Ο πρωθυπουργός απέρριψε ως «λάθος τους αφορισμούς», τις επικοινωνιακές προτάσεις, ενώ παράλληλα έδειξε έτοιμος να αποδεχθεί ρεαλιστικές λύσεις. Προανήγγειλε ότι μελετά με τον υπουργό Οικονομικών «την περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις Golden Visa που θα αφορά νησιά και όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια». Μπορεί, είπε, το όριο «να πάει στις 800.000 ευρώ για αυτές τις περιοχές και να διατηρηθεί το χαμηλό όριο σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πίεση».
Προς εξέταση
Εδειξε θετικός να μελετήσει την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη «τα ακίνητα της Golden Visa να μπορούν να μισθώνονται μόνο μακροχρόνια». Εξήγγειλε τη σύσταση ομάδας εργασίας για τα Airbnb, η οποία θα εξετάσει «κατά πόσο η βραχυχρόνια μίσθωση συνεισφέρει στην αύξηση της τιμής των ακινήτων και στην οικιστική αλλοίωση περιοχών». Κάλεσε τις τράπεζες να είναι «πιο τολμηρές στη χορήγηση στεγαστικών δανείων». Ανέφερε τη δημιουργία «ενός ενημερωτικού portal για όλα τα διαθέσιμα στεγαστικά προγράμματα που προσφέρονται στους ενδιαφερομένους».
Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε ως ανεδαφικές τις προτάσεις του κ. Ανδρουλάκη για άμεση και οριζόντια κατάργησηςτης επένδυσης σε ακίνητα για την απόκτηση Golden Visa, την εφαρμογή πλαφόν ενοικίου και τη δημιουργία 150.000 κρατικών ακινήτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα συμφώνησε στη δεξαμενή ακινήτων από κλειστά ακίνητα των δήμων ζητώντας από τον κ. Ανδρουλάκη να καλέσει τον δήμαρχο της Αθήνας, που στήριξε την εκλογή του, «να διαθέσει όσα τέτοια ακίνητα έχει στην κυριότητά του σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες για καταλήψεις».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό - Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το στεγαστικό πρόβλημα δεν δημιουργείται από τις επενδύσεις που γίνονται για την απόκτηση της Golden Visa, καθώς τα τελευταία χρόνια μόλις το 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων αφορούσε αυτές τις επενδύσεις, ενώ έχει φέρει στην Ελλάδα περίπου 2 δισ. ευρώ και τα χρόνια της κρίσης βοήθησε την κτηματαγορά. Σχετικά με τα Airbnb επεσήμανε ότι αυτό το θέμα έχει δύο όψεις και δεν αφορά μόνο στους κατόχους μεγάλη ακίνητης περιουσίας.
Παρεμβάσεις
Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενσκήψει στο στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το 2019 μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκε ο ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες, αυξήθηκε το αφορολόγητο για γονεϊκές παροχές. Ξεκίνησαν τα προγράμματα «Εξοικονομώ», «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Επιβλήθηκαν οι ξενοδοχειακοί φόροι σε όσους έχουν και εκμεταλλεύονται περισσότερα από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», από το οποίο έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. ευρώ. Υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες και ήδη 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ενώ μέσω ΣΔΙΤ προχωρά η κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές. Επιπλέον, δίνεται σήμερα το επίδομα ενοικίου 210 ευρώ μηνιαίως σε ευάλωτες οικογένειες και αστέγους.
Στην Ευρώπη να φοράμε… φανέλα Εθνικής Ελλάδας
«Ας αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συχνά έχουν και έναν προεκλογικό χαρακτήρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης σε ψήφισμα και εκθέσεις κατά της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι στο πεδίο της Ενωσης να δείχνουμε ως χώρα ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα» και να αναδεικνύουμε στους εταίρους μας ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαφάνεια και «τα χρήματα που δίνονται πιάνουν τόπο».