Οι σεισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών, με πολλούς να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, να δηλώνει ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν ένας σεισμός της τάξεως των 5 με 5,5 Ρίχτερ, ο οποίος θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση χωρίς να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.
Ωστόσο, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο και ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς, κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των επιστημόνων, η ανησυχία είναι διάχυτη στα νησιά, με πολλούς κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το νησί τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι πτήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων είναι γεμάτα.
Εν τω μεταξύ, διεθνής ομάδα ερευνητών, με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη, προκειμένου να μελετήσει τη σεισμική δραστηριότητα και να κατανοήσει καλύτερα το φαινόμενο.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Mέσα σε 15 λεπτά «κούνησε» τέσσερις φορές – Σε επιφυλακή Αρχές, επιστήμονες, κάτοικοι
Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ στις Κυκλάδες, όπου έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου τις τελευταίες τρεις ημέρες με μέγιστο μέγεθος τα 4,9 Ρίχτερ.
Τσελέντης: Το πιο πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό
«Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς, όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του», προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 «αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στην καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης».
Αναφορικά με τα ηφαίστεια, αναφέρει ότι «είναι και τα δύο (Σαντορίνης και Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα».
Νέα απεργία της ΠΝΟ - Δεμένα τα πλοία
«Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Πάντως, να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα» γράφει επίσης.
Δείτε παρακάτω την ανάρτηση:
Τέσσερις σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε 15 λεπτά
Συνεχίζονται οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες όταν από τις 10:55 π.μ. έως τις 11:09 π.μ., έλαβαν χώρα τέσσερις σεισμοί άνω των τεσσάρων ρίχτερ ο καθένας.
Αρχικά στις 10:55 π.μ., σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Λίγη ώρα αργότερα, πραγματοποιήθηκε στις 11:01 π.μ. νέος σεισμός 4 Ρίχτερ σε απόσταση 230 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Μετέπειτα, στις 11:03 π.μ. έγινε ακόμη ένας σεισμός, 4,4 Ρίχτερ σε απόσταση 234 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε κι αυτός στον θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Τελευταίο και πιο έντονος, ακόμη ένας σεισμός 4,6 ρίχτερ αυτή τη φορά, στις 11:09 σε απόσταση 235 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Γκανάς: H σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο
«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» δήλωσε στην ΕΡΤ o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» για ενεργή σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, την Άνυδρο και την Αμοργό, ισχύος μεταξύ 4 και 4,9 Ρίχτερ ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα». Όπως τόνισε στην εκπομπή Newsroom ο επιστήμονας αυτό είναι ένα καλό νέο λέγοντας ότι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
Όπως είπε στους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολoύμπο».
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους στη Σαντορίνη για το ηφαίστειο
Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Σαντορίνη: Επικαιροποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα στο νησί
Εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον δήμο Θήρας, λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
- να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025,
ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας για την Πολιτική Προστασία, Ιάκωβος Λιγνός».
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Νέα σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού
Νέα σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:53 π.μ., σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 17 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού στις 08:11 π.μ.
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το πρωί της Τρίτης (4/2) στην θαλάσσια περιοχή της Αμοργού.
Ο σεισμός σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε πιο συγκεκριμένα σήμερα το πρωί στις 08:11 π.μ..
Το εστιακό βάθος του σεισμού, υπολογίζεται στα 11,9 χιλιόμετρα.
Σε ότι αφορά το επίκεντρο της δόνησης καταγράφηκε στα 18 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.
Κάτι ανάλογο συνέβη και τα ξημερώματα της Τρίτης (4/2) και πιο συγκεκριμένα στις 04:46 π.μ. με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα Νότια -Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις, 4, 4,2, και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφηκαν στις 05:03 π.μ., στις 04:48 π.μ. και στις 03:19 π.μ. — με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς».
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Διυπουργική σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα (3/2) ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Ταυτόχρονα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Σύσκεψη στις 09:00 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Επιπλέον, αύριο Τετάρτη (5/2) στις 08:00 π.μ. θα λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Να σημειωθεί πως η η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.
Σαντορίνη: Κύμα φυγής από το νησί – Τι λένε στον ΕΤ κάτοικοι
Παράλληλα, οι εκατοντάδες σεισμοί έχουν φέρει αναστάτωση σε κάτοικους και τουρίστες, που εγκαταλείπουν άρον άρον με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Κάθε πέντε λεπτά σημειώνεται και ένας σεισμός. Αυτό που μας τρομάζει είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο…».
