Ο κ. Πενέλης, το γραφείο του οποίου δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην Τουρκία και μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την αποκατάσταση και αναβάθμιση της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θεωρεί ότι τα σύγχρονα κτίρια στις σεισμογενείς περιοχές ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά. Σε αντίθεση, βέβαια, με τα παλαιότερα, που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.
Οι επιταχύνσεις
«Η φονική σεισμική ακολουθία στην Τουρκία είχε επιταχύνσεις πολύ πάνω από τον αντισεισμικό κανονισμό της γειτονικής χώρας. Ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας, ο οποίος είναι σε ισχύ από το 2018, είναι πολύ πιο αυστηρός -σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιταχύνσεων- από τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ) ή τον Ευρωκώδικα 8. Θυμάμαι πολλές φορές να διαφωνώ με Τούρκους συναδέλφους-συνεργάτες για τις υψηλές επιταχύνσεις που υιοθετούσαν για έργα στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σχεδόν σε αδυναμία σχεδιασμού. Τελικά, μάλλον έχουν δίκιο. Σε κάθε περίπτωση, μόνο με σεισμική μόνωση μπορούν αν αντέξουν κρίσιμες υποδομές σε τέτοιους σεισμούς. Στην Τουρκία, από το 2013, όλα τα νέα νοσοκομεία έχουν απαίτηση σεισμικής μόνωσης. Τα συγκεκριμένα κτίρια έμειναν λειτουργικά. Ευτυχώς, στην Ελλάδα ιστορικά δεν έχουμε τέτοιους σεισμούς, οπότε να μην πανικοβληθούμε», ξεκαθάρισε.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι ο ΕΑΚ/2004 είναι αρκετά αυστηρός και παρέχει προστασία, ενώ ο Ευρωκώδικας 8 είναι πιο σύγχρονος και η επικαιροποιημένη έκδοσή του αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025. «Στην ουσία, πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Ο Ευρωκώδικας 8 έχει πλήρως υιοθετηθεί από την Ελλάδα το 2013. Και τα δύο είναι σε υποχρεωτική παράλληλη χρήση. Ο Ευρωκώδικας 8 εφαρμόζεται σε μεγάλα έργα, καθώς έχει διεθνή αναγνώριση», υπογράμμισε.
Ο κ. Πενέλης στάθηκε ιδιαίτερα στην πρακτική της σεισμικής μόνωσης, υπογραμμίζοντας τα προτερήματά της και προτείνοντας να υιοθετηθεί για την ανέγερση κάθε νέου νοσοκομείου. «Η σεισμική μόνωση είναι μια διαφορετική προσέγγιση για τον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση της σεισμικής απαίτησης και όχι την αύξηση της σεισμικής αντοχής μιας κατασκευής», είπε.
Ειδικοί μηχανισμοί
Με τον όρο «σεισμική μόνωση» οι επιστήμονες εννοούν την εφαρμογή ειδικών μηχανισμών, οι οποίοι λέγονται μονωτήρες, με σκοπό τη μείωση των μετακινήσεων και των εσωτερικών δυνάμεων που δημιουργούνται σε μία κατασκευή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Στην ουσία, μπορεί η γη να σείεται αλλά το κτίριο στέκει αμετακίνητο, ενώ η επιλογή της σεισμικής μόνωσης στην κατασκευή ενός κτιρίου είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Αλλά, αν ένα κτίριο κατασκευαστεί με σεισμική μόνωση, τότε η ανωδομή αποκτά άλλα χαρακτηριστικά, που σχεδόν δεν υπολογίζουν το ενδεχόμενο σεισμού!
ΚΤΙΡΙΑ «ΝΙΑΡΧΟΣ» ΚΑΙ «ΩΝΑΣΗ»
«Δύο εμβληματικά παραδείγματα σεισμικής μόνωσης»
«H φιλοσοφία της σεισμικής μόνωσης έχει σκοπό τον περιορισμό της απόκρισης της ανωδομής μιας κατασκευής εξαιτίας των σεισμικών διεγέρσεων. Το κάθε σύστημα που εισάγεται στη βάση μιας κατασκευής -εύκαμπτο ή ολισθαίνων- θα πρέπει να μην αποκρίνεται στις σεισμικές διεγέρσεις», εξήγησε στον «Ε.Τ.» η πολιτική μηχανικός Ηλια-Ανδρομάχη Παλαιολόγου. Στη μεταπτυχιακή της διατριβή, η οποία παρουσιάστηκε το 2020 και είχε τίτλο «Σεισμική μόνωση κτιρίων», διερευνά τη συγκεκριμένη πρακτική κατά κύριο λόγο στις υφιστάμενες κατασκευές, αλλά και τα πλεονεκτήματά της στα κτιριακά έργα που κατασκευάζονται από την αρχή. Μάλιστα, παρουσίασε δύο εμβληματικά σύγχρονα κτίρια της πρωτεύουσας, τα οποία χρησιμοποίησαν σεισμική μόνωση. Ενα από αυτά είναι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου δραστηριοποιούνται η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Εχουν τοποθετηθεί 172 σεισμικοί μονωτήρες στην Εθνική Λυρική Σκηνή και 152 σεισμικοί μονωτήρες στην Εθνική Βιβλιοθήκη, απορροφώντας μεγάλο μέρος των σεισμικών διεγέρσεων. Μάλιστα, τα εφέδρανα που έχουν τοποθετηθεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή έχουν σχεδιαστεί για να παραλαμβάνουν φορτίο λειτουργίας πάνω από 5.000 τόνους το καθένα και είναι τα μεγαλύτερα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη! «Αν είχαν κατασκευαστεί χωρίς σεισμική μόνωση, τότε θα έπρεπε να έχουν σχεδιαστεί να παραλαμβάνουν σεισμικά φορτία τέσσερις φορές μεγαλύτερα και άρα θα ήταν μεγαλύτερες και ογκωδέστερες κατασκευές, καθώς επίσης και το κόστος κατασκευής τους θα εκτοξευόταν», είπε η κ. Παλαιολόγου. Το δεύτερο κτίριο που έχει σεισμική μόνωση είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Στο κτίριο τοποθετήθηκαν 46 εφέδρανα ολίσθησης, τα οποία αναλαμβάνουν τη μεταφορά των φορτίων της ανωδομής στη θεμελίωση και πάνω από αυτά τα εφέδρανα βρίσκεται η πλάκα που έχει πάχος 1,5 μέτρο. «Η σεισμική μόνωση που επιλέχθηκε εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του έργου και σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Το κτίριο θα παραμείνει λειτουργικό με τις ελάχιστες δυνατές δομικές βλάβες»,, κατέληξε η κ Παλαιολόγου.
Ειδήσεις σήμερα
Αυξήσεις μισθών για 140.000 ένστολους [πίνακας]