Αρχικά, η 14χρονη είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο που βρίσκεται σε γειτονικό νομό της Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί διαπίστωσαν πως δεν επρόκειτο για ένα απλό κοιλιακό άλγος και σε συνεννόηση με τους γονείς διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Άγιου Λουκά στη Θεσσαλονίκη.
Άμεσα υπεβλήθη σε υπερηχογραφικό έλεγχο όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριχοπιλήμματος στομάχου. «Τριχοπίλημμα είναι η μάζα από άπεπτες τρίχες, μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα, μετά από βρώση αυτών. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%. Η διάγνωση τίθεται με ακτινογραφία κοιλίας, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία και ενδοσκόπηση. Θεραπευτικά, όταν η μάζα είναι μικρή, έχει περιγραφεί η συντηρητική αντιμετώπιση με προσπάθεια διάλυσης του τριχοπιλήμματος με χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η coca cola ή κάποια ένζυμα. Στην περίπτωσή μας ήταν γιγαντιαίο και χρειάστηκε χειρουργική παρέμβαση, κατά την οποία επίσης διαπιστώθηκε και διάτρηση του στομάχου», είπε στον ΕΤ η γνωστή παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού Τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά. Επίσης, έκανε λόγο για μία “μπάλα μαλλιών” που έχει μια ουρά σαν επέκταση στο λεπτό έντερο μέσω του πυλωρού προκαλώντας απόφραξη της γαστρικής εξόδου. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με τριχοτιλομανία (τράβηγμα των μαλλιών και εξαγωγή τριχών) και τριχοφαγία (κατανάλωση τριχών).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κοπέλα έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Επιπλέον, φέρεται να κατανάλωνε… κλωστές από τις κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και… βαμβάκι από τις μπατονέτες. Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό και άρχισαν να συνθέτουν κομμάτια του παζλ μετά τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του τριχοπιλήμματος. «Η μάζα των τριχών και των άλλων ξένων υλικών είχε καλύψει όλο το στομάχι του κοριτσιού. Άλλωστε, για αυτό και βρήκαμε διάτρηση. Κανονικά, έπρεπε να υποφέρει από δυσπεψία, αλλά το κορίτσι –το οποίο δεν ήταν αδύνατο στα κιλά του- έτρωγε κανονικά», πρόσθεσε η κ. Ραμματά. Προφανώς, η 14χρονη αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία την έκαναν να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Μετά την αφαίρεση του τριχοπιλήμματος, έχει αρχίσει συνεδρίες προκειμένου να λάβει ψυχολογική στήριξη.
Να σημειωθεί ότι πριν από έξι χρόνια, γιατροί στο «Παίδων Πεντέλης» χειρούργησαν οκτάχρονη, το στομάχι της οποίας ήταν γεμάτο από τρίχες με αποτέλεσμα να είχε τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της. Πιο άτυχη στάθηκε το 2019, η 16χρονη βρετανίδα Jasmine Beever, η οποία πέθανε μετά από μόλυνση του στομάχου της, εξαιτίας των τριχών που είχαν συσσωρευθεί εκεί.
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου: «Δεν είμαι καλά» είπε σε δημοσιογράφο - Γιατί συνελήφθη
Τι είναι το σύνδρομο Rapunzel
Πήρε το όνομά του από το παραμύθι των αδελφών Grimm, με “πρωταγωνίστρια” μια νεαρή κοπέλα με πολύ μακριά μαλλιά και καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1968. Όπως αναφέρει η φοιτήτρια Φαρμακευτικής, Μαρίνα Σαββίνα Τσατσαλίδη, οι γαστρικές “μπάλες μαλλιών” σχηματίζονται όταν οι τρίχες των μαλλιών που καταναλώθηκαν, οι οποίες διαφεύγουν από την περισταλτική ώθηση του στομάχου λόγω της ολισθηρής επιφάνειάς τους, διατηρούνται στις πτυχώσεις του γαστρικού βλεννογόνου. Καθώς συσσωρεύεται περισσότερη τρίχα, η περισταλτικότητα προκαλεί το σχηματισμό της μπάλας. Καθώς αυτή η μπάλα γίνεται πολύ μεγάλη για να φύγει από το στομάχι, μπορεί να προκύψει γαστρική ατονία και γίνεται ακόμη πιο μαλακή, παίρνοντας συνήθως το σχήμα του στομάχου. Οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια. Εμφανίζεται εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άντρες και από αυτές τις περιπτώσεις γυναικών, το 80% εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και έφηβες.
Ειδήσεις σήμερα
Εκθετος ο Τσίπρας για τη Ροδόπη – Τα τρία αναπάντητα ερωτήματα
Σοκ: Νεκρός σε τροχαίο ο 71χρονος ηθοποιός Τριτ Γουίλιαμς – Τον παρέσυρε αυτοκίνητο