Η Αννα Αργυρόπουλου είναι κάτοικος της Σαντορίνης και τα τελευταία 24ωρα με το πρωτοφανές μπαράζ σεισμικών δονήσεων προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει την ψυχραμία της. Το ίδιο και όλοι όσοι διαμένουν στα γύρω νησιά, στην Ανάφη, την Αμοργό και την Ιο.
Και χθες, στη Σαντορίνη έξω απο τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σχηματίζονταν ουρές απο ντόπιους και τουρίστες. Οσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο έσπευσαν στο λιμάνι για να επιβιβαστούν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει συνωστισμός. Γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και νέοι εγκαταλείπουν άρον άρον το πανέμορφο αυτό κυκλαδίτικο νησί «μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα». Αυξημένη υπήρξε και η κίνηση στο αεροδρόμιο. Για τον λόγο αυτό, οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως έγινε γνωστό, έχουν προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια.
Ανησυχία
Η κ. Αργυροπούλου περιγράφοντας το τι συμβαίνει στον τόπο της στον οποίον διαμένουν περίπου 15.000 άνθρωποι, λέει: «Οι περισσότεροι έχουν φοβηθεί. Πολλοί έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια για να απομακρυνθούν από το νησί, ενώ κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να μείνουν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και αν υπάρχουν αεροπορικά, αυτά εκτοξεύθηκαν στα 200 και 300 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να φύγουν διότι δεν έχουν τα χρήματα. Εγώ κατάφερα να βρω εισιτήρια για να φύγω για λίγο διάστημα απο το νησί μαζί με τη κόρη μου».
Η ίδια μεταφέρει την αγωνία των ντόπιων και των επισκεπτών για τα «επόμενα λεπτά, την επόμενη ημέρα». «Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί και αυτό πιστεύω είναι λογικό. Φοβόμαστε για κατολισθήσεις, αποφεύγουμε να περάσουμε απο κάποια σημεία, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Προχθές τη νύχτα κοιμήθηκα με τη κόρη μου έξω απο το σπίτι, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι».
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, τα μέτρα που έχουν ληφθεί απο τις αρμόδιες αρχές «παρέχουν μια κάποια σιγουριά, αν και πάλι η ανησυχία είναι έκδηλη. Ο δήμος και γενικότερα η Πολιτεία έχουν κινητοποιηθεί, έχουν τοποθετηθεί σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, τα σχολεία παραμένουν κλειστά, έχουν έρθει επιστήμονες και παρακολουθούν το φαινόμενο, ειδικές μονάδες απο την Αθήνα, ενώ υπάρχουν και ρητές οδηγίες προς τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουμε στο ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού. Ας ευχηθούμε αυτό να μη συμβεί και να επανέλθουμε όλοι στην κανονικότητα».
Σοφούλης Κολυδάς: Δεν φεύγει κανείς από την Ανάφη
Στο μικρό νησάκι Ανάφη με τους 220 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα η εικόνα, έτσι όπως τη μεταφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Σοφούλης Κολυδάς είναι διαφορετική. «Δεν φεύγει κανείς απο το νησί. Ολοι είμαστε εδώ» λέει στον «Ελεύθερο Τύπο».
Βεβαίως, συνεχίζει, «υπάρχει έντονη ανησυχία και φόβος για το πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα, αλλά οι ντόπιοι δεν σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είναι ψύχραιμοι αν και είναι κουραστικό να κουνιόμαστε συνέχεια, κάθε πέντε και δέκα λεπτά σημειώνεται και από ένας σεισμός…».
Στην Ανάφη έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας των κατοίκων οι οποίοι καλούνται να μην κυκλοφορούν άσκοπα, να μην πλησιάζουν παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και να αποφεύγουν μεγάλες συναθροίσεις.
Κλειστά σχολεία λόγω των σεισμών [αναλυτική λίστα]
Όπως έγινε γνωστό από χθες (3/2) το βράδυ, για προληπτικούς λόγους, 14 νησιά θα κλείσουν όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες τους όλων των βαθμίδων για την Τρίτη (4/2) και Τετάρτη (5/2).
Πρόκειται για την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Σίφνο, τη Νάξο, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια.
Να σημειωθεί ότι μέχρι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, με απόφαση της Επιτροπής Σεισμολόγων.
