Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου είναι εμφανείς σε πολλούς κλάδους, όπως σε αυτόν, των αρτοποιών. Τα άλευρα ακρίβυναν και τα έξοδα λειτουργίας ενός φούρνου διπλασιάστηκαν. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, μιλάει στο EleftherosTypos.gr,για την πτώση του τζίρου, την αντίδραση των καταναλωτών, αλλά και την αγωνία που έχουν για να αντέξουν οι επιχειρήσεις τους άλλον ένα δύσκολο χειμώνα χωρίς «απώλειες» και λουκέτα από τους συναδέλφους τους.
Από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, πόσο αυξήθηκαν τα άλευρα και πόσο μειώθηκαν οι πωλήσεις;
Τα άλευρα που χρησιμοποιούμε εμείς έχουν διπλάσια τιμή, όχι από την έναρξη του πολέμου, αλλά από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021.
Από τις αρχές του χρόνου έχουν μειωθεί οι πωλήσεις 20%. Ο τζίρος των καταστημάτων έπεσε κατά 20%, γιατί αρκετοί γράφουν μείωση της κατανάλωσης του ψωμιού. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Δεν τρώει λιγότερο ψωμί ο κόσμος λόγω οικονομικής κρίσης. Δεν έχει κόψει το ψωμί λόγω οικονομικής στενότητας, διότι με τι θα συμπληρώσει την διατροφή του; Οτιδήποτε άλλο θα είναι ακριβότερο. Η ελάχιστη μείωση του ψωμιού δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά οφείλεται στα άλλα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά. Υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης του σάντουιτς και όλων αυτών των προϊόντων που έρχονται και συμπληρώνουν το ψωμί.
Ψωνίζει ο κόσμος όπως πριν;
Όχι. Δεν ψωνίζει όπως πριν. Περιορίζει την ποσότητα. Από το ψωμί θα πάρει μέχρι και την τελευταία φέτα. Αυτό που συνέβαινε παλαιότερα, που παίρναμε μία φρατζόλα ψωμί ανάλογα με την οικογένεια και το βράδυ βγαίναμε έξω και την άλλη μέρα έμενε και ανανεώναμε και παίρναμε άλλη τώρα θα την καταναλώσουμε με την ίδια ευκολία και αύριο. Το ίδιο κάνουμε σπίτι μας και οι φουρναραίοι και πρέπει να γίνεται αυτό, είναι θέμα συνήθειας.
Σε ποια είδη μειώθηκαν οι αγορές;
Ένας φούρνος σήμερα δεν είναι ένας φούρνος της δεκαετίας του ’50 που είχε ψωμί και παξιμάδια, πλέον υπάρχουν 150 κωδικοί, όπως για παράδειγμα τα βουτήματα. Οι πίτες και τα σάντουιτς έχουν ως βάση το αλεύρι. Όλα αυτά έχουν περιορίσει τις ποσότητες. Υπήρχαν εποχές άλλες που ερχόταν η νοικοκυρά και έλεγε 1 κιλό από αυτό, μισό από το άλλο. Τώρα πια, στο σακουλάκι. Οι ποσότητες διαφέρουν. Και εφόσον δεν πετάμε το χθεσινό ψωμί αυτό σημαίνει και μείωση της επισκεψιμότητας. Από εκεί που ερχόταν κάποιος κάθε μέρα τώρα έρχεται ανά 2 μέρες.
Το κράτος έδωσε κάποιες επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσουν οι καταστηματάρχες την ακρίβεια στην ενέργεια. Αυτό ήταν μια ανάσα για τους ιδιοκτήτες;
Κίναρος: Δώρο στην κυρά Ρηνιώ αυτό που τόσο ήθελε - Απόκτησε ένα γαϊδουράκι
Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα έχει διπλασιαστεί το κόστος λειτουργίας των αρτοποιείων. Ξεκινάμε από πέρυσι το καλοκαίρι. Η κιλοβατώρα χρεωνόταν από 7 έως 10 λεπτά. 6,5 με 8 λεπτά είχαν οι πάροχοι και στα 10 λεπτά ήταν της ΔΕΗ. Σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνουμε για το μήνα Αύγουστο είναι από 0,22 μέχρι 0,25 λεπτά συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής επιδότησης.
Τα 0,30 λεπτά που ήταν η κρατική επιδότηση. Για τον Σεπτέμβριο είναι 0,60 λεπτά η κρατική επιδότηση. Και η τιμή της κιλοβατώρας που θα πληρώσουμε θα είναι 0,18 μέχρι 0,22. Έχουμε διπλασιασμό της τιμής στα άλευρα. Όλα τα άλευρα που χρησιμοποιούμε. ‘Εχουμε 80% αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούμε. Πολλαπλάσια η αύξηση στο αέριο και όλες οι πρώτες ύλες έχουν διπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ζάχαρη που είναι για τα βουτήματα. Από τα 0,63 λεπτά πέρυσι τον Αύγουστο, είναι στο 1,30 σήμερα. Γι’ αυτό λέμε πως είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.
Πώς θα βγει ο χειμώνας;
Δύσκολα. Και το καλοκαίρι ήταν πάρα πολύ δύσκολο αλλά και τώρα το φθινόπωρο. Και δεν μπορούμε να περιορίσουμε τίποτα από το κόστος. Δηλαδή τι οικονομία να κάνουμε στο ρεύμα; Να μη λειτουργήσουν τα μηχανήματα; Να κλείσουμε τα ψυγεία; Να σβήσουμε τα φώτα; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν πέσει η ποιότητα, τότε θα κλείσουμε πριν την οικονομική κρίση.
Έχει επιστρέψει το βερεσέ στα καταστήματα;
Δεν σταμάτησε ποτέ. Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Όμως δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Είναι οι προσωπικές σχέσεις που υπάρχουν. Γίνονται διευκολύνσεις χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην επιχείρηση.
Eurostat: Λέμε το ψωμί, ψωμάκι – 18% πάνω η τιμή τον Αύγουστο, πού εκτινάχθηκε στο 60%
Eurostat: Το ψωμί ψωμάκι λένε πλέον πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το σκεύασμα που μπαίνει σε σχεδόν κάθε σπίτι και κυρίως σε εκείνα των λιγότερο πλούσιων, έχει αρχίσει να θεωρείται είδος «πολυτελείας».
Σύμφωνα με την Eurostat, η μέση τιμή του ψωμιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά σχεδόν 20% τον Αύγουστο. Όμως υπάρχουν χώρες που η τιμή του αυξήθηκε κατά 33% (στη Λιθουανία) έως και 66% (στην Ουγγαρία).
Η τιμή του σταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες, ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.
Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού κατέγραψε αύξηση μόλις 3% σε ετήσια βάση.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση – όπως προαναφέραμε – καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, ενώ οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).
Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Ειδήσεις σήμερα
Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία – «Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά»