Χιλιάδες εικόνες, ιστορικά κειμήλια, αλλά και σπάνια ιερά κείμενα και βιβλία που βρίσκονται στους 157 ενοριακούς ναούς και μονές (όπως Ασωμάτων-Πετράκη, Παντοκράτορος Ταώ-«Νταού» Πεντέλης, Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου κ.λπ.) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχίζουν να ψηφιοποιούνται με στόχο την ανάδειξη, τη διατήρηση και την εκπαιδευτική αξιοποίησή τους.
Στο πλαίσιο της πράξης «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων Ενοριακών Ναών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» προβλέπεται να ψηφιοποιηθούν, να καταλογραφηθούν και να τεκμηριωθούν κείμενα, βιβλία και έντυπα 450.000 σελίδων, αλλά και να φωτογραφηθούν 20.000 ιερές εικόνες και άλλα κειμήλια. Επιδιώκονται παράλληλα και η τρισδιάστατη απεικόνιση 1.000 κειμηλίων μικρού μεγέθους και η δημιουργία 15 ωριαίων ταινιών, με βάση το φωτογραφικό αρχείο της Αρχιεπισκοπής, το οποίο θα συνοδεύεται από κατάλληλες αφηγήσεις και μουσική επένδυση.
«Τα πάσης φύσεως αρχεία, κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες, και έγγραφα που διαθέτουν οι ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αποτελούν έναν πολύτιμο πολιτιστικό και ιστορικό θησαυρό, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος». Οι ενορίες διαθέτουν σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, θρησκευτικές εικόνες, ένα τεράστιο ιστορικό αρχείο, αλλά και συλλογές από βιβλία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί και το τεράστιο φωτογραφικό αρχείο που διαθέτει η Αρχιεπισκοπή , το οποίο περιγράφει εικαστικά την πορεία της πόλης και της δράσης του θεσμού της Εκκλησίας στην πρωτεύουσα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν μια σειρά από παρουσιάσεις οι οποίες θα προβάλλουν σε ετήσια βάση τις δράσεις και τις ενέργειες της ΙΑΑ ως μέρος της σύγχρονης ιστορικής εξέλιξης και πορείας της Αθήνας και της Ελλάδας γενικότερα.
«Σκοπός είναι να διασώσουμε, να τεκμηριώσουμε και να αναδείξουμε τα ιερά κειμήλια, με την ψηφιοποίηση τους και την προβολή της αξίας τους, μέσα από την εναπόθεσή τους σε ψηφιακό μουσείο, ώστε να αναδειχθούν η εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και η ανθρωπογεωγραφία των 15 δήμων του Νομού Αττικής», αναφέρεται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο στο οποίο συμμετέχουν οι 21 αρχιερατικοί επίτροποι της Αρχιεπισκοπής. «Μαζί με την ομάδα συντονιστών και τους προϊσταμένους των ναών αναλαμβάνουν την επιτόπου έρευνα, καταγραφή και αξιολόγηση του υλικού προς ψηφιοποίηση η ομάδα των επιμελητών, που κάνει τον έλεγχο των κειμένων των ψηφιοποιημένων κειμηλίων, και η ομάδα των εμπειρογνωμόνων-καθηγητών, σε μια διατμηματική συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΠΑΔΑ, με σκοπό την ιστορική τεκμηρίωση και διάσωση διά της συντήρησης των αντικειμένων και των εγγράφων που θα ψηφιοποιηθούν και θα ενταχθούν στο ψηφιακό αποθετήριο».
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
Για το προσεχές διάστημα έχει προγραμματιστεί η πιλοτική ψηφιοποίηση σε δέκα ναούς και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανά αρχιερατική περιφέρεια και δήμο.
Η ψηφιοποίηση γίνεται «τιμής ένεκεν» στον ενοριακό ναό του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη. Μάλιστα, ο προϊστάμενος του ναού και πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, πριν από λίγες ημέρες υπέδειξε στους εξειδικευμένους τεχνικούς και τους συνεργάτες του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσης τα προς ψηφιοποίηση αρχεία και κειμήλια του ναού.
Με τις πέτρες του αναθέματος κατά του Βενιζέλου
Στην ιστοσελίδα του ναού του Αγίου Ελευθερίου Γκύζη σημειώνεται ότι ο παλαιότερος ναός κτίστηκε με τις πέτρες του αναθέματος κατά του Βενιζέλου στο Πεδίον του Αρεως. «Στις 18 και 19 Νοεμβρίου 1916, η απαίτηση των συμμαχικών δυνάμεων για τον έλεγχο των στρατηγικών σημείων των Αθηνών είχε ως αποτέλεσμα αιματηρά επεισόδια, γνωστά ως Νοεμβριανά. Οι Βενιζελικοί θεωρήθηκαν συνεργάτες των εισβολέων με αποτέλεσμα είκοσι μέρες μετά να δημοσιευτούν στις εφημερίδες από οπαδούς του βασιλιά τα ακόλουθα: «Η εντολοδόχος επιτροπή του Πανελληνίου Συνδέσμου Συντεχνιών καλεί σύμπαντα τον ελληνικόν λαόν όπως σήμερον την 12ην Δεκεμβρίου και ώρα 3 μ.μ., προσέλθη εις το Πεδίον του Αρεως και αναθεματίση τον τρισκατάρατον προδότην Βενιζέλον… Ολοι ανεξαιρέτως, νέοι, γέροντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ρίψατε άνα ένα λίθον αναθέματος κατά του μισαρού προδότου και δολοφόνου της Πατρίδος και του Βασιλέως ημών».
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης, Αρσένιος, έφερε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, η οποία και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον των «επαναστατών» της Θεσσαλονίκης. «Κυβέρνηση και κλήρος αποφάσισαν από κοινού να πάρουν μέρος στο ανάθεμα. (…). Στο Πεδίον του Αρεως, αφού διαβάστηκε το σχετικό ανάθεμα και παραδόθηκε στην πυρά ένας αχυρένιος Βενιζέλος, οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι έσπευσαν να ρίξουν πέτρες. Ακολούθησαν ακρότητες, βιαιοπραγίες και συλλήψεις των βενιζελικών».
Ο γειτονικός ναός του Αγίου Ελευθερίου κτίστηκε με τις πέτρες του αναθέματος. Ο ναός ανεγέρθηκε το 1929-1932 και θεμελιώθηκε από τον Ελ. Βενιζέλο. Τα εγκαίνιά του έγιναν τον Ιούνιο του 1932 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο.
Ειδήσεις σήμερα
Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Τι αποκαλύπτει για το όνομα του μωρού και για τον γάμο της