Κλειστά θα είναι σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, όλα τα σχολεία στο δήμο Μυκόνου. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου πάρθηκε η απόφαση αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παιδικών σταθμών και αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Μυκόνου για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας
Ακόμη, ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει για σήμερα, Τρίτη τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: «Τα 30 χιλιόμετρα έφτασε το ενεργοποιημένο ρήγμα» λέει ο Παπαδόπουλος στον ΕΤ
Οι σεισμολόγοι μελετούν τη σεισμική δραστηριότητα για να εκτιμήσουν αν πρόκειται για μια περίοδο αυξημένης σεισμικότητας, η οποία θα εξελιχθεί ως έχει, ή αν υπάρχει ο κίνδυνος ενός ισχυρότερου σεισμού στην περιοχή.
Η ισχυρότερη δόνηση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, φτάνοντας τα 4,9 ρίχτερ, γεγονός που οδήγησε τις Αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας, όπως το κλείσιμο των σχολείων σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο έως την Παρασκευή. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, την απομάκρυνση από παλιά ή επικίνδυνα κτίρια και την προσοχή σε περιοχές με απότομες ακτές, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.
Όπως, πάντως, αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή είναι έντονη και έχει σημειωθεί αύξηση τόσο στη συχνότητα όσο και στο μέγεθος των σεισμών από τις 24 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε, το φαινόμενο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, καθώς η περιοχή της Σαντορίνης είναι γνωστή για τη γεωλογική της δραστηριότητα λόγω του ηφαιστείου που βρίσκεται στο υποθαλάσσιο σύμπλεγμα της Καλντέρας. Ο κ. Παπαδόπουλος βρίσκεται στη σφαίρα των επιστημόνων που εκτιμά ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα είναι «προσεισμική ακολουθία», όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.».
«Το φαινόμενο εξελίσσεται με έντονο ρυθμό, ειδικά τις τελευταίες 48 ώρες. Είναι σαφές ότι βιώνουμε μια προσεισμική ακολουθία», είπε και τόνισε ότι «το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος έχει αυξηθεί και πλέον φτάνει περίπου τα 30 χιλιόμετρα. Αυτό το τμήμα αποτελεί το νότιο και μικρό μέρος του ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί το 1956, όταν σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,7 ρίχτερ – ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας τον τελευταίο αιώνα».
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης ανέφερε ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας:
- Σταδιακή αποκλιμάκωση. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας τις επόμενες ημέρες, χωρίς την εκδήλωση ισχυρότερου σεισμού.
- Συνέχιση της δραστηριότητας με μικρούς σεισμούς. Η δεύτερη πιθανότητα είναι η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης με συνεχείς μικροσεισμούς, χωρίς να προκύψει κάποιος ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός.
- Εκδήλωση ενός ισχυρότερου σεισμού. Το τρίτο και πιο ανησυχητικό σενάριο είναι η πιθανότητα να συμβεί σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους, που ενδέχεται να προκαλέσει ζημιές στην περιοχή.
Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι, αν και η πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι θεωρείται μικρή, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, ειδικά αν σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Σαντορίνη.
Ο κ. Συνολάκης, ερωτώμενος για το ηφαίστειο στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», είπε ότι «δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια» και εξήγησε πως η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000-15.000 χρόνια.
Ακραίο σενάριο
Η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται μπορεί να διαρκέσει και εβδομάδες, ανέφερε ο Εύθυμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας πως κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) υπήρξε κοινή συνιστώσα για τους σεισμούς που ταρακουνούν τη Σαντορίνη και την Αμοργό. «Αν γίνει τσουνάμι, θα είναι μικρό», είπε.
Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλοι σεισμοί, ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, πως «δεν θα ξαναδούμε σεισμό όπως αυτόν του 1956». Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 6 ρίχτερ, κάνοντας λόγο για ακραίο σενάριο.
Α. Τσελέντης: «Αυξημένη προσοχή»
Ο Άκης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας, με ανάρτησή του στο facebook, χαρακτήρισε τους σεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο σε Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργό ως «προσεισμική ακολουθία». Τόνισε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο σε σχέση με τα παλιά κτίρια όσο και με την πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι.
Αναφερόμενος στη σύνδεση των σεισμών με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα ηφαίστεια είναι ενεργά, όσο κι αν κάποιοι τα θεωρούν ανενεργά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η σεισμική δραστηριότητα θα μπορούσε να σχετίζεται με την άνοδο του μάγματος, που αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές και προκαλεί ντόμινο ενεργοποιήσεων τοπικών ρηγμάτων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέγιστη εκτίμηση για το μέγεθος των σεισμών είναι 5-5,5 ρίχτερ, κάτι που θεωρητικά δεν επηρεάζει σοβαρά το νησί. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ιστορία των ρηγμάτων στην περιοχή απαιτεί αυξημένη προσοχή.
