«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους αγροτών την Τρίτη το πρωί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τη Δευτέρα επιστρέφει από το Βελιγράδι», δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. «Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι είναι πάντα ανοιχτός στο διάλογο, αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των δέκα εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το τι θα συμβεί ως την Τρίτη σχετικά με το κλείσιμο των δρόμων, σχολίασε: «Δεν μπορεί το δικαίωμα μίας ομάδας στη διαμαρτυρία να είναι σε βάρος των δικαιωμάτων άλλων ομάδων. Πρέπει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο». «Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα, σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να εξεταστούν ζητήματα τα οποία αφορούν τους αγρότες πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί -και δεν είναι λίγα. Αναφέρομαι στις μειώσεις του ΦΠΑ για τα αγροτικά λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα αγροτικά μηχανήματα κ.ά.», κατέληξε.
Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφτηκε το μπλόκο της Λιβαδειάς, επιχειρώντας να κρατήσει ανοικτή την πόρτα του διαλόγου. «Μίλησα με αγρότες, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων, δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες για κεντρικά και τοπικά ζητήματα. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μετά τη συνάντηση του συντονιστικού των αγροτών με τον πρωθυπουργό. Εμείς θα μιλήσουμε και με τους τοπικούς αγρότες, γιατί υπάρχουν κι άλλα ζητήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στέκονται στο πλευρό των αγροτών βρίσκοντας λύσεις με αξιοπιστία, μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Είχαμε έναν πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό διάλογο», τόνισε.
Στο στρατόπεδο των αγροτών, χθες πραγματοποιήθηκε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης πολύωρη σύσκεψη με στόχο τα θέματα που θα θέσουν την Τρίτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποφασίστηκε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να αποτελείται από 15 άτομα. Συγκεκριμένα από: έξι εκπροσώπους των μπλόκων Μακεδονίας και Θράκης, έξι από Θεσσαλία, δύο από Στερεά Ελλάδα και έναν από Πελοπόννησο. Στην πολύωρη σύσκεψή τους αποφάσισαν να μην κάνουν πίσω στο αίτημά τους για αγροτικό πετρέλαιο και για τη μείωση στη χρέωση του ρεύματος.
Αγρότες: Παραμένουν στα μπολόκα
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η τακτική των ολιγόωρων αποκλεισμών δρόμων. Συγκεκριμένα, αγρότες απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου στο ύψος της Γαλάτιστας Χαλκιδικής. Στη Φλώρινα, σε τετράωρο αποκλεισμό του συνοριακού περάσματος της Νίκης προχώρησαν το μεσημέρι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ακριτικής περιοχής. Ο αποκλεισμός αφορούσε μόνο στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων που κινούνται από και προς τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα η διέλευση γινόταν κανονικά. Δεν καταγράφηκαν ουρές φορτηγών στα σύνορα, καθώς τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ακινητοποιήσει τα φορτηγά σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων πριν τη Νίκη, ενώ από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας οι Αρχές είχαν προχωρήσει στην ακινητοποίησή τους σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του Τελωνείου Κιλκίς, που εδρεύει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεταλλικού, επί του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης – Δοϊράνης, προχώρησαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Παρατάσσοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα έβαλαν φρένο στη διέλευση φορτηγών οχημάτων και τον εκτελωνισμό εμπορευμάτων. Στις 13:00, οι αγρότες απέκλεισαν το κόμβο Δερβενίου (επί της εθνική οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας), όπου μοίρασαν γάλα στους πολίτες. Στα Μάλγαρα (ΠΑΘΕ) έγινε συμβολικός αποκλεισμός για μισή ώρα, ενώ δίωρος ήταν ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών. Στον κόμβο Παραλιμνίου Πέλλας, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου για μία ώρα, ενώ οι αγρότες του μπλόκου Πλατυκάμπου Λάρισας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη. Σήμερα, τα τρακτέρ βγαίνουν στον Εβρο και οι αγρότες θα στήσουν μπλόκο στη γέφυρα των Καστανεών, στα σύνορα με την Τουρκία.