Η ανεξήγητη ηπατίτιδα, που σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος, έχει προκαλέσει νέο υγειονομικό συναγερμό, ενώ διερευνώνται τα αίτιά της. Οι επιστήμονες, πάντως, αποκλείουν συσχέτιση με το εμβόλιο του κορονοϊού, καθώς οι περιπτώσεις αφορούν, κυρίως, σε μικρότερα των 5 ετών παιδιά, για τα οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί το εμβόλιο, συνεπώς δεν είναι εμβολιασμένα.
Αδενοϊοί
«Υπάρχει μια συρροή ηπατιτίδων σε μικρά παιδιά, ιδίως 2-5 ετών, που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως αναφέρεται μέχρι στιγμής, από την εργαστηριακή διερεύνηση, περίπου στα μισά απομονώθηκε αδενοϊός, ενώ κάποια είχαν ένδειξη πρόσφατης ή παλαιότερης λοίμωξης από κορονοϊό. Οι αδενοϊοί συνήθως προκαλούν ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πολύ σπάνια ηπατίτιδα σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Παρόμοιες περιπτώσεις καταγράφονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Δανία, και αναφέρθηκαν και στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου, επίσης, απομονώθηκε αδενοϊός», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννα Παυλοπούλου.
Εξηγώντας τις πιθανές αιτίες, η κ. Παυλοπούλου αναφέρει ότι μπορεί η σοβαρή αυτή εκδήλωση να οφείλεται στο ότι το ανοσολογικό σύστημα των μικρών παιδιών δεν «εκπαιδεύτηκε», όπως γίνεται συνήθως, από τη συχνή έκθεση σε διάφορα μικρόβια, επειδή αυτά παρέμειναν απομονωμένα λόγω της πανδημίας. «Στα σενάρια των πιθανών αιτίων που εξετάζονται περιλαμβάνονται και ένας πιο λοιμογόνος αδενοϊός, με νέα χαρακτηριστικά, η συλλοίμωξη αδενοϊού με κορονοϊό ή ακόμα και μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που να προκαλεί τη σοβαρή κατάσταση», σημειώνει, ξεκαθαρίζοντας ότι «λόγω της ευρείας κατανομής των περιπτώσεων, απομακρυνόμαστε από την πιθανότητα αυτές να οφείλονται σε κάποιον τοξικό παράγοντα, όπως για παράδειγμα κάποια τροφή, και προσανατολιζόμαστε σε λοιμώδες αίτιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό ότι η πλειονότητα των παιδιών ανάρρωσε».
Αξιοσημείωτο το ποσοστό της ηπατικής ανεπάρκειας
Σε ιογενή παράγοντα εστιάζει και ο καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος, Ιωάννης Ελευσινιώτης. «Στις περιπτώσεις της ανεξήγητης αυτής νέας ηπατίτιδας βλέπουμε ομοιότητες με τις ιογενείς ηπατίτιδες Α και Β, για τις οποίες, όμως, υπάρχει προφύλαξη, δηλαδή εμβόλιο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής και εξηγεί ότι γενικότερα είναι σπάνια τα περιστατικά ηπατίτιδας Α ή Β και αφορούν, κυρίως, σε ανεμβολίαστα σε αυτές παιδιά και παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτους πληθυσμούς.
«Εκτός των πέντε γνωστών ιών που προκαλούν ηπατίτιδες Α, Β, C, D και Ε (σ.σ.: και οι πέντε έχουν αποκλειστεί εργαστηριακά στα κρούσματα που διερευνώνται), υπάρχουν και άλλοι ιοί που μεταξύ των συμπτωμάτων τους προκαλούν ηπατίτιδα. Για παράδειγμα, εντεροϊοί και αδενοϊοί, που δεν έχουν όμως τόσο κεραυνοβόλο έκφραση. Εδώ το ασυνήθιστο είναι η ηπατική ανεπάρκεια σε κάποιες περιπτώσεις, η οποία έχει ως μόνη λύση τη μεταμόσχευση», αναφέρει και προσθέτει: «Οι οξείες ιογενείς ηπατίτιδες, που εκδηλώνονται με ίκτερο, σε ποσοστό 1%-2% προκαλούν οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Το ποσοστό είναι μεγάλο και είναι αυτό που θορυβεί». Η πιθανότητα της μεταμόσχευσης, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι πολύ… πίσω σε αυτόν τον τομέα, μοιάζει ένα εξαιρετικά δυσοίωνο σενάριο.
Ο κ. Ελευσινιώτης, πάντως, τονίζει ότι οι περιπτώσεις της ασυνήθιστης ηπατίτιδας συμπίπτουν χρονικά με την πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην μπορεί να αποκλείσει μια άλλη έκφραση της Covid-19. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δοθούν οριστικές απαντήσεις.
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ… ΓΟΝΕΙΣ
Από τον Ιανουάριο του 2022 έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 74 περιπτώσεις ανεξήγητης ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως εξήγησε ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε πρόσφατη ανάρτησή του, τα νούμερα φαίνονται μικρά, αλλά για να γίνει κατανοητός ο… θόρυβος που έχει προκληθεί, ένας τυπικός αριθμός κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε ολόκληρη τη Σκωτία είναι μικρότερος από 4 ετησίως.
«Καμπανάκια»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις. Το ECDC έχει ανακοινώσει επιπλέον κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία και την Ισπανία. Υπήρξαν, επίσης, εννέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και έξι ετών στην Πολιτεία της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ, τα οποία, επίσης, βρέθηκαν θετικά σε αδενοϊό.
Οποιεσδήποτε επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ των περιπτώσεων ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις για την αιτιολογία της ασθένειας. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για κορονοϊό ή/και αδενοϊό, θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τους ειδικούς, να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων.
ΕΟΔΥ
Σε εγρήγορση είναι ο ΕΟΔΥ και έχει ενημερώσει παιδιάτρους και τις επιστημονικές εταιρίες των άμεσα σχετιζόμενων ιατρικών ειδικοτήτων σχετικά με την αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα, ώστε να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώσουν τον Οργανισμό εάν εντοπίσουν περιστατικά που να προσομοιάζουν με αυτά που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη. Οι αυξημένες τρανσαμινάσες είναι μια ένδειξη, ενώ η συμπτωματολογία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ίκτερο, διάρροια, εμετό και κοιλιακό άλγος. Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τέτοια συμπτώματα και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν διαπιστώσουν ίκτερο, δηλαδή κίτρινο χρώμα σε δέρμα και μάτια.
Η ατομική υγιεινή, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, το φτέρνισμα και ο βήχας σε χαρτομάντιλο ή βάζοντας μπροστά τον αγκώνα αναδεικνύονται σωτήρια μέτρα και στην περίπτωση μετάδοσης των αδενοϊών, όπως και όλων των ιών, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούνται από όλα τα παιδιά και τους γονείς.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι χωρίς όρους ο 15χρονος και ο πατέρας του – Εισαγγελική έρευνα
Πάσχα 2022: Άγγιξε αριθμούς 2019 η έξοδος από την Αττική
Tα δυο σενάρια για τις κάλπες – Το Μαξίμου «τρέχει» ταυτοχρόνως το plan A και το plan B