«Oπως ξέρετε, το χωριό μας πρόκειται να μετεγκατασταθεί, καθώς υπέστη τεράστια καταστροφή και λόγω της θέσης στην οποία έχει χτιστεί είναι πιθανό τέτοια καταστροφή να ξανασυμβεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αυτά τα σπίτια δεν τα χρειαζόμαστε. Αντίθετα, έχουμε θέσει ως όρο για τη μετεγκατάσταση στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να χαρακτηριστούν αγροικίες, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις δουλειές μας από τις οποίες βιοπορίζεται η πλειονότητα των κατοίκων. Δυστυχώς, όμως, μετά την κακοκαιρία ήρθαν οι διαρρήκτες να διαλύσουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο», λέει ο κ. Κοντογιάννης.
Μετακόμισαν
Μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας, οι κάτοικοι, που διασώθηκαν χάρη στις δραματικές προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, βρήκαν προσωρινά καταλύματα σε άλλες περιοχές. Το χωριό Μεταμόρφωση παρέμεινε για ημέρες θαμμένο κάτω από τα λασπόνερα πριν αυτά αρχίσουν να υποχωρούν. Ακόμα, όμως, και όταν κατάφεραν να ξαναμπούν στα σπίτια τους, οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι πλέον δεν μπορούσαν να ζουν εκεί.
«Πολλοί από εμάς έχουν μετακομίσει στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και σε άλλα χωριά της περιοχής του Παλαμά, όπου βρήκε ο καθένας να ενοικιάσει σπίτι και να στεγάσει την οικογένειά του», λέει ο Πέτρος Κοντογιάννης, αποκαλύπτοντας ότι η Μεταμόρφωση, που κάποτε έσφυζε από ζωή, είναι πια ένα χωριό-φάντασμα. «Σε όλο το χωριό κατοικούνται πλέον μόνο τέσσερα σπίτια από ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να βρουν άλλη λύση. Σε καθένα από αυτά μένουν δύο άνθρωποι, ζευγάρια ή γονιός με παιδί σε μεγάλη ηλικία. Εχουν μείνει, δηλαδή, συνολικά 8 κάτοικοι από τους 240 που κατοικούσαν εδώ πριν από την κακοκαιρία», σημειώνει.
Η εγκατάλειψη των σπιτιών είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει πλιάτσικο από επιτηδείους που βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. «Από τη στιγμή που το χωριό είναι έρημο έρχονται διαρρήκτες, κυρίως Ρομά, και κάνουν ό,τι θέλουν. Από κάποια σπίτια αφαίρεσαν πόρτες και παράθυρα, ενώ σε κάποια άλλα μπήκαν μέσα και ξήλωσαν ακόμα και τα καλοριφέρ», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κοινοτάρχης Μεταμόρφωσης.
Πρόταση για Security
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Παράλληλα, εξηγεί ότι η προσπάθεια των κατοίκων να συνεννοηθούν για να προσλάβουν εταιρία υπηρεσιών ασφαλείας έπεσε στο κενό, καθώς δεν συμφώνησε το σύνολο των οικογενειών. «Σκεφτήκαμε ακόμα και να προσλάβουμε εταιρία Security, ώστε να αναλάβει τη φύλαξη των σπιτιών και να μην είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια θλιβερά φαινόμενα λεηλασίας. Ομως, από τους 240 κατοίκους συμφωνούσαν μόνο οι 60 να πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα, κάποιοι δεν έχουν πάρει καν ακόμα το επίδομα ενοικίου, δεν είναι η οικονομική τους κατάσταση κατάλληλη για να μπορέσουν να πληρώσουν. Ετσι, τα σπίτια είναι αφημένα στην τύχη τους», καταλήγει ο κ. Κοντογιάννης.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΛΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα
Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας είναι έτοιμοι και επισήμως να γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Υστερα από ψηφοφορία που διοργάνωσε η κοινότητα στα τέλη Νοεμβρίου για τη μετεγκατάσταση του χωριού, η νίκη του «ΝΑΙ» ήταν συντριπτική, καθώς από τις υπεύθυνες δηλώσεις που υπέγραψαν οι κάτοικοι προέκυψαν 145 «ΝΑΙ» και 13 «ΟΧΙ», ενώ 6 ιδιοκτήτες κατοικιών δεν εντοπίστηκαν για να υπογράψουν.
