Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι εφοριακοί και ο λογιστής. Οι περιοριστικοί όροι αφορούν σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στην Αστυνομία και εγγύηση από 3.000 έως 30.000 ευρώ.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων διήρκεσαν 16 ώρες. Ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας απολογήθηκε πρώτος, για περισσότερο από τρεις ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Κέρκυρα: Οι νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα εφοριακών και οι μαφιόζικοι διάλογοι
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ANT1, οι επιχειρηματίες στις καταγγελίες τους αναφέρουν ότι το κύκλωμα τους πλησίαζε προκειμένου να διευθετήσουν υποθέσεις έναντι αμοιβής και όπως λένε, αυτό συνέβαινε για τουλάχιστον 9 χρόνια. Μάλιστα, το κύκλωμα είχε πλήρη γνώση του οικονομικού ποσού που έβγαζε ο κάθε επιχειρηματίας.
Χαρακτηριστική για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος είναι, μάλιστα, η μαρτυρία που θέλει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος να τρώει σε μια ταβέρνα κι επειδή ο ιδιοκτήτης δεν τον κέρασε, έδωσε την εντολή «τσακίστε τον». «Με έχουν πλησιάσει κάποιες φορές… Απλά “να πιούμε έναν καφέ, ξέρεις τώρα” μου έλεγαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης επιχείρησης που είχε μπει στο στόχαστρο των εκβιαστών πριν από εννιά χρόνια.
«Πιο παλιά, χρόνια, ρε παιδί μου… Με έχουνε γράψει κάποιες φορές», συμπληρώνει, ενώ σημειώνει ότι όταν κάποιος δεν πήγαινε με τα νερά τους, αυτό είχε επιπτώσεις. «Με έχουν γράψει πολλές φορές. Γύρω στα 500 ευρώ. Εμείς εδώ προσπαθούμε σε δύο μήνες να βγάλουμε όλον τον χρόνο, για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις αυτές, δηλαδή τα πολύ δύσκολα. Βγάζουμε πολλά λεφτά, αλλά πληρώνουμε και πολλά. Εντάξει, ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Από λογιστές μέχρι όλα, τα πάντα. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο», εξηγεί ο επιχειρηματίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι επίορκοι εφοριακοί απέφευγαν να συνομιλούν απευθείας με τα θύματά τους, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Αντ’ αυτού προκειμένου να τους προσεγγίσουν, χρησιμοποιούσαν ιδιώτη λογιστή.
Όπως αναφέρει άλλος μάρτυρας, αυτός που έκανε τα περισσότερα ήταν ο υποδιευθυντής της Εφορίας. «Αυτός καταστρατηγούσε όλα μαζί, με τον λογιστή. Πήγε σε μια ταβέρνα να φάει με την οικογένειά του και επειδή δεν τον κέρασαν έστειλε την άλλη μέρα τους δικούς του με την εντολή “τσακίστε τον”», εξηγεί.
Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν λένε πως ο «εγκέφαλος» της σπείρας συμπεριφερόταν σαν άλλος «αυτοκράτορας», καθώς όσοι δεν δέχονταν να πληρώσουν τους «φόρτωνε» με πρόστιμα, προκειμένου να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο έναν ιδιαίτερο μοχλό πίεσης.
«Πήγαινε σε μαγαζιά που είχαν μεγάλους τζίρους. Ποιος έχει μεγάλους τζίρους, ποιος κάνει μεγάλες πωλήσεις… Εκεί θα ζητήσω. Ξέραν αυτοί πού πήγαιναν. Πριν πάνε σε ένα μαγαζί τον είχαν ψάξει τον επιχειρηματία. Δεν πας τυχαία να τον εκβιάσεις. Κατ’ αρχήν αν είναι κάποιος που έχει πρόβλημα να δουν αν μπορούν να κάνουν κάτι…», αναφέρει άλλος μάρτυρας.
Θεσσαλονίκη: Ποδηλάτης έπεσε στη θάλασσα - Αστυνομικοί τον βοήθησαν να βγει
Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν τον φερόμενο αρχηγό του κυκλώματος ως «αδίστακτο εκβιαστή», καθώς πρότεινε μαφιόζικες τακτικές στους συνεργούς του για να αποφύγουν ενδεχόμενη παρακολούθησή τους από αστυνομικούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη του κυκλώματος με τους εφοριακούς είχαν βρει πολλούς τρόπους για να κερδίζουν χρήματα, είτε μεγάλα είτε μικρά ποσά.
Υπάρχει περιστατικό όπου ένας από τους κατηγορούμενους εφοριακούς φέρεται να ανέλαβε να κάνει τη φορολογική δήλωση ιδιώτη έναντι 80 ευρώ, κάτι που απαγορεύεται ρητά λόγω της ιδιότητάς του, προκειμένου ο ιδιώτης να μην κληθεί να πληρώσει φόρο. Από το εν λόγω περιστατικό αποδεικνύεται ότι τα μέλη του κυκλώματος προσπαθούσαν με κάθε ευκαιρία να αποκομίσουν κάποιο όφελος, μικρό ή μεγάλο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν στη δικογραφία άλλοι τρεις ιδιώτες οι οποίοι με παρόμοιο τρόπο, είτε για να γλιτώσουν είτε για να μην πληρώσουν, είχαν δώσει τα χρηματικά ποσά των 15 και 18 χιλιάδων ευρώ. Και αυτοί θα κληθούν να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση, καθώς έχουν υποπέσει στο αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίου υπαλλήλου.