Λέκκας: Θετικό το ότι η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται προς την Αμοργό
Στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων και ειδικά στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που βρίσκεται στη Σαντορίνη, τόνισε ότι δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956. «Δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια να γεμίσει πάλι ενέργεια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού. Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους».
Παράλληλα, οι εκατοντάδες σεισμοί έχουν φέρει αναστάτωση σε κάτοικους και τουρίστες, που εγκαταλείπουν άρον άρον με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη.
Οι συστάσεις των Αρχών προς τους πολίτες
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Πολιτική Προστασία: «Εγκέλαδος 2» και «Τάλως 2» – Τα δύο σχέδια SOS για τη Σαντορίνη
«Εγκέλαδος 2» σε εφαρμογή, ο «Τάλως 2» σε αναμονή. Το πρώτο σχέδιο αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών, το οποίο εφαρμόζεται της τελευταίες ημέρες σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.
Το δεύτερο σχέδιο αφορά την αντιμετώπιση καταστάσεων από την εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της πολιτικής προστασίας, για την οποιαδήποτε πιθανότητα ενεργοποίησής του εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Το πρώτο αναθεωρήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2022 και το δεύτερο στις 23 Ιουνίου 2023.
Το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» που βρίσκεται σε εφαρμογή αντιμετωπίζει δύο ενδεχόμενα, το πρώτο ακραίας εκδήλωσης σεισμού με αντίστοιχες συνέπειες και το δεύτερο ηπιότερης ανάλογα με τη διαβάθμιση των συνεπειών που καταγράφονται. Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 Φάσεις Ενεργειών, ανάλογα με το επίπεδο απωλειών και καταστροφών που παρατηρούνται στο πεδίο.
Αυτή τη στιγμή η συχνή σεισμική ακολουθία έχει προκαλέσει την ανησυχία στους κατοίκους των νησιών, κάποιες ελάχιστες ζημιές, πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις σε σημεία κοντά στη θάλασσα. Ενας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει άλλα γεωλογικά φαινόμενα, όπως το ηφαίστειο της Σαντορίνης, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, να ρευστοποιήσει εδάφη, να μεγεθύνει πτώσεις βράχων, ρήγματα, κατολισθήσεις και τσουνάμι.
Τη δεδομένη στιγμή μετά την ανάλυση κινδύνου από τους αρμόδιους φορείς και ειδικούς, το σχέδιο βρίσκεται στη Φάση 1, αυτή της δρομολόγησης προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από έναν σεισμό, και στη διαχείριση συνεπειών από την τυχόν εκδήλωσή του.
Η φάση του σχεδίου, στην οποία βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, περιλαμβάνει αρχικά την προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων (συντήρηση εξοπλισμού, εξασφάλιση επικοινωνιών, μνημόνια συνεργασίας, Σύγκληση Συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ, ΣΟΠΠ-Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας, κ.λπ.,) για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων αναγκών. Συνεργεία του ΟΑΣΠ προβαίνουν σε προσεισμικούς ελέγχους κτιρίων, ελέγχονται και μισθώνονται κατάλληλα μηχανήματα, εξετάζεται το σύστημα επικοινωνίας και ροής πληροφοριών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων.
Εχουν ενημερωθεί οι πολίτες για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας, έχουν καταγραφεί και εξοπλιστεί υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης πολιτών μετά από σεισμό, έχει γίνει έλεγχος για σκηνές, κουβέρτες στην πιθανότητα στέγασης πληγέντων. Εχουν προσδιοριστεί ακόμη και χώροι προσωρινής εναπόθεσης μπαζών μετά από σεισμό.
Φάσεις 2, 3 και 4
Στη Φάση 2 του σχεδιασμού ελέγχεται η πορεία των προπαρασκευαστικών δράσεων της προηγούμενης φάσης, προκειμένου να επισπευστεί η υλοποίησή τους αν δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αξιολογείται λεπτομερώς η σεισμικότητα, οι προγνώσεις και η εξέλιξη της σεισμικής δράσης.
Οι Φάσεις 3 και 4 του σχεδίου είναι αυτές που απεύχονται τα στελέχη των αρμόδιων φορέων, και πιθανόν να μη χρειαστεί η εφαρμογή τους. Η Φάση 3 αφορά ενέργειες μετά την εκδήλωση μεγάλου σεισμού, όπως απεγκλωβισμό πολιτών από το Πυροσβεστικό Σώμα, αντιμετώπιση τραυματισμών και διακομιδή τραυματιών σε νοσοκομεία. Συλλογή πληροφοριών για τις επιπτώσεις του σεισμού, μέτρα προστασίας πολιτών σύμφωνα με τα σχέδια εκκένωσης, προσωρινή διαμονή πολιτών, απομάκρυνση εμποδίων από οδικό δίκτυο, έλεγχος δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.
