κάποια ψυχαγωγική ή αθλητική θαλάσσια δραστηριότητα των παιδιών τους ή των ίδιων αν δεν τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες ασφαλείας. Ο σεβασμός της θάλασσας και η αναγνώριση των κινδύνων πρέπει να είναι καθολικοί. Τώρα γνωρίζουμε και η συμμετοχή όλων μας στην εθνική προσπάθεια είναι απαραίτητη. Το όραμα του Οργανισμού για μηδενικές απώλειες στο υδάτινο περιβάλλον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».
Θάνατοι στη θάλασσα
342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στο χρονικό διάστημα 2017-2021, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής.
336 θάνατοι καταγράφηκαν το 2021 στη θάλασσα, εκ των οποίων το 70% ήταν άνδρες και το 30% γυναίκες. Το 70% των θυμάτων ήταν Ελληνες και το 30% αλλοδαποί.
163 θάνατοι στη θάλασσα καταγράφηκαν το 2022, και συγκεκριμένα μέχρι 5 Αυγούστου.
78% των απωλειών στη θάλασσα από πνιγμό, 10% από παθολογικά αίτια, 2% από θανάσιμα ατυχήματα και το υπόλοιπο ποσοστό από απροσδιόριστη αιτία.
82% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών.
76% των θανάσιμων ατυχημάτων λαμβάνει χώρα σε παραλίες «μη φυλασσόμενες» από ναυαγοσώστη.
93% των θανάσιμων ατυχημάτων λαμβάνει χώρα σε παραλίες του Εθνικού Μητρώου Παραλιών.
9 άνθρωποι το χρόνο κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια θαλάσσιων σπορ.
50% των θανάσιμων ατυχημάτων που συμβαίνουν στα εσωτερικά ύδατα είναι σε κολυμβητικές δεξαμενές.
54% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής είναι από 18-59 ετών.
13% παραλιών δεν έχει ναυαγοσωστική κάλυψη (526 παραλίες έχουν ναυαγοσώστη, 96 δεν έχουν).
Επιχειρήσεις
929 επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και αναψυχής
631 επιχειρήσεις ενοικίασης λέμβων
261 επιχειρήσεις παροχής καταδυτικών υπηρεσιών
30 επιχειρήσεις water sports είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με τον οργανισμό Safe Water Sports
4.281 παραβάσεις στις παραλίες διαπίστωσε το 2021 το Λιμενικό Σώμα, ενώ από τις 4.538 φύλλα ελέγχου που συμπλήρωσε στα θαλάσσια μέσα αναψυχής απέδωσε 523 παραβάσεις
Θανάσιμα ατυχήματα ανά μήνα (2021)
Ιούλιος 116
Αύγουστος 85
Ιούνιος 50
Σεπτέμβριος 43
Λοιποί μήνες 36
Μάιος 6
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης για υπόθεση υποκλοπών: Αυτοκριτική, καθαρά λόγια, ξεκαθάρισμα στο τοπίο
Γυναικοκτονία στο Περιστέρι: Σήμερα η απολογία του 22χρονου για τη δολοφονία της Νικολέτας
Αμπντουλχαμίντ Χαν: Σαλπάρει για την Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο
Καιρός: Ζέστη σε όλη τη χώρα – Πού θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες [βίντεο]