Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε δοθεί εντολή από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο λιμενικό σώμα να προβεί σε έλεγχο της επιχείρησης για την νομιμότητα των κατασκευών μέσα στη θάλασσα.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους στις 16.06.2023 και στις 21.06.2023 και είχαν σχηματισθεί οι σχετικές δικογραφίες.
Σερβιτόρο στη Ρόδο: Η απάντηση του επιχειρηματία για το συμβάν με τον σερβιτόρο
Απάντηση για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο που πήγαινε, σχεδόν κολυμπώντας, παραγγελία σε πελάτες μέσω θαλάσσης, δίνει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένο συμβάν».
Μιλώντας στο OPEN, ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι ήταν επιλογή του εργαζομένου να μπει μέσα στη θάλασσα για να σερβίρει.
«Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια, ποτέ δεν είχα καταγγελία. Όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει. Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου», είναι η απάντηση του ιδιοκτήτη του beach bar στο OPEN και τη δημοσιογράφο Σοφία Ορφανού.
Αναφερόμενος στην έρευνα, ο ίδιος σημείωσε πως «ήρθαν 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Όσο για τα τραπεζάκια, μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζόμενους αν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τούς είπαν πως το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση, αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει».
Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό επεσήμανε πως ζήτησε άμεσα για γίνει έλεγχος, αλλά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις από το κλιμάκιο της Επιθεώρησης.
«Αυτό που βλέπετε δεν υπάρχει κείμενη διάταξη που να το απαγορεύει» εξήγησε.
Παράλληλα, ενημέρωσε πως συγκλήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο του επί του θέματος, ενώ προανήγγειλε άμεσα ένα σχετικό νομοσχέδιο.
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
«Θέλω να δω πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται πως είχε την αίτια του ίδιου του εργαζόμενου».
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Θέλω να έχουμε τουρισμό, όλα υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε, ακόμα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου θα περάσουν το πρωί της Δευτέρας το κατώφλι του Εισαγγελέα ώστε να καταθέσουν ό,τι υλικό έχουν στη διάθεσή τους.
Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην επιχείρηση από το τοπικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ μετά από παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη δεν διαπιστώθηκε κάτι παράνομο. Ωστόσο σε άλλο έλεγχο που έγινε από το Λιμεναρχείο Ρόδου μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διαπιστώθηκαν παραβάσεις που σχετίζονται με την παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές από μέταλλο και ξύλο. Για τις παραβάσεις επιβλήθηκαν σχετικά πρόστιμα, ενώ ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους στις 16.5.2023 και 21.06.2023 και είχαν σχηματισθεί σχετικές δικογραφίες.
Επιπλέον στην Ρόδο θα κληθεί και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου που εδρεύει στον Πειραιά για έναν συμπληρωματικό έλεγχο στην περιοχή.
«Η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε ενδελεχή έλεγχο στην επιχείρηση και δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παράβαση, η συγκεκριμένη εικόνα που είδαμε έγινε με τη συναίνεση του εργαζόμενου που το έκανε μάλιστα με δική του πρωτοβουλία. Θα ζητήσω να συναντήσω τους υπευθύνους των εργαζομένων του συλλόγου τους για να δούμε για να δούμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδης.
«Οι εικόνες αυτές προκαλούν ντροπή και θλίψη για όλους τους εργαζόμενους» σχολίασε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Ρόδου. Ο ίδιος εξήγησε πως αυτές τις παραβάσεις δεν μπορούν να τις διερευνήσουν οι απλοί επιθεωρητές εργασίας που υπάρχουν στο νησί. «Αρμόδιο είναι ειδικό κλιμάκιο των επιθεωρητών που έχουν την ευθύνη της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων» είπε.
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη εικόνα, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ίδιος δεν εκφράζει την παραμικρή δυσαρέσκεια.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να σερβίρει πελάτες πάνω στην πλατφόρμα δήλωσε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ότι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτή του την εργασία και ακόμη τόνισε πως του αποφέρει και αρκετά φιλοδωρήματα.
«Οι περιπτώσεις των σερβιτόρων που έχουν προσληφθεί για να σερβίρουν στη στεριά και καταλήγουν σε «υποβρύχια» παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, θα πρέπει να σκεφτούμε αν του έχουν παρασχεθεί τα σωστικά μέσα που είναι αναγκαία, και κυρίως τι αλήθεια έχει πει για όλα αυτά ο γιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης» σχολίασε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος
Άμεσα αντέδρασε το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας εξονυχιστικό έλεγχο, με τον ίδιο τον Υπουργό να σχολιάζει πως η «η εποχή της δουλείας έχει τελειώσει και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με δικαιώματα».
«Δεν υπάρχει καμία ανοχή ως προς την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους θα είναι απολύτως σεβαστά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα» είπε ο Α. Γεωργιάδης.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Τροπικό το κλίμα – Μίνι καύσωνας με….καταιγίδες – Διαβάστε αναλυτικά
Σοκ στην Νέα Ιωνία: 11χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία σε παιδική χαρά
Υπό έλεγχο η φωτιά στην Μάνδρα