Σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο παρενέβησαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.
Στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα, μεταξύ των οποίων και 60 παιδιά, στην πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους περιόρισαν σε συγκεκριμένο σημείο της πλατείας και τους επέτρεψαν να κινηθούν σε ορισμένο τμήμα του οδοστρώματος.
Σε σχετικές επικρίσεις γιατί δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας ή συνωστισμού στους συγκεντρωμένους, ακόμη και διάλυση της συγκέντρωσης από τη στιγμή που δεν είχε οριστεί οργανωτής, αστυνομικοί κύκλοι απάντησαν πως θέμα διάλυσης δεν μπορούσε να τεθεί από τη στιγμή που δεν υπήρχε κίνδυνος ζωής, επιθέσεων ή καταστροφών.
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πως η οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση για τη βεβαίωση παραβάσεων θα προκαλούσε αντιδράσεις, τις οποίες κανείς δεν επιθυμούσε, γιατί ενδεχομένως θα δημιουργούσαν ένα κύμα συμπαράστασης, υπεράσπισης της συγκεκριμένης νοοτροπίας και ενδεχομένως μεγέθυνσης του φαινομένου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Οσον αφορά το θέμα των “αρνητών”, όπως τους ονομάσατε, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι απέναντι σε οτιδήποτε ορθολογικό, θα είναι απέναντι στην άποψη των ειδικών. Και αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζεται με την πειθώ».
Στους αμφισβητίες της μάσκας απάντησε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Εχουμε παιδιατρικά νοσοκομεία στη χώρα. Θα ήθελα να πάρω αυτούς τους ανθρώπους να τους πάω στα παιδιατρικά νοσοκομεία μας, να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από τη γέννησή τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους. Για να δουν αυτά τα παιδάκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια που φορούν μάσκα όλη την ημέρα», είπε και πρόσθεσε: «Η μάσκα είναι για να μας προστατεύει. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr