Μετά το 2010 και την έκρηξη βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε στην κεντρική είσοδο ειδικό μηχάνημα με ακτίνες Χ, το οποίο σαρώνει κάθε τσάντα, ενώ όλοι περνούν και από τις μαγνητικές πύλες, οι οποίες ανιχνεύουν οπλισμό. Ωστόσο, το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης μοιάζει με… σουρωτήρι και σχετικά εύκολα κάποιος μπορεί να εισβάλει μέσα ή να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό χωρίς να γίνει αντιληπτός. Για παράδειγμα, τα παράθυρα στο ισόγειο του Μεγάρου είναι ανακλινόμενα και ο κάθε περαστικός μπορεί να ρίξει ή να δώσει ένα δέμα μέσα από αυτά. Επίσης, η πρόσβαση στο υπόγειο πάρκινγκ των δικαστών και των υπαλλήλων ελέγχεται (;) από εργαζομένους του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ παραμένει ανοιχτή η είσοδος για δικηγόρους στην πλευρά του πάρκινγκ του δικηγορικού συλλόγου, όπου απλά γίνεται έλεγχος ταυτοτήτων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο γεμάτος με ζελατοδυναμίτιδα φάκελος δεν πέρασε από έλεγχο πριν καταλήξει στο γραφείο της προέδρου Εφετών στον τρίτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου. Για αυτό, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι «θα πρέπει να τοποθετηθούν και να λειτουργούν σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζονται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων».
Χθες, το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη. Αφού υπενθύμισε πως ήταν η πρώτη φορά που έφτασε στα χέρια δικαστή ένας εκρηκτικός μηχανισμός, έκανε λόγο για «ελλιπή μέτρα φύλαξης», καλώντας την Πολιτεία, στην οποία η Ενωση -όπως είπε- έχει προσφύγει επανειλημμένες φορές, να ασχοληθεί με το θέμα. Τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και φύλαξης τόσο των δικαστικών μεγάρων όσο και των δικαστών. Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους της δικαστές, ζήτησε από την Πολιτεία να επανέλθει η φύλαξη στις περιπτώσεις δικαστών που χειρίζονται υποθέσεις με επικινδυνότητα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικαστικού λειτουργού ενέχει επικινδυνότητα, επομένως, μπορούν να φύγουν αστυνομικοί από τη φύλαξη επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικά να έχουν φύλαξη. Ο δικαστής δεν έχει», είπε. «Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι αυτός ο φάκελος περιείχε 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης (σ.σ.: ζελατοδυναμίτιδα). Εφυγε από το ισόγειο και ανέβηκε τρεις ορόφους χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν», κατέληξε.
«Ενέργειες οργανωμένης βίας αναμφίβολα δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη, τον στοιχειώδη αυτό όρο της κοινωνικής συμβίωσης, όμως δεν κλονίζουν τη Δημοκρατία στη χώρα μας», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, και ο εφέτης Νίκος Βόκας, εκπρόσωπος Τύπου του Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, ενισχυμένα σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα ήταν χθες τα μέτρα φύλαξης στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, όπως και πολίτες εισέρχονται μόνο από την κεντρική είσοδο (επί της 26ης Οκτωβρίου), περνώντας από την πύλη X-Ray ή με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας. Η πλαϊνή είσοδος από το ΙΚΑ-Πύλης Αξιού παρέμεινε κλειστή. Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ελλιπή μέτρα φύλαξης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Το «κενό ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι αρκετά σοβαρό», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης (OPEN), σχολιάζοντας το περιστατικό στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
«Το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από εκεί στο γραφείο μιας άλλης προέδρου δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους. Η Αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, το οποίο και πριν από λίγα χρόνια είχε δεχθεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ό,τι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.