Το… ιστορικό
«Διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο». Αυτό φέρεται να διαπίστωσαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Γ.Ν. Καλαμάτας το Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στο σπίτι που διέμενε με τους ανάδοχους γονείς της, η 27χρονη τότε Μαριάννα. Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς της, ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς και αυτοτραυματισμού της.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Με βάση το σημείωμα της Υπηρεσίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, παρήγγειλε από το Α.Τ. της περιοχής τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης. Μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση Ψυχιάτρου του Γ.Ν Καλαμάτας προέκυψε ότι η Μαριάννα είχε εξετασθεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωσθεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική. Η δικογραφία κατέληξε… στο αρχείο, καθώς με την πρόταση της Εισαγγελίας δεν συνέτρεχε περίπτωση κίνησης ποινικής δίωξης.
Σαν… κούνια
«Δεν είναι όλες τις ώρες κλεισμένη εκεί. Είναι σαν μια κούνια δίπλα στο κρεβάτι της, με τη διαφορά ότι ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι το ξύλο, το κάγκελο. Τις περισσότερες ώρες είναι έξω», αναφέρει η ανάδοχη μητέρα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις σκληρές εικόνες που κάνουν το γύρο της Ελλάδας, με την 29χρονη «φυλακισμένη» μέσα στις αυτοσχέδιες κατασκευές. «Εγώ μέρα νύχτα είμαι μαζί της. Δεν βγαίνω έξω. Περιμένω να έρθει εισαγγελέας, να έρθουν κοινωνικές υπηρεσίες».