Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν εγκαταλείψει το νησί, με αποτέλεσμα η Σαντορίνη να παρουσιάζει εικόνες πρωτόγνωρης εγκατάλειψης. Η αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και φόβο στους κατοίκους, οι οποίοι φοβούνται έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά το φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την εξέλιξή του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν φύγει περίπου περισσότεροι από 5,5 με 6.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 4 αναχωρήσεις πλοίων και 15 πτήσεις από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης καλούνται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Το επίκεντρο των δονήσεων δείχνει να μετακινείται προς την Αμοργό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι Αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, στο νησί βρίσκονται διασώστες και κλιμάκιο της πυροσβεστικής.
Σεισμός στην Σαντορίνη: Βίντεο ντοκουμέντο με την στιγμή που τα 5 Ρίχτερ χτυπούν το νησί
Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 5. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Παρόλο που επισημαίνουν ότι η πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει χαμηλή, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα αποτελεί υπενθύμιση της δυναμικής γεωλογικής φύσης του νησιού.
Στη Σαντορίνη το κινητό συντονιστικό αρχηγείο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος»
Μια ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος» βρίσκονται πλέον στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ. Το Όλυμπος είναι ένα από τα τέσσερα κινητά συντονιστικά αρχηγεία της πυροσβεστικής, τα οποία και επιχειρούν σε μείζονα συμβάντα φυσικών καταστροφών, διαθέτουν μέσα διοίκησης και ελέγχου, όπως μέσα επικοινωνιών, ώστε να γίνεται ο συντονισμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και προκειμένου να μεταδίδουν εικόνα στο ΣΕΚΥΠΣ (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος).
Το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις σε όλη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν.
Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ίντερνετ, τηλεφωνικές γραμμές, fax και υπερσύγχρονη κάμερα, η οποία ζουμάρει στο σημείο που επιχειρούν οι πυροσβέστες.
Ειδήσεις σήμερα
Χρήσιμα tips για ασφαλές παιχνίδι στα Virtual Sports
Σαντορίνη: Κατολίσθηση στην κόκκινη παραλία – Έπεσαν κομμάτια βράχων