Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:38 το πρωί της Τρίτης στη Λέσβο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Μήθυμνας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 12,4 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της Βόρειας Λέσβου, με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους.
Ποιος ήταν ο κύριος σεισμός…
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «παραμένουμε επιφυλακτικοί για το εάν ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το Σάββατο στη Λέσβο ήταν ο κύριος ή όχι», ερωτηθείς για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με τη νέα δόνηση των 4,8 ρίχτερ.
«Στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος να θεωρηθεί, ο σημερινός δηλαδή, ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και ούτε να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά η σεισμική δραστηριότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναφορικά με τους κρότους που ακούγονταν χθες στη Λέσβο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών. «Παρότι είναι ένα φαινόμενο αρκετά τρομακτικό, οι υπόκωφοι κρότοι δεν είναι βλαβεροί», είπε.
«Ο σημερινός σεισμός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το σεισμό του Σαββάτου. Οπως περιγράφουν οι κάτοικοι και οι φορείς, είχε περισσότερη βοή, πράγμα που σημαίνει πως έγινε σε πιο μικρό βάθος. Τα πετρώματα ευνοούν αυτή τη βοή, τον ήχο που ακούν οι κάτοικοι, ενώ σε ορισμένες περιοχές έγινε πιο έντονος και σε άλλες δεν ήταν τόσο», επεσήμανε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Εκτόνωση
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «το σημερινό φαινόμενο θεωρώ ότι εκτονώνει την όλη κατάσταση, είμαστε πιθανότατα σε μετασεισμική ακολουθία, όμως κρατάμε μια ισχυρή επιφύλαξη γιατί στην περιοχή είχαμε έναν ισχυρό σεισμό 6,5-7 ρίχτερ το 1867. Με βάση το δυσμενές παρελθόν κρατάμε επιφύλαξη που είναι κρίσιμη και για την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Οι πιθανότητες όμως είναι πάρα πολύ μικρές να γίνει μεγαλύτερος σεισμός», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, απηύθυνε συστάσεις στους κατοίκους να μην κατοικηθούν τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» από την πρώτη αυτοψία, καθώς και τα σπίτια που ενδεχομένως έχουν ζημιές ή ρωγμές από τον δεύτερο σεισμό. Παράλληλα, να μην διέρχονται από αυτά, ενώ μεγάλη προσοχή θέλει και στο οδικό δίκτυο, κυρίως να αποφεύγουν σημεία όπου γίνονται κατολισθήσεις.
Εννέα «κίτρινα» σπίτια από τους ελέγχους
Με τις μέχρι τώρα αυτοψίες, εννέα σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από το σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», δηλαδή που χρήζουν επισκευής, όπως προκύπτει από την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ.
Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στη Λέσβο από τη Δευτέρα συνεχίστηκαν και χθες σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, Αργενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη την επικράτεια του δήμου.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πόσα κερδίζουν όσοι βγήκαν από 1ης Ιανουαρίου – Ποιοι παίρνουν αύξηση στην επικουρική
Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η κυβέρνηση αποφασίζει για την κηδεία του σε σύσκεψη στο Μαξίμου