Η πρόταση που υπερψηφίστηκε από τους κατοίκους είναι να μετακινηθεί το χωριό σε περιοχή 200 στρεμμάτων ανάμεσα στον Παλαμά και τα Καλυβάκια. Οι κάτοικοι ζητούν από το κράτος ολική χρηματοδότηση για τα νέα σπίτια που θα είναι οι κύριες κατοικίες. Ωστόσο, θέλουν να κρατήσουν και τις παλιές ως δευτερεύουσες για να συνεχίσουν εκεί τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητές τους. Ηδη, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, η γη παρουσιάζει σημάδια αποκατάστασης μετά τη θεομηνία και οι κάτοικοι πιστεύουν ότι την άνοιξη θα μπορέσουν να σπείρουν, τουλάχιστον βαμβάκι.
Μελέτη
Το αίτημα μετακίνησης του χωριού βασίστηκε στη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Παλαμά, που χαρακτηρίζει «επιτακτική» την ανάγκη να αλλάξει θέση το χωριό. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αποτύπωσης της αναγκαιότητας μετεγκατάστασης της τοπικής κοινότητας Μεταμόρφωσης επισημαίνεται ότι το χωριό έχει θαφτεί τρεις φορές έως τώρα κάτω από τα λασπόνερα, το 1953, το 1994 και το 2023 με την κακοκαιρία «Daniel».
«Αυτό οφείλεται, αφενός, στην υψομετρική διαφορά της σε σχέση με τον Παλαμά, αφού ο οικισμός της είναι χτισμένος 4 μέτρα πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο σημείο του θεσσαλικού κάμπου, σε υψόμετρο μόλις 90 μέτρων, αφετέρου, στη γεωμορφολογία της περιοχής στην οποία βρίσκεται, καθώς τοποθετείται ανάμεσα σε ποτάμια, με καταληκτικό σημείο τους τη Μεταμόρφωση και τον Βλοχό πριν από τη συμβολή τους στον Πηνειό», αναφέρει η έκθεση προεξοφλώντας ότι θα υπάρξουν ανάλογες καταστροφές και στο μέλλον. Οταν οριστικοποιηθούν οι όροι μετεγκατάστασης του χωριού, θα γίνει νέο δημοψήφισμα για την έγκρισή τους, ενώ η τοπική Αρχή πιστεύει πως η μετεγκατάσταση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
Φωτογραφικά ντοκουμέντα από το οδοιπορικό του ΕΤ
Στο φωτογραφικό οδοιπορικό που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η θεομηνία «Daniel».
Οι τοίχοι των κτισμάτων που θάφτηκαν κάτω από το νερό είναι ακόμα λασπωμένοι, ενώ στους δρόμους σαπίζουν οι οικοσκευές που στοιβάχτηκαν εκεί μετά την καταστροφή. Το σχολείο είναι έρημο, όπως και τα σπίτια, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν παραβιαστεί από διαρρήκτες και χάσκουν ανοιχτά σαν να έχουν χρόνια να κατοικηθούν.
Η γη, ωστόσο, έχει αρχίσει να αντιδρά και ένα αχνό πράσινο στρώμα απλώνεται στις αυλές που κάποτε ήταν καταπράσινες και γεμάτες ζωή. Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι, όταν το νέο χωριό τους θα είναι έτοιμο, θα ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή σε έναν καινούργιο τόπο, ο οποίος δεν θα κινδυνεύει να γίνει απέραντος λασπότοπος.
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Avgi: Κλειστοί δρόμοι – Πού διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων
Μέγαρα: Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη θανάτωση σκύλου