Συγκεκριμένα, οι μετανάστες εντοπίστηκαν σε νησίδα στο Κισσάρι Σουφλίου και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στο πλαίσιο της επιχείρησης έχει σηκωθεί και drone.
Υπάρχουν αναφορές ότι άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής επιτηρούν την επιχείρηση, επιδιώκοντας να εμποδίσουν την επιστροφή τους σε τουρκικό έδαφος.
Τις προηγούμενες ημέρες μερικοί από τους 38 μετανάστες, που αιτούνται άσυλο στον Έβρο και είχαν εγκλωβιστεί για μέρες σε νησίδα, περιέγραψαν τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αντνάν Αλαμπντάλα περιγράφει πώς οι Τούρκοι τους έφεραν και τους άφησαν στη νησίδα. «Στην αρχή μας έφεραν οι Τούρκοι στην άκρη του ποταμού τους, πέρασαν σε μια νησίδα και από την άλλη νησίδα, μας πέρασαν μέσα στα ελληνικά εδάφη», είπε, συμπληρώνοντας πως «έβαλαν τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους σε φουσκωτές βάρκες και τους πήραν και τους άνδρες και τους πέταξαν στο ποτάμι και μας είπαν ”κολυμπήστε προς την Ελλάδα”».
Όσο για το πώς έφτασαν στην Ελλάδα, υποστηρίζουν πως βρήκαν τη βάρκα από περαστικούς ενώ για το νεκρό κοριτσάκι, τονίζουν πως αρρώστησε από ένα τσίμπημα και πέθανε. «Το βράδυ έγινε το περιστατικό με το κοριτσάκι. Το τσίμπησε κάτι που δεν ξέρω τι είναι και κάποιοι πήγαν και το βοήθησαν γιατί ήξεραν τι να κάνουν με το τσίμπημα. Δεν είδα τον τάφο γιατί είχα το παιδί μου αγκαλιά και το άλλο το κρατούσα από το χέρι και το έθαψαν σε απόσταση».
Επεισόδια από κουκουλοφόρους στην Πατησίων έξω από την ΑΣΟΕΕ [βίντεο]
«Μας έβαλαν στην άκρη στο ποτάμι και περιμέναμε εκεί το βράδυ για περίπου δύο ώρες, χωρίς να ξέρουμε τι περιμένουμε και μετά μας έβαλαν στις βάρκες και άρχισαν να μας σπρώχνουν», πρόσθεσε ο Σελέχ Αμπντουλατίφ. «Μας είπαν να στείλουμε φωτογραφίες και πού είμαστε για να μπορέσουμε να μπούμε στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο».
Ο Σελέχ Αμπντουλατίφ, επίσης, αναφερόμενος στο κοριτσάκι που πέθανε, δήλωσε: «Οι γονείς δεν έθαψαν το παιδί αλλά το πήραν τέσσερα παλικάρια και το έθαψαν».
Όπως επισημαίνει ο ΑΝΤ1, στηριζόμενο σε μαρτυρίες τους, η πρώτη απόπειρα των Τούρκων να τους φέρουν στην Ελλάδα ήταν στις 14 Ιουλίου αλλά δεν τα κατάφεραν και έκαναν μια νέα προσπάθεια στις 22 Ιουλίου. Τότε έφτασαν σε μια νησίδα και μίλησαν με έναν δικηγόρο, δίνοντάς τους οδηγίες. Έμειναν στη νησίδα 10-12 μέρες και τρέφονταν με καρπούς από δέντρα και από όσα τους πετούσαν άλλοι μετανάστες που έρχονταν στην Ελλάδα.
Τέλος, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, είναι ευχαριστημένοι από τη διαμονή τους στο ΚΥΤ Έβρου καθώς δεν βιώνουν διακρίσεις, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1.
Έβρος: Δείτε όσα δήλωσαν στην κάμερα του Ant1 οι μετανάστες
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ερχεται μπόνους 250 ευρώ – Ποιοι θα το πάρουν
Νέα εμβόλια για όλες τις «Ομικρον»: Πότε ξεκινούν και ποιους αφορά
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Αναλυτικός οδηγός για τον «αγώνα των Θεών» – Οι οδηγοί και οι διαδρομές