«Δεν βάζεις ποτέ χοντρό πακέτο στο σπίτι» – Οι μαφιόζικοι διάλογοι στο κύκλωμα εφοριακών στην Κέρκυρα
«Πες του ανθρώπου λοιπόν σε έναν φάκελο, γράψε απ’ έξω “ισοζύγια-παραστατικό-αποδείξεις” να φανούν, δεν τον πειράζει. Το αφήνει πάνω στο γραφείο σου». Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε… «καμουφλαρισμένους» φακέλους, τα μέλη του κυκλώματος των επίορκων εφοριακών της Κέρκυρας λάμβαναν τα χρηματικά ποσά από τους εκβιαζόμενους επιχειρηματίες.
Πρόκειται για απόσπασμα από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες ανάμεσα στον επίορκο υποδιευθυντή της ΔΟΥ Κέρκυρας και σε έναν επόπτη της εφορίας, που οδήγησαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο φάκελος με τα χρήματα κατέληγε πάνω στο γραφείο τους όταν εκείνοι φρόντιζαν να απουσιάζουν, έμενε για δύο μέρες στο ίδιο σημείο, έτσι ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν τους παρακολουθούσαν και όταν ένιωθαν ασφαλείς τον εξαφάνιζαν εισπράττοντας την εκβιαστική λεία.
«Και να υπήρχε περίπτωση και να το βρουν, θα πεις εγώ, ρε παιδιά, ένας φάκελος, το γραφείο μου είναι ανοιχτό. Μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε μέσα, πού να ξέρω εγώ. Κάθε μέρα μου αφήνουν εδώ ελεγκτές φακέλους, ιστορίες κ.λπ., μπήκε ένας φάκελος, δεν τον είχα προλάβει να τον δω, πού να ξέρω. Δεν μπορεί να αποδειχθεί», αναφέρει στην ίδια συνομιλία ο υποδιευθυντής -«εγκέφαλος» της παράνομης δραστηριότητας.
Εκτός από τους τέσσερις εφοριακούς και τον λογιστή-«συνεργάτη», η δικογραφία περιλαμβάνει έναν ακόμα υπάλληλο της ΔΟΥ που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, αλλά και τρεις επιχειρηματίες που ενέδωσαν στις εκβιαστικές απαιτήσεις. Από τον περασμένο Μάιο, οι πέντε συλληφθέντες απαίτησαν εκβιαστικά το συνολικό ποσό των 183.000 ευρώ και απέσπασαν περισσότερες από 38.000.
Οπως διαπίστωσαν οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ., ο κατηγορούμενος υποδιευθυντής δεν δίστασε να δώσει εντολή για έλεγχο σε ένα παραθαλάσσιο μαγαζί της Κέρκυρας, καθώς όταν το επισκέφτηκε με την οικογένειά του… πλήρωσε κανονικά όσα παρήγγειλε και δεν του έκαναν καλύτερη τιμή. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου και βεβαιώθηκαν κανονικά παραβάσεις, όμως έναν μήνα μετά οι ελεγκτές «έσβησαν» τις κυρώσεις. Σε άλλη περίπτωση, ένας από τους συλληφθέντες εφοριακούς, συνέταξε φορολογική δήλωση για φιλικό του πρόσωπο, με τρόπο που θα απέτρεπε την επιβολή οποιουδήποτε φόρου, λαμβάνοντας το ποσό των 80 ευρώ.
«Δεν βάζεις ποτέ χοντρό πακέτο μες στο σπίτι», προειδοποιεί ο υποδιευθυντής σε επικοινωνία με συνεργό του, δίνοντας οδηγίες… αντιπαρακολούθησης. Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Ή κλείνεις ένα ραντεβού κάπου μετά την (ακατάληπτη φράση), να σου πω επειδή δεν (ακατάληπτη φράση) για καφέ, βγες έξω να σε πάρω με το αμάξι να πάμε μια βόλτα. Την παίρνεις βόλτα.
ΕΠΟΠΤΗΣ: Το θέμα είναι…
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Κάνεις βόλτα, πρόσεξε, κάνεις βόλτα (ακατάληπτη φράση), πίσω σου αν ακολουθεί κανείς.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο «συνεργαζόμενος» λογιστής, που συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα, απαίτησε εκ μέρους των εφοριακών το ποσό των 35.000 ευρώ από πελάτισσά του. Η γυναίκα, που ήταν συνιδιοκτήτρια σε εταιρία προϊόντων διατροφής, ανάφερε στις Αρχές ότι ο λογιστής την ενημέρωσε για υποτιθέμενο έλεγχο, που, όπως είπε, θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε επιβολή υψηλότατου προστίμου. Με αυτό το πρόσχημα της ζήτησε να καταβάλει το ποσό, για να «παγώσει» τον έλεγχο.
Τα παζάρια
Σε άλλη συνομιλία τα μέλη της οργάνωσης περιγράφουν τα… «παζάρια» με ένα από τα θύματά τους.
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: 20 τον χρόνο, του λέω. Πολλά λέει. Τι πολλά, ρε, είσαι καλά, ρε, του λέω;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΟΥ: 600 το χρόνο είναι πολλά;
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Είναι πολλά, του λέω, μας δουλεύεις, του λέω; Είσαι καλά, του λέω; Εσύ κλέβεις τόσα χρόνια. Μόνο τα πρόστιμα (ακατάληπτη φράση), να σφίξουν οι κ…οι, δεν πειράζει, πιάνεις το μεγάλο ψάρι σου έρχονται άλλα δέκα μικρά…
Ειδήσεις σήμερα
Μέση Ανατολή: Επίθεση με ρουκέτες από την Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ – Σε αναμονή των αντίποινων
«Πόρτα» της κυβέρνησης στους servicers