Σε αυτή τη φάση, μεταξύ άλλων προβλέπεται η προληπτική απομάκρυνση πολιτών, η αυτοπροστασία για τους μετασεισμούς, κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υποβολή αιτήματος διεθνούς συνδρομής για την παροχή βοήθειας. Η φάση 4 προβλέπει τη διοικητική μέριμνα των πληγέντων, την οικονομική τους ενίσχυση, την οριοθέτηση των σεισμόπληκτων περιοχών, την αποκατάσταση των υποδομών και ζημιών στο οδικό δίκτυο.
Στη Φάση 4, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, υπουργείο Υγείας και ΕΚΑΒ, όπως και άλλοι αρμόδιοι φορείς ενεργοποιούν τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων, οι οποίες σε περίπτωση μαζικού συμβάντος ενεργοποιούν την εφαρμογή των ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης, διαχείρισης μαζικών ανθρώπινων απωλειών και κινητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων δομών.
Η ταυτοποίηση θανόντων και τραυματιών πολιτών, από την εκδήλωση σεισμών, αποτελεί αρμοδιότητα της Προανακριτικής Αρχής (Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ.) σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.
Σαντορίνη: Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις τουριστικές κρατήσεις
Με την τουριστική περίοδο κορύφωσης σε κρατήσεις στον ορίζοντα, οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη -γνωστή ως το κορυφαίο «νησί του Instagram» της Ελλάδας- κλυδωνίζουν τον ελληνικό τουρισμό.
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις στο νησί (οι κρατήσεις συνήθως ξεκινούν μετά την άνοιξη, για τους luxury ταξιδιώτες) καθώς και στα κοντινά νησιά του Αιγαίου, Ανάφη, Ιο και Αμοργό που επηρεάζονται από τον Εγκέλαδο, οι ηγέτες της βιομηχανίας εκτιμούν ότι αν η κατάσταση παραταθεί, θα υπάρχει πρόβλημα στις Κυκλάδες.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτρέψει τις κρατήσεις, προκαλώντας καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τον τουρισμό.
Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον την πρόκληση να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επισκεπτών. Η Σαντορίνη με τους περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, υποδέχεται 3,4 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Η συχνότητα των δονήσεων έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των Αρχών και των εμπειρογνωμόνων του κλάδου, οι οποίοι φοβούνται ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπτυσσόμενη τουριστική οικονομία της Ελλάδας.
Ο φόβος τώρα είναι μήπως οι συνεχιζόμενοι σεισμοί αποτρέψουν τους μελλοντικούς επισκέπτες. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας προσπαθεί να καθησυχάσει τους ταξιδιώτες και να μετριάσει πιθανές οικονομικές απώλειες.
Η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας προτρέπει σε επαγρύπνηση και η κατάσταση παραμένει ρευστή. Εικόνες ανήσυχων τουριστών που παρακολουθούν το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης από την Οία, αποτυπώνουν μια εντυπωσιακή αντίθεση ανάμεσα στην ομορφιά του νησιού και την αβεβαιότητα.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τη γεωλογική αστάθεια της Σαντορίνης. Σχεδόν όλα τα Μέσα του εξωτερικού κάνουν επίσης αναφορές στον καταστροφικό σεισμό 7,5 ρίχτερ του 1956, που έπληξε τη Σαντορίνη «αφήνοντας τουλάχιστον 53 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, ενώ το ένα τρίτο των δομών του νησιού κατέρρευσε».
Σχετικά με την τωρινή κατάσταση, αναφέρονται εκτενώς στην κινητοποίηση στο νησί από τις Αρχές.
Ωστόσο, η γερμανική ιστοσελίδα vulkane.net όπως σημειώνει η «Bild», υπογραμμίζει πως «επιστήμονες εντόπισαν μεγάλη συσσώρευση μάγματος πριν από τρία χρόνια και λόγω μεγάλης πίεσης, θα μπορούσε να ξαναγίνει ηφαιστειακή έκρηξη».
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι αναμφισβήτητος, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τα εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, που θεωρούν τη Σαντορίνη ονειρεμένη τοποθεσία για ταξίδια.
Οι φορείς πάντως παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι επισκέπτες δεν θα επηρεαστούν από τη σεισμική δραστηριότητα, στηριζόμενοι στη διαρκή ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού.