Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star βιντεοληπτικό υλικό από την εμπορική αμαξοστοιχία έχει σβηστεί. Η έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών συνεχίζεται με πολλά ερωτήματα να μην έχουν απαντηθεί ακόμα. Στοιχείο του γρίφου παραμένει και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Κύκλοι εργαζομένων ανέφεραν στο Star:
«Το βιντεοληπτικό υλικό από τον σταθμό Θεσσαλονίκης, όπου και έγινε η φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας και των υπόλοιπων σταθμών απ’ όπου διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία, διαγράφηκε».
Ακόμα, υποστηρίζουν ότι δε ζητήθηκε το εν λόγω υλικό. Ζητήθηκαν, λένε, μόνο τα βίντεο για τους σταθμούς απ’ όπου διήλθε το επιβατικό τρένο.
Τέμπη: Ερωτήματα για το φορτίο και την… αλλαγμένη κλειδαριά
Μετά και τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πραγματογνωμοσύνη τεχνικού συμβούλου των συγγενών θυμάτων της τραγωδίας για ύπαρξη χημικών ουσιών και μάλιστα ξυλόλιο, το ερώτημα για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία επανέρχεται.
Ακόμα, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, το γραφείο του προφυλακισμένου επιθεωρητή δε σφραγίστηκε από τις ανακριτικές Αρχές, ενώ από την πρώτη κιόλας μέρα του δυστυχήματος αλλάχθηκε η κλειδαριά.
Εξεταστική για τα Τέμπη: Σοκάρει η εξομολόγηση του φοιτητή που έζησε τον εφιάλτη
Σοκάρει με τη μαρτυρία του ο φοιτητής του Εμπορικού Ναυτικού, ο οποίος ήταν στη μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών και έσεωσε πάρα πολλούς.
Περιέγραψε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής όσα έζησε εκείνο το μοιραίο βράδυ: «Σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και τα τζάμια ραγισμένα. Μαζί με ένα άλλο παιδί βγήκαμε έξω και πήραμε ανάσες, και ξεκίνησα να βοηθήσω άλλους που ήταν μέσα στο τρένο. Ίσως 50 άτομα να ήταν μέσα», περιέγραψε αρχικά, για τα πρώτα λεπτά μετά την μοιραία σύγκρουση ο 21χρονος.
«Μόλις είχα γυρίσει από το κυλικείο και είχα καθίσει, μετά έγινε η πρόσκρουση. Έκλεισαν όλα τα φώτα, το μόνο φως που υπήρχε ήταν από τους σπινθήρες και τις φωτιές. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τον φακό των κινητών τους για να έχουν φως. Συνειδητοποιήσαμε πώς ήμασταν αναποδογυρισμένοι.
Φως στο χώρο, υπήρχε μόνο από τη φωτιά. Κατά τις πρώτες μου κινήσεις, έσπευσα να δω σε τι κατάσταση βρίσκομαι – δεν λιποθύμησα, είχα τις αισθήσεις μου. Είδα πώς μπορώ να επιβιώσω και μετά να βοηθήσω άλλα άτομα. Χρειαζόταν να σκαρφαλώσεις στα παράθυρα για να βγεις έξω. Ορισμένοι τραυματιστήκαμε για να πεταχτούμε έξω από το τρένο», τόνισε επίσης.
Σύμφωνα με τις περιγραφές του, μετά το δυστύχημα «το μόνο σχέδιο ήταν να πηδήξουμε από ίσιωμα 4 μέτρων να γλιτώσουμε από τη δηλητηρίαση από το διοξείδιο και από τη φωτιά. Ήμουν εκεί πάνω από 20 λεπτά αλλά δεν είχα αίσθηση του χρόνου. Ο πραγματογνώμονας μου το είπε στο περίπου. Έβλεπα συνεπιβάτες στο πιο πίσω βαγόνι και πιο πίσω κουπέ να καλούν τηλέφωνα οι ίδιοι. Δεν ξέρω ποιος κάλεσε τις Αρχές. Εγώ κινητό δεν είχα, χάθηκε.
Άργησαν πολύ να κατέβουν κάτω στο χωράφι οι διασώστες. Εκεί είχε πολλούς εγκαυματίες που είχαν εκτοξευθεί από τη σύγκρουση. Έκατσα έξω αρκετή ώρα μέχρι τα τελευταία ασθενοφόρα, θυμάμαι άργησαν να κατέβουν κάτω. Καθυστερήσανε τους μπροστά που η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Άργησαν πολύ.
Κάποιοι ήταν ελαφρώς εγκλωβισμένοι ή τραυματισμένοι και ανήμποροι να σκαρφαλώσουν στο παράθυρο για να πηδήξουν από το τρένο. Τραυματιστήκαμε πολλοί στην πτώση στην προσπάθεια να βγούμε και πέσαμε πάνω σε σίδερα».
Για το πώς είναι σήμερα ψυχολογικά και το εάν δέχτηκε βοήθεια, ο νεαρός ανέφερε: «Ήμουν σε σοκ ειδικά τον πρώτο μήνα. Δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Είναι σαν όνειρο. Ξύπνησα με μώλωπες. Πολλοί παθόντες ακόμα δεν έχουν συνέλθει. Ακόμα έχουν ψυχιατρική βοήθεια άτομα για να είναι καλά».
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στην Πάτρα: Κρεμασμένη στο σπίτι της βρέθηκε 23χρονη φοιτήτρια
Αγρότες: Το σχέδιο για μαζική «απόβαση» στην Αθήνα – Στο τραπέζι αποκλεισμός δρόμων και λιμανιών
ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία σενάρια μετά τις αποχές και το «παρών» – Τι θα γίνει με τον Πολάκη