«Την Παρασκευή στο Σκοπευτήριο όπου το πίτμπουλ του, σκότωσε γάτα και ο ίδιος απομακρύνθηκε γελώντας και απαθής, όχι μόνον δεν κρυβόταν (σαν σκουλήκι πού είναι) αλλά οδήγησε τον σκύλο του σε νέα επίθεση προχθές στο πάρκο τής Ανάληψης», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στα social media.
Ο άντρας φέρει τατουάζ στο δεξί του μπράτσο, ενώ κρατάει το κατοικίδιό του με ένα διπλό σχοινί, όπως σημειώνεται.
Μην διατάσσεται να απευθυνθείτε στην αστυνομία αν εντοπίσετε τον άνθρωπο αυτόν ή πέσει στην αντίληψή σας περιστατικό κακοποίησης ζώων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Report Animal Abuse Greece και με βάση τα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε 1.924 καταγγελίες από φορείς, ιδιώτες και υπηρεσίες για κακοποίηση ζώων. Ο αριθμός των δικογραφιών που σχηματίστηκαν ήταν 731, ενώ με το αυτόφωρο συνελήφθησαν 160 άτομα. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες ήταν 1.071 και το ποσό φθάνει το 1.506.600 ευρώ.
Πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να σκιαγραφήσουν το προφίλ των θυτών και έχουν καταλήξει στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Επιθετικότητα: Ένα επιθετικό άτομο έχει την τάση να ανταποκρίνεται με βία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Στην περίπτωση αυτή, αν είναι απογοητευμένο ή θυμωμένο μπορεί να εκτονώσει τον εν λόγω θυμό ή την απογοήτευσή του μέσω σωματικής βίας προς ένα ζώο.
Παρορμητικότητα: Οι πράξεις κακοποίησης ή βίας προς ένα ζώο σχετίζονται επίσης με την έλλειψη ελέγχου. Το να είσαι παρορμητικός σημαίνει να ενεργείς χωρίς να το σκεφτείς καλά ή να αφήνεις την οργή να «κατευθύνει» τη συμπεριφορά σου χωρίς να σκέφτεσαι τις πιθανές συνέπειες.
Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη: Εάν ένα άτομο δεν έχει ενσυναίσθηση και δεν συμπάσχει με το ζώο ενώ το βλάπτει, είναι λιγότερο πιθανό να αποφύγει να το βλάψει στο μέλλον.
Ανάγκη για εξουσία: Σε πολλές περιπτώσεις η βία χρησιμοποιείται ως μέσο για τη διατήρηση της εξουσίας. Όταν ένα ζώο -κυρίως κατοικίδιο ζώο- δεν υπακούει, ο θύτης μπορεί να ασκήσει βία εναντίον του ως μέσο άσκησης εξουσίας.
Εγωισμός: Όταν ένα άτομο σκέφτεται μόνο τις δικές του ανάγκες και κάνει πράξεις για να ωφελήσει τον εαυτό του, μπορεί να κακοποιήσει κάποιο ζώο με μόνο στόχο να πραγματοποιήσει τις δικές του ιδιοτροπίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζώα των οποίων η κακοποίηση αναφέρεται συχνότερα είναι σκύλοι, γάτες και άλογα.
10410: Ο αριθμός που βάζει τέλος στην κακοποίηση ζώων – Σε λειτουργία από την ΕΛ.ΑΣ.
Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί ο πενταψήφιος αριθμός 10410 της ΕΛ.ΑΣ, για την προστασία των ζωών. Οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα με ένα τηλεφώνημα, να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων, αλλά και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία τους.
Η επικοινωνία με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα είναι δυνατή καθημερινά από τις 07:00 το πρωί, έως 23:00 το βράδυ, με την Αστυνομία να βρίσκεται σε ετοιμότητα για άμεση παρέμβασή.
«Η προστασία των ζώων αποτελεί για κάθε κοινωνία ζήτημα παιδείας και πολιτισμού. Δίνουμε αξία σε κάθε ζωή. Ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 10410 της ΕΛ.ΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των τετράποδων φίλων μας.
Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα. Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε με επίσκεψη στο Αστυνομικό τμήμα, είτε μέσω έγγραφης αναφοράς, είτε μέσω email.
Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να περιγράφεται το γεγονός, να αναφέρεται η ακριβής περιοχή που βρίσκεται το ζώο (Νομός, πόλη/χωριό), το ακριβές σημείο, εάν πρόκειται για οικία (μπαλκόνι, ταράτσα, κήπος, ακάλυπτος χώρος, πυλωτή) και η ακριβής περιγραφή της κακοποίησης.
Τέλος, σημαντικό είναι να υπάρχουν και φωτογραφίες, που να δείχνουν την κατάσταση του ζώου και το περιβάλλον του.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνική Λύση: Πήγαν να συλλάβουν τον Μυλωνάκη στο σπίτι του