Το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας εντοπίζεται στο Λεωνίδιο.
Επιπλέον, μετά τον ισχυρό σεισμό έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκαν τρεις μετασεισμοί εντάσεων, 2,5, 2,7 και 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο πρώτος σεισμός σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου στην Αργολίδα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και νωρίς το πρωί της Τρίτης 16 Ιανουαρίου αισθητές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού Κόλπου κοντά σε Κρανίδι και Λεωνίδιο.
Οι σεισμοί ήταν μεγέθους από 2.6 έως 3.3 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τις αναφορές που συγκεντρώνει το EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.
Παπαδόπουλος για σεισμό στο Λεωνίδιο – «Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε»
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραμένει στο Τόκιο, σε ανάρτησή του, σχολιάζοντας τα πρωινά Ρίχτερ, σημείωσε πως «Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε».
«Aν και βρίσκομαι στην Ιαπωνία βλέπω πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί. Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό».
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Λέκκας: Πολύ νωρίς να ξέρουμε αν ο σεισμός στο Κρανίδι ήταν ο κύριος
Τη σεισμική ακολουθία που προηγήθηκε μέχρι τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Κρανίδι περιέγραψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, τονίζοντας ότι παρακολουθείται η σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.
«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε», πρόσθεσε ο κ. Γκανάς.
«Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» σημείωσε.
Σεισμός: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης
Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:
Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:
Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.
Ειδήσεις σήμερα
Βομβαρδισμένο τοπίο βενζινάδικο στην Άνω Βούλα – «Ισοπεδώθηκε» από τζιπ [Βίντεο]
Καιρός: Με καταιγίδες, ζέστη και σκόνη η Τρίτη – Πότε επιστρέφει ο χειμώνας[Βίντεο]