«Όλες οι χώρες έχουν ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Η πανδημία μας έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας επειδή δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλέψει, πάνε στα νοσοκομεία ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Το 55% των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που εάν είχαν ένα γιατρό να τους πει τι να κάνουν δεν θα πήγαιναν», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Προσωπικός γιατρός: Οι 10 νέες ειδικότητες που μπαίνουν στο σύστημα και το «πάγωμα» των πέναλτι
Δέκα νέες ιατρικές ειδικότητες προστίθενται στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, διευρύνοντας τις επιλογές των πολιτών και ειδικά των χρονίως πασχόντων για τον γιατρό τους. Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον νέο θεσμό εντάσσονται επιπλέον ειδικότητες, εκτός από γενικοί γιατροί και παθολόγοι που υπάρχουν σήμερα. Η ένταξή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την επόμενη εβδομάδα και οι πολίτες που επιθυμούν γιατρούς συγκεκριμένης ειδικότητας θα μπορούν να τους επιλέξουν.
Πιο αναλυτικά, ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία, που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Πιο συγκεκριμένα:
- Αιματολόγοι
- Γαστρεντερολόγοι
- Ενδοκρινολόγοι – διαβητολόγοι
- Καρδιολόγοι
- Νευρολόγοι
- Νεφρολόγοι
- Ρευματολόγοι
- Παθολόγοι ογκολόγοι
- Πνευμονολόγοι – φυματιολόγοι
- Ιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
Το υπουργείο Υγείας με την έναρξη εγγραφών στον προσωπικό γιατρό είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να ενταχθούν και γιατροί άλλων ειδικοτήτων εκτός από οικογενειακούς γιατρούς. Με αυτόν τον τρόπο, η Αριστοτέλους αποσκοπεί στη διευκόλυνση ανθρώπων με χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από έναν συγκεκριμένο γιατρό. Για παράδειγμα ένας διαβητικός ασθενής μπορεί να έχει ως προσωπικό γιατρό τον διαβητολόγο του (εφόσον ενταχθεί στο σύστημα) που τον παρακολουθεί επί σειρά ετών, του συνταγογραφεί φάρμακα, τον κατευθύνει για εξετάσεις.
Στην περίπτωση που ένας πολίτης έχει ήδη επιλέξει προσωπικό γιατρό και ο γιατρός του νοσήματός του μπει και αυτός στο σύστημα, μπορεί να αλλάξει. Βάσει νόμου οι πολίτες μπορούν να αλλάζουν προσωπικό γιατρό μια φορά το χρόνο, ωστόσο το πρώτο διάστημα και μέχρι να «τρέξει» το σύστημα και να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, δεν υπάρχει «κόφτης» στην αλλαγή γιατρού.
Κλήρωση Τζόκερ (21/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Παγώνουν τα «πέναλτι»
Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι εγγραφές από τους πολίτες είναι στο «κόκκινο». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως και χθες είχαν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες.
Ο υπουργός Υγείας, με δηλώσεις του χθες (ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα), σημείωσε ότι η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ και ότι από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα κίνητρα, ακόμη όμως όχι τα «πέναλτι», καθώς ακόμη αρκετοί πολίτες δυσκολεύονται να βρουν γιατρό για να εγγραφούν.
«Εχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα με την κάλυψη των γιατρών, ιδιαίτερα στην Αττική. «Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές. Λόγου χάρη, στην Αττική ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή τη στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ειδήσεις σήμερα
Ευρυτανία: Κρίσιμες ώρες για τον εντοπισμό της 48χρονης – Αυξάνονται οι φόβοι για αυτοκτονία
Ιταλία: Ανησυχία στην Ευρώπη για την άνοδο Μελόνι – Σαλβίνι στην εξουσία